Paylaş
* Servise götürdüm ‘kullanım hatası’ dediler, değiştirmeyeceklerini söylediler. Tüketici Mahkemesi’ne dava açtım. Dava açmadan önce internetten tüketici.gov.tr adresine girdim, davalar her türlü resim ve harçtan muaftır, yazıyordu. Ama benden oldukça yüklü miktarda para yatırmam istendi. Hangisi doğru?
Nizam T.
Nizam Bey, gerçekten de kanuna göre Tüketici Mahkemeleri önünde tüketici, tüketici örgütleri ve TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaf. Ancak bir davanın masrafları sadece harçlardan ibaret değil. Örneğin posta giderleri ve 200,00 TL’den başlayan miktarlarda bilirkişi giderlerini davayı açan tarafın ödemesi gerekiyor. Bakanlığın web sitesine bu konuda bir açıklama konulması uygun olur. Ancak tüketici hakem heyetlerine başvuru yapmak ücretsiz, ayrıca hakem heyetlerince görevlendirilecek bilirkişi ücretleri Ticaret İl Müdürlüğü tarafından karşılanıyor.
* Çok beğenerek bir laptop satın aldım. Bir hafta sonra çalışırken hard diskinden sürtünmeye benzer sesler gelmeye başladı. Oturduğum yere yakın tüketici sorunları hakem heyeti var, oraya mı başvurmalıyım yoksa doğrudan tüketici mahkemesine dava mı açsam daha iyi olur?
Seval K.
Seval Hanım, bunlardan önce ürünü satın aldığınız yere başvurun. Servise göndererek arızanın nedenini tespit etmeliler. Eğer bu arıza üretimden kaynaklanıyorsa ürünün yenisiyle değişimini ya da ücret iadesini talep edebilirsiniz. Bu başvurunuzdan sonuç alamazsanız ürünün faturada yazan bedeline göre ya önce hakem heyetine başvurmanız yahut tüketici mahkemesine başvurmanız gerekecektir. 1 Ocak 2015’ten itibaren bu parasal sınır 2.200,00 TL olarak belirlenmiştir. Tüketici hakem heyetine e-devlet üzerinden de başvurmanız mümkün.
* Geçen yıl blender satın almıştım. Arızalandı, ama firma arızayı kabul etmedi. Hakem heyetine başvurdum, hala bir cevap çıkmadı. Bu başvurulardan sonuç almak ne kadar uzun sürüyor?
Güneş T.
Güneş Hanım, Hakem Heyetlerine yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç 6 (altı) ay içinde karara bağlanır. Yapılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi hususlar dikkate alınarak, karar süresi en fazla altı ay daha uzatılabilir.
Paylaş