Paylaş
Geçen hafta gerek Borsa İstanbul’da gerekse ABD ve Almanya başta olmak üzere dış borsalarda oldukça iyimser bir hava hakimdi. Borsa İstanbul’da tüm zamanların kapanış ve işlem hacmi rekoru kırıldı. Dış gündemde ABD başkanlık seçiminin sorunsuz geçilmesi ve Joe Biden yönetiminin parasal genişlemeye devam edeceği beklentileriyle ABD’li ilaç şirketi Pfizer’ın geliştirdiği koronavirüs aşısının virüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğunun açıklanması risk iştahını ve iyimserliği arttırdı. Borsalarda havayolları şirketleri öncülüğündeki çıkış ivme kazandı. İçeride ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın piyasa dostu olarak değerlendirilen açıklamaları Borsa İstanbul’a rekor getirirken döviz kurlarında sert satış görüldü. Gösterge tahvil faiz oranı ise yüzde 15 seviyesinden yüzde 14 seviyesinin altına geriledi.
İYİMSERLİKLE KARŞILANDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi ve hukukta reform, yerli yabancı yatırımcıya güven, şeffaflık ve öngörülebilirlik, yeni Merkez Bankası Başkanının yanında olunacağı, faizlerin en azından enflasyon seviyesinde tutulma mecburiyeti, gerekirse acı reçete vurguları piyasalarda iyimserlikle karşılandı. Bu gelişmeler dış dünyada da karşılık buldu ve uzun süredir 500 seviyelerinin üzerinde seyreden Türkiye’nin 5 yıllık CDS oranı (risk primi) 400 seviyesinin altını gördü. Gerek iç piyasalar gerekse dış piyasalar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına ciddi bir kredi tanıdı. Bu gelişmede dış piyasalardaki olumlu havayı da hesaba katmak gerekir.
SADELEŞTİRME BEKLENTİSİ
Şimdi piyasalar 19 Kasım’daki yeni başkan ile yapılacak ilk toplantıyı bekiyor. Bir bakıma yapılan açıklamaların ilk test noktası olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın açıklamaları sonrası toplantıdan önemli bir faiz arttırımı beklentisi kuvvetlendi. Beklentiler en az 3 puan ve üzeri bir arttırım yapılacağı yönünde. Bazı yabancı yatırım bankaları ise 5 puanlık faiz arttırımı bekliyor. Faizde sadeleştirme de beklentiler arasında. Kararlar piyasa ile uyumlu olursa iyimserliğin devamı konusundaki beklentiler korunur. Dış piyasalardaki mevcut havanın da devamı önemli olacak tabi ki.
VAKA SAYILARINDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR
Ardı ardına gelen olumlu haberler ile piyasalarda bayram havası eserken aşı çalışmalarında bir umut doğsa da salgın hastalıkla ilgili vaka sayılarında rekor artışlar söz konusu. Bununla birikte ülke ekonomilerinde kapanma ve kısıtlayıcı tedbirler sürüyor. Koronavirüs aşısını bulan firmanın CEO’su Türk profesör Uğur Şahin, ile Özlem Türeci’nin sayesinde gelecek yıl ortalarında insanlığın normal hayata dönebileceğini söyleyerek bu kışın zor olacağını ve rahatlamanın mart ayında olacağını söyledi. Kış aylarının zor geçeceğine dair benzer ifadeler Merkel ve bazı yabancı liderler tarafından da dillendiriliyor. Avrupa Merkez Bankası başkanı Lagarde’ın “İkinci virüs dalgasının ilkinden hafif olacağı öngörülse de ekonomi için daha az tehlike oluşturamaz” açıklaması bu açıdan önemli. “Dişime gelen işime gelir, işte ekseriyetin düsturu” diyen bir düşünürümüze atıfta bulunacak olursak piyasalar bardağın dolu tarafını görmeye devam ediyor. Ekonomide kapanma ve kısıtlayıcı tedbirlerin dozunu çok daha fazla artırma gibi yeni kararlar gelmedikçe piyasaların vaka artışlarına duyarsızlığı sürebilir. Ancak bu yöndeki gelişmeleri yakından izlemekte yarar var.
