Çoğu Arnavut, Afgan, Pakistanlı ve Iraklı yaklaşık 700 bin Müslüman göçmen yaşıyor Atina’da ve bu insanlar iş istiyor, aş istiyor, Yunan makamlarından insanca muamele istiyor.
‘Türbanlı kadının başını açmasını istemeyeceksin. Namaz kılındığında bitmesini bekleyeceksin. Ramazan’da daha hoşgörülü davranacaksın. Müslamanların ibadethane olarak kullandıkları mekanlara girerken ayakkabılarını çıkaracaksın. Karakola gelen ya da getirilen müslümanın dini hissasiyetlerine saygılı olacaksın” Bu ifadeler Yunan Polis Teşkilatı (ELAS) tarafından hazırlanan ve tüm polis memurlarına dağıtılacak “Müslümana davranış” broşüründe yer alıyor. ELAS’ın Fransız ve İngiliz polis teşkilatlarından yardım da isteyerek hazırladığı broşürün amacı, Yunan polisine İslam örf ve adetlerini öğretmek ve bu şekilde iki hafta önce Atina’nın ilk kez şahit olduğu olayların tekrarlanmasını önlemek. Suriyeli bir mülteciyi durduran Yunan polis memurunun bir kağıt peçe içindeki Kuran-ı Kerim’in sayfalarını, mülteci derneklerine göre bilerek, ELAS’a göre bilmeyerek yırtması üzerine Yunan başkenti iki hafta önce arenaya dönüştü.
ATİNA’NIN YÜZDE 15’İ MÜSLÜMAN
Yüzlerce Müslüman göçmen ilk kez polisle çatıştı, ilk kez dükkan ve otomobilleri tahrip etti ve ilk kez Atina’nın kalbi sayılan Omonia Meydanı’nda Atinalıların şaşkın bakışları arasında namaz kıldı. İlk kez İslam sloganları duyuldu bu hıristiyan ortodoks diyarda.. Çoğu Arnavut, Afgan, Pakistanlı ve Iraklı yaklaşık 700 bin Müslüman göçmen yaşıyor Atina’da ve bu insanlar iş istiyor, aş istiyor, Yunan makamlarından insanca muamele istiyor. Dini ibadetlerini yerine getirebilecekleri bir cami istiyor, ölülerini gömebilecekleri bir mezarlık. Cami ve mezarlık için yasa da hazır, yerleri de belli ama yıllardır bir çivi bile çakılmadı. Müslaman göçmenler haklı ama Atina sakinlerini de anlayışla karşılamak gerek. Homojen bir nüfusa sahipti Yunan başkenti 20 yıl öncesine kadar. Yöneticisi de, sakini de bugün nüfusun neredeyse yüzde 15’inin “öteki”lerden olmasını kabullenemiyor, hazmedemiyor bir türlü. Üstelik tanımıyor. bilmiyor yabancıların huyunu suyunu. “Gece artık dışarı çıkamıyoruz. Korkuyoruz” diyor Atinalılar. Buna karşılık “Memleketimizi aç perişan kalmak için mi terkettik?” diye soruyor Müslüman göçmenler.
Seçmenlerin yarısı sandığa diğer yarısı deniz kenarına
Geçen Pazar günü bu diyarda 9 milyon 999 bin 952 kayıtlı seçmenden yüzde 52.6’sı sandık başına, yüzde 47.4’ü ise Ege’nin sularında serinlemeye gitti. Ne az ne çok, 4.5 milyon seçmen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine sırt çevirdi. AP seçimlerinde cevap arayan soru, ana muhalefetteki sosyalist Pasok partisinin, Başbakan Kostas Karamanlis’in lideri olduğu iktidardaki merkez sağcı Yeni Demokrasi (ND) partisinden kaç puan önde göğüsleyeceği idi. Seçim öncesi kamuoyu araştırmaları Pasok’ yüzde 3-7 arasında önde gösteriyordu. Ancak yüzde 3 fark başka, yüzde 7 başka. AP seçimlerinde tepki oylarının yüksek olması doğal. Ancak yine de yüzde 3 fark bu ülkede peşpeşe patlayan ekonomik ve rüşvet skandalları örtbas yolunu seçen Başbakan Karamanlis’in hâlâ oyunun hakimi olduğu, yüzde 7 fark ise erken genel seçimlerin kapıda, Karamanlis’in de “yolcu” olduğu anlamı taşıyordu. 300 üyeli Yunan parlamentosu’nda 151 sandalye ile zaten çok hassas bir çoğunluğa sahip Karamanlis, AP seçimlerinde yüzde 6-7 farkın yükünü kaldıramazdı. AP’de Yunanistan’ı temsil edecek 22 parlamenterin belirlendiği seçimlerde, Pasok yüzde 36.64, ND de yüzde 32.29 oranında oy topladılar. Fark yüzde 4.35. “Cennet” ile “cehennem” arası bir yer Karamanlis için...
PLAJCILARI HERKES SAHİPLENİYOR
Oy kullanmak yerine Ege’nin serin sularını tercih eden 4.5 milyon seçmen sandık başına gitseydi sonuç ne olurdu belli değil. İki büyük parti de “seçim günü denize giden seçmen bizimdi” diyor. Aynı zamanda iki büyük parti de “Hem oy kullanan, hem de oy kullanmayan seçmenin mesajını aldık” diyor. Şüpheliyim. Küçük partiler memnun genelde. Özellikle de yüzde 7.15 oranında oy toplayan aşırı milliyetçi LAOS partisi. AP seçimlerinde hezimetten kurtulan ve sadece yenilgiye uğrayan Karamanlis şimdi önümüzdeki hafta yeni Akropolis Müzesi’nin açılışı münasebetiyle Atina’ya gelmesi beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Atina’daki ortamı göz önünde bulundurursak, çıtayı fazla yüksek tutmamakta yarar var.