Paylaş
MERKEZ Bankası’ndan gelen faiz artırımıyla ilgili Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in “Merkez Bankası geç de olsa güçlü bir adım attı” ifadesi olayı özetledi. Ayrıca Şimşek’ten Merkez Bankası’na destekle birlikte piyasa ile inatlaşılmayacak açıklamaları geldi. Bu meyanda eski borsacıların ‘piyasa ile inatlaşmayın, fakirleşebilirsiniz’ sözünü tekrar hatırlamış olduk.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya önümüzdeki hafta İngiltere’de finans çevreleriyle görüşecek.
7 HAZİRAN BEKLENTİSİ
Üç puanlık faiz artırımının daha kalıcı etki bırakması gerekirdi. Ancak Merkez Bankası’nın 16 Mayıs’ta “Gereken adımlar atılacak” açıklamasından sonra hemen her gün piyasalar faiz artışı bekledi. Geciktikçe stres ve döviz kurları arttı. Diğer anlatımla yangın büyüdü. Belki ilk açıklama sonrası birkaç puanlık artış daha etkili olacaktı. Geçen zamanda alev biraz daha ortalığı sarınca üç puanlık artış yeterli mi değil mi tartışmalarını beraberinde getirdi. Faiz artırımıyla Cumhurbaşkanın faiz düşürülmesi gerektiği yönündeki açıklamalardan sonra belirgin bir hal alan Merkez Bankası’nın elinin kolunun bağlı olduğu havası dağılırken Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığının gerekliliği iyice kavranmış oldu. Diğer yandan Merkez Bankası sadece faiz artırımıyla kalmadı. İhracat reeskont kredilerinde kur sabitlemesine giderken Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinde satım üst limitlerini artırdı. Yani döviz likiditesini de destekledi. Ayrıca parasal sıkılaştırmanın sürdürüleceği açıklamasıyla 7 Haziran toplantısı için gerekirse yeni faiz artırım sinyali verdi. 7 Haziran’da piyasanın beklentisi daha çok sadeleştirme yönünde. Ardından Cumhurbaşkanı ve ekonomi yönetiminden Merkez Bankası’na destek veren açıklamalar ekonomi yönetiminde uyumsuzluk olduğu görünümünü silmeye yönelik olumlu adımlardı. Son günlerde doğru hamleler ardı ardına geldi. Ancak ‘demir tavında dövülür’ sözünden hareketle gecikme nedeniyle istenen sonucun en azından şimdilik elde edildiğini söylemek zor. İç ve dış güvenin tekrar kazanılması gerekir.
Bu açıdan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın önümüzdeki hafta İngiltere’de finans çevreleriyle yapacağı görüşmeler önemli. Dış finansmanın çok önemli olduğu Türkiye gibi ülkelerde dış bakış ve imaj korunmalı. İçerideki tasarruf yetersizliği nedeniyle piyasaların canlanması yine yabancı yatırımcıyla olacak. 300’e ulaşan Türkiye’nin CDS oranlarının faiz artırımı sonrası 260 seviyelerine çekilmesi ilk tepki olarak olumlu. Ancak kredi derecelendirme kuruluşlarından ardı ardına tekrar not düşürme iması taşıyan uyarlılar sıklaştı.
MAYISIN İLK ÜÇ HAFTASI
Türkiye zaten yatırım yapılabilir seviyenin altında spekülatif nota sahip. IMF’den de benzer uyarılar geldi. Yüksek faiz nedeniyle yabancılar Türkiye’de portföy yatırımlarında tercihleri daha çok tahvil bono tarafında idi. Mayıs ayının ilk üç haftası tahvil ve bonoda yaptıkları satış tutarı 896 milyon dolar. 18 Mayıs haftasında ise 637 milyon dolar satıştalar. Yüksek faize rağmen almak yerine sattılar. Zaten döviz kurları ve tahvil faizinin yükselmesinde bu gelişmenin payı yok değil. Kurlardaki yükseliş ile birlikte sıcak para akışı açısından önemli görülen carry trade uygulamalarının olumsuz etkilenmesi muhtemeldir. Piyasalar olumsuz gelişmeleri belli ölçüde fiyatladı. Ancak ileriye yönelik başta 24 Haziran seçimi olmak üzere belirsizlik devam ettiği için verilen tepkiler zayıf kalıyor. Düşük fiyat kazanç oranlarıyla dolar bazında önemli desteklerine çekilen borsada tepki, döviz kurlarında kâr satışları görülse de piyasalarda ciddi bir toparlanmadan söz etmek için erken.
BORSADA TEPKİ ALIMLARI ETKİSİNİ SÜRDÜREBİLİR
BORSADA tepki alımları görüldü. İlk destek noktaları 100.600 ve 98.000 seviyelerinde görülürken ilk direnç ise 103.800 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı ve güç kazanması için bu seviyenin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 106.000-107.000 seviyelerinde. Tepki alımları etkisini sürdürebilir.
DOLAR/TL KURU KÂR SATIŞLARININ ETKİSİNDE
DOLAR/TL kurunda uzun dönem trend direnç seviyelerinin test edilmesi sonrası kâr satışları görüldü. İlk destekler 4.60-4.54 seviyele-rinde. Bu seviyelerin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. İlk dirençler ise 4.80-4.92 olarak görülüyor. 4.92 daha önemli. Yükseliş denemeleri satışla karşılaşabilir.
Paylaş