Yasemin Boran

Mektuplar

27 Temmuz 2006
RUMUZ: DEMET

Başak burcunun bütün özelliklerini taşıdığınızı ifade etmişsiniz. Bu çok doğal. Çünkü, Başak burcunun yöneticisi olan Merkür de doğum anınızda Başak burcunda duruyor. Ayrıca Satürn ile de kavuşum konumunda. Bu durumda Başak burcunun karakteristik özellikleri iyice belirgin olacak. Sorduğunuz iş, okul ve aşk hayatınız hakkında açık bir yorum yapabilmem mümkün değil. Çünkü, doğum tarihinizin dışındaki bilgileri göndermemişsiniz. Yani doğum saati ve doğum yerini de bildirmeniz gerekiyordu. Ancak bu ay istekleriniz artacak. Öfkeli ve sabırsız davranmayın. Ani başlayacak aşk maceraları yaşayabilirsiniz, fakat böyle bir aşk macerası başladığı gibi aniden bitebilir.

RUMUZ: AKINCI

Balık erkeği ile Oğlak kadını doğum haritasında zorlayıcı etkiler yoksa iyi anlaşırlar. Balık suyun, Oğlak ise toprağın elemanı oldukları için aralarında uyum vardır. Bazı durumlarda hiç anlaşamaz denilen burçlar arasında doğum anındaki uyumluluk yüksek olduğundan, aralarında çok hoş bir uyum yakalanabilir. Ya da anlaşır denilen burçlar arasında bir de bakarsınız, astrolojik açıdan ciddi uyumsuzluklar vardır ve anlaşamazlar. Sadece burçlara bakarak yeterli inceleme yapmak mümkün değil.

RUMUZ: Dört Yay Burcu

Aynı şirkette çalışan dört Yay burçlu arkadaş, intiharın eşiğinde olduklarını belirtmiş ve bunun Pluton etkisi olduğunu düşündüklerini yazmışlar. Şayet ölüm fikirleri içinde bulunuyorsanız, düşünce biçiminizi değiştirin. Çünkü Pluton, sadece ölümü ve ölüm ötesini değil aynı zamanda yer altı kaynaklarını sembolize ediyor. Sizin bu etkiyi nasıl kullanacağınız ise, doğum anındaki etkilerinize bağlı. İntihar ve ölüm fikirlerinden uzaklaşıp güçlü beklentiler içine girmeli ve kendi potansiyel gücünüzü açığa çıkaracak hedefler belirlemelisiniz.

Değişim zamanı

Bugün meydana gelen olaylar son derece etkileyici olsa da uyum sağlamak mümkün... Değişiklik yapmak isteyenler, bu değişiklikleri fazla zorlanmadan gerçekleştirebilirler. İlginç karşılaşmalar yaşanabilir. Sistem ve uygulanan yöntemlerin gözden geçirileceğini işaret eden gökyüzünün konumu isteklerin ortaya konması için zorlayacak. Alıp satmak ve yatırım yapmak için güçlü arzuların uyanacağı bir gün.
Yazının Devamını Oku

Astrolojik ilişkiler

26 Temmuz 2006
RUMUZ: Göçmen Kuşlar

Sizin yükselen burcunuz Aslan, eşinizin yükseleni ise Terazi. Astrolojik açıdan çok uyumlu bir çift olduğunuz gözüküyor. Birbirinizin neye ihtiyacınız olduğunu çok iyi anlıyorsunuz. Zaten evlilik anlayışınız çok yüksek ve karşı cinse nasıl davranılacağını bilen birisiniz. Sevdiğinizi değişmesi için zorlayabilirsiniz. Tabii bunun sonucunda ilişkinizde sorunlar çıkabilir. Ona fazla baskı yapmasanız iyi olur. Aslında eşiniz de alışkanlıklarını değiştirmek istiyor. Fakat ilgiye ve sevgiye ihtiyacı çok fazla. Böylece ilişkinizi daha sıcak bir boyuta taşıyabilirsiniz. Yıl sonuna doğru hamile kalma potansiyeliniz yüksek. Bu durum evliliğinizde aşama yapmanıza neden olabilir. Endişelerden uzaklaşın. RUMUZ: Kızım ve ben

Dokuz yaşındaki kızı ile arasındaki sorunlarını anlatan bir annenin mektubu aslında anne-çocuk ilişkisinde meydana gelen yansımayı çok güzel anlatıyor:

"Daha çok küçük olduğu halde benimle yarış halinde. Öylesine iddialı, sert ve kararlı davranıyor ki, ona nasıl yaklaşacağımı bilemiyorum. Şimdiye kadar ona açıklamalar yaparak ve ciddiye alarak davrandım. Fakat kızım beni üzmek için elinden geleni yapıyor ve bazen kasıtlı olarak yaptığını görüyor, çok üzülüyorum. Nerede hata yaptığımı anlamıyorum."

