Paylaş
Piyasalar geçen hafta dalgalı bir seyir yaşadı. ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı sonrası benzer bir görünüm yaşanmış fakat denge yeniden sağlanmıştı. Bu eksen yine de korunuyor. Ancak Fed tutanaklarının açıklanması sonrası daha küçük ölçekte de olsa bir hareketlenme görüldü. Fed hazine toplantı tutanaklarında, üyelerin tahvil alımlarının azaltılması konusunda görüş ayrılığı yaşamasına karşılık enflasyon artışı ve istihdam verileriyle ekonomideki büyümenin sürdüğü, ayrıca parasal desteğin devamında vurgular öne çıktı. Fed’in genişlemeci para politikasının değişebileceği olasılığı artık piyasaların aklına yer eden bir durum. Enflasyondaki yükseliş, merkez bankalarının para politikasının devamlılığı konusundaki belirsizlik, pandemide artan vaka sayıları ve tekrar kısıtlama tedbirlerine başvurması, ekonomik verilerdeki olumlu seyrin son günlerde biraz zayıflaması kayda değer gelişmeler. Hal böyle olunca, risk iştahında bir parça zayıflama ve güvenli limanlara ilginin artması olağan bir gelişme olarak görülebilir. Yakından izlenen ve önemli bir referans olarak kabul edilen ABD 10 yıllık tahvil faiz oranında gelen alımlarla düşüş yaşandı ve yüzde 1.30 seviyesinin altı test edildi. Ayrıca ABD dolarında değerlenme, altın fiyatında yükseliş görüldü. ABD tahvili, ABD doları ve altın piyasalarda ‘güvenli liman’ adresleri görülen yatırım araçları.
TEPKİ YÜKSELİŞİ
ABD dolarında ve altın fiyatında çok ciddi bir değer kazanımı bu aşamada söz konusu değil. Daha çok tepki yükselişi boyutunda. 1.750 doları gören altın ons fiyatı 1.800 seviyesinin üzerini test ederken ABD dolarının euro başta olmak üzere altı para birimine karşı değerini gösteren dolar endeksi 89 seviyesini gördükten sonra 92 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Risk algının biraz zayıflamasıyla da dış borsalarda (ABD, Almanya) kâr satışları görüldü. Bu durum Borsa İstanbul’a da yansıma gösterdi. Ancak dış borsalardaki çıkış trendleri korunuyor. Gelen satışlar “teknik düzeltme” ölçüsünde. Borsa İstanbul, dışarıya göre daha zayıf ve dış borsalara uyumda zaten bir süredir zorlanıyor. Piyasalarda iyimserlik yerini daha temkinli bir görünüme bırakmaya başladı.
PAS GEÇMESİ BEKLENİYOR
İç ekonomik gündemin önümüzdeki hafta en önemli gündemlerinden biri 14 Temmuz Çarşamba günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısı olacak. Piyasalar faiz değişimi beklemiyor. Hatırlanırsa geçtiğimiz yazılarımızda faiz indiriminin zor olduğunu ve gerekçelerini vurgulamıştık. Döviz kurları ve enflasyonda yükselişin sürüyor olması, enflasyonun önümüzdeki döneme ilişkin seyri açısından oldukça önemli görülen TÜFE ve ÜFE arasındaki farkın haziran ayında 25 puanı geçmesi, Fed’in para politikalarında değişiklik olasılığı, Türkiye’nin de yer aldığı gelişen piyasalarda bazı ülkelerin faiz artımına gitmesi gibi gerekçeler faiz indirimi beklentilerinin ertelenmesine neden oldu. Bazı yabancı yatırım bankaları erteleme yanında indirim oranını küçültürken faiz artırımı bekleyenler de yok değil. Ama görünün o ki faiz en azından bir süre daha bu seviyelerde kalacak gibi. Yine de TCMB toplantısının sonuçlarını bir görmek gerekecek. Toplantı sonrası açıklanacak metinde, beklentileri aşan Haziran enflasyonu sonrası özellikle parasal sıkılaştırmanın artırılması yönünde bir söylem gelip gelmeyeceği konusu önemli olabilir.
