Masa başında çalışanlar damar sertliğine dikkat

Prof. Dr. Ziya Mocan, arkadaşımız Yener Süsoy'a, kalp, damar ve böbrek hastaları ile önerilerini anlatıyor. Böbrek hastalarının günde mutlaka 2.5 litre su içmesini tavsiye eden Prof Mocan, masa başı işlerin de damarsertliği riski içerdiğini söylüyor.

- Damar sertliği özellikle sistolik kan basıncında artma yapar ve daha çok yaşlı guruplarda görülür. Yağ içeren partiküllerin zamanla damar duvarlarında birikip sertleştirmesi demektir kısaca. Kan kolesterolü yüksek olanlarda damar sertliği erken yaşlarda meydana gelir. Bu tip hastaların göz çevresi ile dirsek arka yüzünde yağ birikimleri oluşur. Ayrıca hipertansiyonun kendisi de damar sertliğine yol açar. Damarlar insanın biyolojik yaşamını belirlediğine göre hepimiz hipertansiyon gibi damarları bozan bir hastalıkla mücadele etmeliyiz. Özellikle masa başında çalışanların fizik aktiviteleri yok gibi. Bu çok yanlış, ne kadar yorgun olursanız olun her gün yapacağınız 30 dakikalık hızlı yürüyüş koruyucu kolesterol HDL'yi arttırarak sizi kalp hastalıklarından koruyacaktır. Bunun yanı sıra stresten olabildiğince uzak durmaya çalışılmalı, iş stresi dinlenme, aile ortamına sokulmamalı..


Böbrek yetmezliğinin işaretleri


- Organizmamızın baş kimyagerleri olan böbrekler, kendi hastalıklarının işaretlerini hırpalandıktan sonra veriyor. Onlar çalışmazsa vücutta su, tuz ve toksik maddeler birikip ödemler oluşuyor. Bu şişlikler özellikle bacaklarda, ayak bileklerinde ve yüzde görülüyor. Ayrıca tansiyonda yükselme, halsizlik, bulantı, kusma, iştahsızlık, uyku hali, dalgınlık, kansızlık, ciltte renk değişikliği ve kaşıntı gibi belirtiler de olabiliyor. Mesela geceleri birden fazla idrara kalkmak böbrek yetmezliğinin belirtisi olabilir. Prostta idrara çıkmalar genellikle gündüzdür, böbrekte ise gece. İstirahat halinde böbrekler daha iyi kanlanıp daha çok çalıştığı için idrar miktarı geceleri artar. Böbrek yetmezliğinin ideal tedavisi böbrek nakli ama, dünyada olduğu gibi bizde de donör sıkıntısı olduğu için, hastaların ancak yüzde 10'una yapılabiliyor. Öteki seçenekler ise hemodiyaliz ve periton diyalizi.

Böbrek hastası 2,5 litre su içmeli

- Eskiden böbrek hastalarına kesinlikle tuz verilmezdi, ama günümüzde bu yasaklar kalktı. Şimdi böbrek hastaları normal tuzlu yiyor, çünkü böbreğin normal fonksiyonu için tuza da ihtiyacı var. Böbrek tamamen tuzsuz bırakıldığında çekiliyor, fonksiyonlarını kaybediyor. Ödem, tansiyon yüksekliği, kalp, koroner sorunları olmayan böbrek hastaları normal tuzlu yemeli. Son dönemde böbrek hastalarına günde 2,5 litre su içmelerini öneriyoruz. Böbreğin esas maddesi su, onun için asla susuz kalmaması lazım.
Yazarın Tüm Yazıları