Anne-çocuk ilişkisi, tüm ilişkiler arasında etkileşimin en belirgin olanı. Anne, çocuğun davranışından rahatsız oluyor, çünkü kendi yansımasıyla karşılaşıyor. Çocuk sadece annenin kendisine karşı olan davranışlarından etkilenmiyor.

Astrolojik açıdan bakıldığı zaman sizin burcunuz, kızınızın yükselen burcu ve onun burcu ise sizin Ay’ınızın bulunduğu burçta duruyor. Onun bir arkadaşa değil, anneye ihtiyacı var. Ona karşı bir yetişkine, arkadaşınıza davranır gibi değil, sizin çocuğunuz olduğunu hissedeceği gibi davranın.

Yaratıcılık artacak

Güzelliği ve aşkı sembolize eden Venüs, bugün Jüpiter’i harekete geçirecek. Gökyüzünün bu konumu yabancılarla ilişkilerin başarılı olacağını ve farklı kültürlere sahip olanlar arasında ilginç aşkların yaşanabileceğini işaret ediyor. Aynı zamanda iyimser duygular uyanacak ve sorunlara ılımlı bir tavırla yaklaşmak mümkün olacak. Yaratıcı çalışmaların dikkatleri çekeceği bir dönem yaklaşıyor.
Yazının Devamını Oku

Cinsel sorunları çözebilirsiniz

25 Temmuz 2006
Bedeniniz sizi ele veriyor. Bakışınız, duruşunuz, mimikleriniz, olaylar ve hatta kelimelere verdiğiniz istem dışı tepkiler en gizli duygularınızı ve anlatmadığınız veya anlatamadığınız sorunlarınızı bile yansıtıyor. Fakat bedende ortaya çıkan sorunlar, kişinin bile bilmediği, bilinçaltının derinlerine saklanmış bilinmeyen problemleri de ortaya koyuyor.

Sağlık sorunlarının en altında kişinin nedenini bilmediği duygusal sorunlar var.

Bedeni inceleyerek kişinin en fazla etkilendiği kişinin anne mi, yoksa baba mı olduğunu anlayabiliyorsunuz. Böylece sağlığınızla ilgili sorunları çözmek için işe nereden başlayacağınızı biliyorsunuz.

Eğer bedeninizin sol tarafıyla ilgili sorunlarınız varsa, mesela sol bacağınız, sol gözünüz, sol kolunuz, sol böbreğiniz ağrıyorsa, anne ile çözemediğiniz sorunlarınız var demektir. Şayet sağ tarafınızda sorunlar çıkıyorsa, o zaman baba ile bağlantılı problemleri çözmeniz gerekiyor.

Üstelik anne ve baba ile ilgili bilinçaltının derinlerine gömülü sorunlar aynı zamanda cinsel hayatı da etkiliyor.

Çocukken yaşanan ve sonra unutulan olaylar, büyüdükten sonra bir yetişkin olduğumuz zaman ne yazık ki, unutulmuş olduğu için çözülemiyor. Anlaşılmaz çocuğun tatmin edilmemiş arzuları zaman zaman ortaya çıkıyor ve ne olduğunu anlayamadığımız için onu susturmaya çalışıyoruz. Tabii bunun sonucunda beden aracılığı ile kendisini göstermeye çalışıyor. Tıpkı küçük çocukların ilgilenmediğiniz zaman huysuzlanıp anne babasını rahatsız ederek dikkat çekmeleri gibi, bedenimizde ortaya çıkan rahatsızlıklar da ilgi ihtiyacını gösteriyor.

Bu ilgi, ihmal edilmiş, unutulmuş "Ben"in ihtiyaçları. Kendinize ilgi göstermediğiniz zaman hastalanıyorsunuz. İçinizdeki çocuğu anladığınız zaman sorunlar da bitiyor.