VAKA SAYILARINA DUYARLILIK
Son günlerde ekonomik veriler ile pandemiye bağlı vaka sayılarına duyarlılık artmaya başladı. Haziran ayında pandemi dönemindeki en düşük seviyesini gören ABD haftalık işsizlik başvuruları geçen hafta 373 bin kişi olarak açıklandı. Beklenti 350 bin, önceki 364 bin idi. Ayrıca ABD, Çin ve Almanya PMI verilerinde yükseliş durdu ve gerileme görüldü. Ekonomik verilerde olumlu seyir korunmakla birlikte son günlerde bir ivme kaybından söz etmek mümkün. Borsalardaki çıkış hareketlerinin güç aldığı dayanaklardan biri de küresel ekonomideki güçlü toparlanma. Durum böyle olunca ekonomik verilere duyarlılık artıyor. Diğer yandan pandemiyle bağlı vaka artışları finansal gündemin ilk sıralarına yerleşmeye başladı. ABD CDC Direktörü Walensky, “ABD’de artan delta varyantı vakaları sorun yaratıyor. Kamplarda ve topluluk etkinliklerinde Koronavirüsün yayıldığı görülüyor.” dedi. Kısıtlamaları hafifleten Hollanda, vaka sayıları artınca bazı eğlence mekanlarını tekrar kapatma kararı aldı. 23 Temmuz’da başlayacak olimpiyat oyunları yaklaşırken Tokyo’da salgın hastalık nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi. Vaka artışları ve buna bağlı kısıtlamalar, artık çok belirgin olmazsa da fiyatlamalara konu olmaya başladı.
PETROL HIZ KESTİ
Petrol fiyatında son aylarda ciddi bir yükseliş var. Diğer arızi nedenleri bir tarafa bırakırsak önemli ölçüde ekonomik toparlanmaya bağlı talep artışı petrol fiyatını son iki yılın zirvesine taşıdı. Brent petrol 77.50 doları test ettikten sonra kâr satışlarıyla karşılaştı. Üyelerin üretim kesintisi anlaşmazlığı nedeniyle yarım kalan veya iptal edilen OPEC+ Grubu toplantısı sonrası petrol fiyatında düşüş görüldü. Yeni toplantı için henüz bir tarih yok. Petrol fiyatındaki yükseliş enflasyon artışını destekleyici yönde etki yapacağı beklentisiyle piyasalar tarafından “kaygı” ile takip ediliyor. Petrol ithalatçısı olması nedeniyle özellikle enflasyon ve cari açık yönünden Türkiye için de petrol fiyatları oldukça önemli. Fiyat yükseldikçe fatura da yükseliyor.
BORSADA TEPKİ YÜKSELİŞİ GÜÇ KAZANAMADI
Borsada tepki yükselişi satışla karşılaştı ve güç kaybetti. İlk destekler 1.370 ve 1.360-1.350 seviyelerinde bulunuyor. 1.360-1.350 daha önemli. Tepki çıkışın devamında ilk direnç ise 1.400 seviyesinde görülüyor. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 1.420-1.430 sonraki direnç seviyeleri. Destek seviyelerinde tepki alım denemeleri görülse de satış baskısı korunuyor.
DOLAR/TL KURU DİRENÇ BÖLGESİNDE
Dolar/TL kurunda zirve seviyelerinde kâr satışları görülmesine rağmen derinlik kazanmadı ve destek seviyeleri korundu. İlk destekler 8.65-8.60 seviyelerinde görülürken bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Bu seviyelerin altında sonraki destekler 8.50 ve 8.40-8.28 seviyelerinde bulunuyor. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise direnç noktaları 8.80-8.82 seviyelerinde. Bu seviyelerin geçilmesi durumunda 8.90-9.00 sonraki direnç seviyeleri olarak görülüyor. 8.82 seviyesini geçemeyen yükseliş denemeleri kâr satışlarıyla karşılaşabilir.
YUKARIDA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR, YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.
Paylaş