ALTINDA TEPKİ ALIMLARI GÖRÜLÜYOR
ABD’li ilaç şirketi Pfizer’ın geliştirdiği koronavirüs aşısının virüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğunun açıklanmasıyla sert düşüş yaşayan altın (ons/dolar) fiyatı 1.850 seviyesini test ettikten sonra tepki alımlarıyla karşılaştı. Tepki alımlarında aşının kabul görmesinin ve kullanımının zaman alacağı ve artan vaka sayılarının güvenli liman ihtiyacını beraberinde getireceği gibi beklentiler öne çıktı. Ancak aşı haberi ve risk iştahındaki artış ile güvenli limanlardan kaçış etkisi halen baskın görüş olarak korunuyor. Petrol fiyatlarında ise aşı haberiyle sert yükseliş görülmesine rağmen dünyada artan vaka sayılarına bağlı olarak İngiltere, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ekonomilerde alınan kısıtlayıcı tedbirlerin petrol talebini azaltacağı yönündeki endişeler yükselişe ivme kaybettirdi. Bir haber ile bir çok yatırım aracında sert dalgalanmalar görülebiliyor. Bu açıdan özellikle pandemi konusundaki gelişmeler bir süre daha piyasaların radarında olacak.
PİYASALARIN GÖZÜ PERŞEMBE GÜNKÜ VERİLERDE
Çok yakından izlenen ve bizim de hemen her hafta veri olarak yer verdiğimiz TCMB’nin perşembe günü saat 14.30’da açıkladığı ‘yurtdışı yerleşiklerin menkul kıymet istatistikleri’ yani sıcak para hareketleri bu hafta için biraz daha önemli olacak. Son aylarda sürekli satış olarak görülen sıcak para hareketinde bu defa alımlar görmemiz olasıdır. Yine de açıklanacak veriyi görmek gerekir ama özellikle banka hisselerinde görülen sert yükseliş ve alımlar yabancı yatırımcı olasılığını güçlendiriyor. Bir diğer konu rakam olarak ne kadar olacağı konusu. TCMB’nin açıkladığı ‘ödemeler dengesi’ tablosuna göre Ocak-Ekim 2020 döneminde portföy yatırımlarından çıkış, yani sıcak para çıkışı 5.8 milyar doları hisse senetleri, 9.4 milyar doları tahvil bono olmak üzere toplamda 15.2 milyar dolar olarak görülüyor. Bu rakamın girişlerle aşağı çekilmesi piyasaların seyri açısından oldukça önemli olacak.
BORSA YENİ ZİRVELER DENİYOR
Borsa İstanbul’da 1.245 zirvesi rekor işlem hacmiyle geçildi. İlk destek noktaları 1.260 ve 1.245 seviyelerinde. 1.245 seviyesinin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Sonraki destek noktaları 1.210-1.200 seviyelerinde. İlk direnç ise 1.303 seviyesinde bulunuyor.
Bu seviyelerde kâr satış denemeleri görülebilir. 1.303 seviyesinin üzerinde verilecek önemli direnç seviyeleri 1.350-1.380 seviyelerinde bulunuyor. Direnç seviyelerinde kâr satış olasılığına karşılık çıkış hareketi gücünü koruyor.
DOLAR/TL'DE KÂR SATIŞLARI DERİNLİK KAZANDI
Dolar/TL kurunda kâr satışlarının etkisiyle sert düşüş görüldü. İlk destek 7.60 seviyesinde görülürken seviyenin üzerinde tepki alım denemeleri görülebilir. 7.60 seviyesinin altında ise düşüşün devamıyla verilecek destek noktaları 7.50 ve 7.20 seviyelerinde bulunuyor. Olası tepki alımlarında ilk dirençler ise 7.75 ve 7.90 seviyelerinde bulunuyor. Çıkışın devamı için 7.90 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Destek seviyelerinde tepki alım denemeleri görülese de satış baskısı korunuyor.
Paylaş