Gizli duygular

Yeni girişimlerde bulunmak için arzular yükselecek. Özellikle isteklerin ortaya konulması ve duyguların gösterilmesi için uygun bir gün. İlginç fırsatlar ortaya çıkabilir ve yabancılarla yapılacak işbirliğinden verimli sonuçlar alınabilir. Emlak, yatırım ve uluslar rası organizasyonlar yapmak için uygun bir dönem. Ufak tefek bazı karışıklıklar olsa bile planlarda yapılacak küçük değişikliklerle çalışmaların sürdürülmesi mümkün.
Yazının Devamını Oku

Duygular yoğunlaşıyor

24 Temmuz 2006
Aslan burcunda dolaşmaya başlayan Güneş’in etkisini gösterme arzusu derinlerden yükseliyor. Bugün bilinçaltının derinlerinden yükselen istekler belirgin hale gelecek ve meydana gelen olaylar duyguların yoğunlaşmasına neden olacak. Hem aşk hem de parasal açıdan uzun vadeli planlar yapılabilir, geleceğe yönelik projeler üzerinde çalışılabilir. Geçmiş zamanın sevapları ve günahları gözden geçirilebilir.

Mektuplar

n Rumuz: Yalnız Kalp

Yükselen burcunuz Yengeç. Doğum haritanızda aşk potansiyelinizin çok yüksek olduğu gözüküyor. Üstelik yalnızlıktan hoşlanmayan bir yapınız var. Fakat geçiş yapan Satürn, ilişkiler konusunda tarzınızın değişme zamanının geldiğini işaret ediyor. Bu nedenle yalnızlıktan şikayet edebilirsiniz.

Fakat şu sıralarda Venüs hem yükseleninizi hem de ayı tetikliyor. İlişkiler konusunda şanslı bir dönemdesiniz. Ama alışkanlıklarınızı değiştirmeniz lazım.

n Rumuz: Başak

Yükselen burcunuz Oğlak. Şu sıralarda içinizden yükselen değişim isteği sizi yeni ilişkiler konusunda cesaretlendiriyor. Geçmişte aniden başlayan bir aşk yaşayıp bundan çok etkilenmiş olmalısınız. İçinizde uyanan bu değişim isteği nedeniyle bu aşkı bitirmiş olabilirsiniz.

Artık ilişki biçiminizi daha çok önemsiyor ve başkalarının önem verdiği kişilerle daha ciddi ilişkiler içine girmek isteği duyuyorsunuz. Ayrıca yıl sonuna doğru şansınız yükseliyor, sosyal çevrenizden gelecek destek sonucu maddi konularda rahatlama hissedecek ve yaratıcı çalışmalar içine gireceksiniz.

n RUMUZ: Bir Yudum Sevgi

Hem yükseleniniz hem de burcunuz İkizler. Plüton gezegeninin yarattığı köklü değişim isteği sizi çok fazla etkiliyor. Aldığınız etkiler sonucu eski yaşam tarzınızı tamamen bitirmek üzere olabilirsiniz.

İçinizde uyanan kuvvetli değişim arzusu sizi çok zorlasa da artık şansınız değişiyor. Kendinize yepyeni bir hayat kurabilir ve sizi mutlu edecek bir aşk yaşayabilirsiniz.

Özellikle yıl sonuna doğru Jüpiter gezegeni sizi oldukça olumlu etkileyecek ve arzuladığınız aşkı yaşamak için size fırsatlar sunacak. İlişkiler konusunda şanslı bir döneme giriyorsunuz.
Yazının Devamını Oku

Büyümüş kampçılar çocuklarıyla kamp yapıyor

21 Temmuz 2006
Üniversiteli gençlerin dünyayı ve farklı kültürleri görme ihtiyacından doğan kampçılık fikri, hem bir sosyal hizmet aracı, hem de yaşadığın yerden çıkıp başka kültürlerle tanışmak ve dünya görüşünü genişletmek için müthiş bir fırsat. Tabii işin macera boyutu ve heyecanını da düşünecek olursak gençliğin heyecanına sahip olmak gerektiğini anlayabiliyoruz ve kampçılığın sadece genç işi olabileceğini düşünüyoruz.

Ancak gençliğinde kamp yapmış, çeşitli ülkelerin çalışma projelerine katılmış olanlar büyüyüp çoluk çocuğa karıştıktan sonra bu heyecanlarını kaybediyorlar mı?

Bence hayır. Farklı bir heyecanı deneyimlemiş olanlar geçmişte yaşadıkları kamp maceralarını hatırladıkları zaman yine heyecanlanıyor ve sanki o günleri yaşıyormuşçasına enerjileri yükseliyor. Çünkü öğrenilmiş duygular hatırlandıkları zaman tekrar uyanıyor ve kişinin aynı hali yaşamasına neden oluyor. Buna bağlı olarak geçmişte yaşanmış maceraya özlem duyuluyor.

