Obezite danışmanı Dr. Haluk Saçaklı, arkadaşımız Yener Süsoy'a insanların kilo verme konusundaki ‘‘sabırsızlıklarından’’ yakındı ve bilinçle bilgi olmadan hiçbir şeyin ‘‘incelmeyeceğini’’ belirtti.
Dr. Saçaklı'ya göre aşırı kilolarda en önemli etken, hareketsizlik. Tek kelimeyle insanlar merdiven çıkmaya bile üşeniyor.
Dr. Saçaklı, sağlıklı yaşam için ‘‘kahvaltının şart’’ olduğunu da vurguladı.
İşyerinde merdiven çıkmaya üşenmeyin
Ofisinizde 6 saniye yapacağınız jimnastik sizi gün boyu daha verimli kılar. Mesela göğüs kaslarınızı çalıştırmak için avuç içlerini birbirine bastırın. Bacak kasları için bir duvara sırtınızı verip çömelin ve kalkın. Otururken kalça kaslarınızı enz az 30 kere kasıp gevşetin.
Günde 6 kere merdiven çıkmak ömürünüzü 2 yıl uzatır.
1 dakikalık dans, 1 dakika futbol oynamaktan çok daha fazla kalori yakar.
Öteki egzersizler yağların daha fazla çözülebilmesi için sabah aç karnına veya kahvaltıdan 1,5 saat, yemeklerden 3,5 saat sonra yapılmalı.
Egzersiz giysisi seçerken dikkat
Yürüyüşte naylon eşofman değil ter emici giysiler giyilmeli. İç ısımız normalde 36 derecedir, egzersiz sırasında 38,5'a çıktığı anda vücudumuzdaki termostat devreye girer, deri gözenekleri açılır, terleme başlar ve böylece vücut soğur. Kat kat eşofmanla koşan kişiyle radyatöründe su bitmiş otomobil arasında hiç fark yoktur, kendilerini ölüme götürüyorlar. Egzersiz giysileri yazın merserize, kışın pamuklu olacak. Ne kadar çok terlersek o kadar fazla su kaybederiz, mineraller, sodyum gider potasyum dengesi bozulur.
Saunayı, kat kat naylon eşofman giymeyi yağ kaybıyla eşdeğer tutmak cinayettir. Saunaya 15 günde bir gidilip toksin, laktik asit atılır ama, sonrasında bol su içmek kaydıyla.
Güzellik salonunda mumya gibi paketlenen hanımlar
Güzellik salonlarında mumya gibi paketlenen hanımların kilo verdiği, bedenlerinin küçüldüğü yalan. O kilo değil, su kaybıdır, saunada daha fazlası verilir. Bandajdan çıkmış bir bel geçici olarak birkaç santim daralmış olabilir ama, hemen eski halini alır.
Eti öğlen yiyin
Öğle yemeği için ideal saat 12.00-14.00 arasıdır. Mönü ise şöyle olmalı: 4 köfte büyüklüğünde yağsız et, köfte, tavuk veya balık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağ ile pişmiş 2.5 su bardağı makarna veya pilav, 4 adet zeytin, 1 su bardağı diyet yoğurt.
Öğle yemeklerinde sindirimi zor olan besinleri tüketeceğiz, mesela et. Bu şekilde onların yağa dönüştürme riskini ortadan kaldırmış oluruz. Etin yanında az yağlı, bol yeşillikli mevsim salatası olacak. Kilo sorunu olanlar havuç ve mısırdan uzak durmalı, çünkü onlar hızlı şeker. 1-2 dilim ekmeğin yanısıra sofrada light yoğurt olmasında da yarar var. İnsanın günde 2 küçük su bardağı süt ya da yoğurda ihtiyacı var. Bu kısıtlamalar yetişme çağında olan çocuklar için geçerli değil, aman dikkat.
İlle de kahvaltı
Kahvaltı sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel taşıdır. Şarjı bitmiş bir cep telefonu nasıl işimize yaramazsa, güne kahvaltısız başlamak da öyle. Sabah 10 dakika erken kalkıp mutlaka kahvaltımızı yapalım, işimize öyle gidelim. İdeal kahvaltı saati 07.00-09.00 arasıdır. Çünkü gece uyurken kan şekerimiz düşer, sabah insülin artmaya başlar. İnsülin ne kadar artarsa tehlike o kadar başlıyor demektir. İnsan aşırı yiyerek kilo aldığı gibi aç kalarak, öğün atlayarak da kilo alır. Sağlıklı bir sabah kahvaltısında bir kibrit kutusu büyüklüğünde tercihan yağsız peynir şart. Eski kaşar, dil, tulum gibi peynirlerden uzak durup light beyaz veya kaşar peynirle loru tercih edeceğiz. Yanında söğüş domates, salatalık, kıvırcık... Yağsız olmak kaydıyla 4 adet tercihan yeşil zeytin. Zeytine yağ koymak, ekmeği yağa banmak yok. Salam, sosis gibi şarküteri ürünler de yok, çünkü içindeki yağ miktarı ettekinden 3 katı.
Akşama zeytinyağlı
Akşam yemeğinde ise daima zeytinyağlı sebze, salata gibi sindirimi kolay besinleri tüketeceğiz, genellikle et olmayacak. Akşam yemeğinin ideal saat ise 18.00-20.00 arası. Mönü ise şöyle olmalı: 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hazrılanmış sebze yemeği, 1 su bardağı diyet yoğurt, 1 ince dilim kepek ekmeği, 1 porsiyon mevsim meyvesi.
NOT: Günde mutlaka 5-12 bardak su içilmesi şart.
Tatlı tüketmenin ideal saati kaç
Tatlı tüketmenin ideal saati 16.00-17.00 arasıdır, kötü şeyleri hep bu saate atın. Diyet baklava, diyet çikolata diye bir şey yok, diyabetiklerle karıştırılmasın. Onlarda da un, yağ, nişasta aynı, sadece şeker yerine tatlandırıcı var.
Light’lar da kilo aldırır
Diyabetik ürünler sınırsız yenmez, doktorun verdiği kalori ölçüsünde tüketilir. Ayrıca son bilimsel araştırmalar light içeceklerin de insülüni arttırdığını, kilo artımına yol açtığını gösterdi. Onun yerine değerli mineraller içeren doğal maden suyunu tercih edelim.
Makarna, pirinç ve ekmek bizim için aynı değerdedir. Yarım su bardağı haşlanmış makarna bir dilim ekmeğin karşılığıdır. Makarnanın üstüne mantar, domates gibi soslar konabilir. Yağ olarak ise bir tatlı sıvı yağı kullanılabilir. Makarna ölçüsü kişi başı 2,5 su bardağı. Kilo sorunu olanlar ise kepekli makarna veya kepekli pirinci tercih etmeli.
Yağda eriyen vitaminleri taşımak için salatalara zeytinyağı koyacağız. Söğüş yenen salata hiçbir işe yaramaz. Depodaki yağları yakacak olan vitamin, mineral sudur.