Bugün meydana gelen olaylar duygusal derinlikten çıkartacak ve zirveye odaklanmayı sağlayacak.
Kökler, geçmiş ve geleneklerin önem kazanmasıyla birlikte geleceğe yönelik çok farklı projeler açığa çıkabilir. Bir tarafta kararları değiştiren ve etkileyen durumlar ortaya çıkarken, öte yandan beklenmedik gelişmeler meydana gelebilir ve yepyeni kararlar alınabilir. İnatçı ve zorlayıcı tavırlar karşısında sürpriz gelişmelerin meydana geleceğini işaret eden gökyüzünün konumu, bugün yaratıcı çalışmaların yapılabileceğini gösteriyor.
Evrenin Kısa Tarihi
Bir astronomun hem uzayda, hem de zamanda uzak olan cisimleri incelemesi kaçınılmazdır. Işık bir saniyede 300.000 kilometre, bir yılda ise 10 bin milyar kilometre kat eder. En yakın yıldız olan Proxima Centauri 4.2 ışık yılı uzaktadır, bu nedenle biz onun yaklaşık dört yıl önceki halini görürüz. Samanyolu Galaksimizle karşılaştırılabilecek büyüklükteki en yakın galaksi olan Andromeda Galaksisi ise, 2 milyon ışık yılı uzaklıktadır. Biz karanlık bir gecede çıplak gözle görülebilen bu galaksinin, henüz yeryüzünde Homo Sapiens’in ortaya çıkmadığı dönemlerdeki halini görüyoruz. Büyük bir teleskop bizi yaratılışa doğru götüren bir zaman makinesidir. Modern bir teleskopla, ışığın Güneşimizin bile henüz yaratılmamış olduğu 5 milyar yıl önce çıktığı bölgeleri inceleyebiliriz. Bir kozmolog için yaratılış konusu kaçınılmazdır.
"Evrenin Kısa Tarihi" adlı kitabın içinden aktardığım "Kozmolojinin İlkeleri" başlıklı bölümün girişinde yer alan bu anlatım, kitabın son derece anlaşılır bir dille yazılmış olduğunu işaret ediyor. Özellikle astronomiye meraklı olanların, yıldızların oluşumundan maddenin yapısının kaynağına, kara deliklerden Beyaz Cücelere, madde-karşı madde bilmecesine kadar daha pek çok konuda bilgilenecekleri bir kitap. TÜBİTAK’tan çıkmış olan bu kitap, ilk olarak 1997 Mayısında çıkmış ve altı kez basılmış. Bu da bize Joseph Silk tarafından yazılan "Evrenin Kısa Tarihi" adlı kitabın uzayı ve gök cisimlerini merak edenlerin hiç de az olmadığını gösteriyor. Üstelik kitabın içindeki çizimler ve fotoğraflarla birlikte aktardığı bilgi, astronomiye başlamak için son derece heveslendirici.
YILDIZLARIN EFENDİSİ
Rönesans Astrologu Giordano Cardano’nun hayatını anlatan "Yıldızların Efendisi" adlı kitap, 16. yüzyıl Aprupa’sını bize anlatırken aynı zamanda astrolojinin bilimin gelişimine nasıl katkısı olduğunu da inceliyor. Ve iklimlerden ülkenin geleceğine, savaşlar, din ve felsefeye kadar son derece ilginç açıklamalar içeriyor.
Anthony Grafton’un yazdığı "Yıldızların Efendisi" adlı kitap, astrolojinin Ortaçağ ve Rönesans dönemlerindeki durumunu anlatırken çok ilginç öngörüleri de içeriyor. Zuhal Bilgin’in çevirdiği ve Kitap Yayınevi’nden çıkmış olan bu ilginç kitap, özellikle astroloji meraklıları için önemli bir kaynak niteliği taşıyor.