Yunanistan’da gazetelerin durumu hiç de iç açıcı değil. Satışlarda sürekli kan kaybı yaşanıyor.
Birkaç yıl öncesine kadar hafta içi 500 bin civarında satan 22 günlük Yunan gazetesinin toplam satışı 350 bine düştü. Eğitim düzeyi hiç de küçümsenmeyecek, AB üyesi, herkesin politika konuştuğu ve herkesin pek çok şey hakkında az çok bilgisi olduğu Yunanistan’da, bütün gazetelerin toplam satışı tek bir Hürriyet’in bile çok gerisinde! Oysa ülkenin yaşam standartları ve yapısı göz önünde bulundurulduğunda muhakkak daha çok gazete satılması gerekir.
30 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasındaki satışlara bakıyoruz. ‘Amiral gemisi’ Ta Nea (Havadisler) ortalama 69 bin 900 satmış. Onu, Elefterotipia (Hür Basın) az farkla (69 bin 700) izliyor. Üçüncü sırada ise 40 bin 200 satışla Ethnos (Ulus) var.
Bu üç gazete de kimi daha az, kimi daha çok Karamanlis hükümetine muhalefet yapıyor. Ama ilk sıraları paylaşmasının nedeni muhalefet yapmaları değil. Geleneksel olarak üçü de sosyalist Pasok’a yakın. Pasok 20 yıldır iktidarda iken de ilk sıralardaydılar.
Pazar günleri yayınlanmayan Ta Nea’nın sahibi bu diyarın ‘medya imparatoru’ sayılan Lambrakis ailesi. Ailenin ikinci gazetesi ise biz dış muhabirlerin sık sık ciddi ‘kaynak’ saydığı To Vima. Yunan medya çevrelerinde bu gazete ‘Bakanlıkların birisi yasa tasarısı hazırlar, önce To Vima’da yayınlanır sonra oylanmak üzere parlamentoya sevk edilir’ benzetmesiyle anlatılır. To Vima’da da asılsız haberlerin yayınlandığı oldu ama diğerlerine kıyasla daha ciddi bir gazete. Kaç satıyor derseniz, günde ortalama 15-16 bin. Hafta içinde verdiği eklere göre 1-2 euro arasında satılan To Vima, pazar günü geldi mi (fiyatı 2-3 euro arasında değişiyor), sıkı durun 200-210 bin satıyor!
Pazar günlerinin toplam satış rakamı 1 milyon 100 bin. İyi bir performans. Hafta içi satışların neredeyse üç katı...
To Vima’yı pazar günleri 197 bin 500 satışla, televizyonda yaptığı haber-programlarla büyük başarılara imza atan Makis Triantafilopulos ve siyasetten sanata her şeyle ti geçen Themos Anastasiadis’in yayınladığı ‘To Thema’ (Konu) takip ediyor. Elefterotipia ise (193 bin) üçüncü sırada.
Muhafazakar çizgideki Kathimerini (Günlük) ve Karamanlis hükümeti yanlısı geleneksel sağcı Apoyevmatini (İkindi) ile Elefteros Tipos (bunun da tercümesi Hür Basın) Yunanistan’ın diğer önde gelen gazeteleri.
Siyaset ağırlıklı gazetelerdeki düşüşün aksine, Espresso gibi günlük satışı 17 bin civarında olan ve Traffic (tercümeye gerek yok) gibi magazin ağırlıklı gazetelerin yükselişi ise ‘Millet siyasetten bıktı’dan çok, ‘Kim kimle ne yapmış’ merakından kaynaklanıyor.
Rumların First Lady’si
‘Kocam son derece mütevazı ve kibar biridir. Her kadının eşinde aradığı vasıflara sahiptir. Ailesine son derece düşkündür. Çocukları ile her zaman yakından ilgilenir. Torunlarını da çok sever. Şimdilerde torunlarına vermek için cebinde sürekli şeker bulundurur.’
Herhangi bir kadının otuz küsur yıldır aynı yastığı paylaştığı ve dört çocuk yaptığı erkeği için böylesi sözler sarf etmesi gayet normal de, söyleyen Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un eşi Fotini oldu mu durum biraz değişiyor.
Fotini Papadopulu (isimlerdeki ‘-os’ eki sadece erkek için kullanılır) geçenlerde Rum Simerini Gazetesi’nde yayımlanan demecinde EOKA’cı geçmişinden sonra Kıbrıs Rum Yönetimi lideri seçilen ve Annan Planı’na karşı tavrıyla dünya siyaset sahnesinde ‘uzlaşmaz’ damgası yiyen Tasos Papadopulos’u savundu.
Çok zengin bir ailenin, Levendi ailesinin kızı olan Rum Kesimi’nin First Lady’si duyduğumuz, okuduğumuz kadarıyla espri gücü eksikliği bir yana, pek de öyle duygusal izlenimi vermeyen Papadopulos’un farklı bir profilini çizmeye çalıştı.
Tasos ile bazen politika bile konuşuyorlarmış. Bayan Fotini, kocası sorduğunda görüşünü söylüyormuş. Oysa Papadopulos paylaşmaya bile tahammül edemiyor gibi gözüküyor. Daha geçenlerde deneyimli Rum gazeteci Kiriakos Pieridis, Politis Gazetesi’ndeki bir yazısında Papadopulos’un Kıbrıs politikasını anlatırken, Dışişleri Bakanı Yorgos Yakovu’nun bile sırdaşı olmadığını ifade ediyordu.
Fotini Papadopulu demecinde, kocasının ‘duygusallığı’ ile ilgili tüyoyu da verdi aslında... Hani gözleri yaşlı Tasos’un referandum öncesi Rumları Annan Planı’nı reddetmeye çağırdığı ulusa sesleniş konuşması vardı ya, işte bu konuşma için ‘Çok duygulandım. Tasos ile 30 yıldır beraberiz. Öyle hislendiğini ya da duygularını dışa vurduğunu pek söyleyemem’ dedi bayan Papadopulu.
Bir de özlemini dile getirdi. KKTC’ye gitmek, bir zamanlar tatil yaptığı Girne’yi, Güzelyurt’u ziyaret etmek istiyormuş: ‘Gitmeyi çok istiyorum ama turist gibi değil, sınırlamalar olmadan.’
Bunlar da Papadopulos’ça sözler tabii...
Demeci dikkatle okuduk. Bayan Fotini görüşümüzü değiştiremedi!