Sanırım İtalya bunun farkına varmış ve "Neden büyümüş kampçılar çocukları ile sosyal projelere imza atmasınlar?" fikrinden yola çıkarak çalışmaya başlamışlar ve geçen yıl ilk kez bu fikirlerini uluslararası boyuta taşımışlar.

Şimdi İtalya’nın öncülüğünde Türkiye ve Estonya bu pilot projeye katılıyor. Proje AB tarafından fikren ve maddi olarak destekleniyor ve bu fonu İtalya organize etmiş durumda. Bu projenin yaratıcısı Paolo Madonni ve çocukları da Türkiye’de gerçekleştirilen bu kampa kampçı olarak katılacaklar.

Zimbabwe doğumlu bir baba ve çocuğu. Ayrıca hayatında ilk kez yurt dışına çıkacak olan bir Sicilyalı aile ve 4 çocuğu da bu kampta olacaklar.

Güney Kıbrıslı bir aile ki, içindekiler bir anne, teyze ve iki çocuk diğerleri ise Yunanlı iki aile, bir diğeri ise bu tür bir kamp fikrinin yaratıcısı!

Melek Sarı ve kızı 9 yaşındaki Elifsu Türkiye’de gerçekleşen bu projenin hem liderliğini yapıyor, hem de kampçı olarak projede gönüllü çalışıyorlar.

Yaşlar ebeveynlerde oldukça yüksek sayılır; 30’lu yaşlardan başlayıp 60’lı yaşları geçen bir yelpaze. Kampta şu an 11 çocuk var. En küçüğü 3, en büyüğü 14 yaşlarında.

Türkiye’deki bu organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan ise Gençtur. Gençlerin dünyayı kamp yaparak dolaşmasını sağlayan Gençtur şimdi "Sahil temizleme ve çevre halkını bu konuda bilinçlendirme amacını taşıyan kamp projesi"ni Zeytinlik Belediyesi’nin katkısıyla gerçekleştiriyor. Ben de bu projeyi çok merak ediyorum ve kampçıları ve çalışmalarını görmek için gitmeyi düşünüyorum.
Yazının Devamını Oku

Güzin Abla’nın misyonu

20 Temmuz 2006
Kimin yazdığını bilmediğim fakat çok sevdiğim bir dörtlük yine aklıma geldi. Şöyle diyor; Yadında mıdır doğduğun günler / Sen ağlar idin güler idi alem / Bir öyle ömür geçir ki olsun / Mevtin sana hande / Aleme matem

Güzen Abla’nın hayatı da tıpkı şairin dediği gibi alem için bir matem olacak nitelikte. Tek kişilik bir sosyal yardım kurumu gibi çalışıp gönül yaralarına merhem olacak sözleriyle misyonunu gerçekleştirmiş bir şahsiyet.

Kendisiyle hiç karşılaşmadım. Fakat yazdıklarından gerçek bir gönül kişisi olduğunu anladım ve duygularını derinden hissettim. Ve bugüne kadar yazdıkları zihnimde canlandı ve önemini kavradım.

Ne yazık! Yaşarken anlamıyoruz. Bizim için ne kadar önemli olduğunu kavramıyoruz. Ne yazık!

Sahip olduklarımızın değerli olduğunu anlamak için kaybetmemiz gerekiyor ve ancak o zaman kazancımızın ne olduğunun farkına varıyoruz.

Kayıp ve kazançlar birlikte yaşanıyor. Sanırım önemsemek, önemli olduğunun farkına varmak ve değer bilmek için, değerlerin yitirilmesi gerekiyor.

Yani üzülmeden anlamıyoruz.

Üzüntü, içimizi acıtıyor. Canımız acımasıyla birlikte sanki şuurumuz açılıyor ve o güne kadar anlamadıklarımızı anlamaya, bilmediklerimizi bilmeye başlıyoruz.

Üzüntü bizi hasta ediyor fakat anlamak, bizi yükseltiyor. Aşama yapmamızı sağlıyor. Üzüntüye kendimizi kaptırmadan yaşamak, bilmeyi, anlamayı ve kabul etmeyi öğretiyor.

Güzin Abla’nın tavsiyeleri ve önerileri de üzüntüye kendinizi kaptırmayın ve anlamaya çalışın, şeklindeydi.

Yıllardır verdiği bu mesaj şimdi anlaşılır oldu. Misyonunu yapmış olanların huzuru içinde bulunduğunu düşünüyor ve sevdiklerine baş sağlığı diliyorum.

Venüs burç değiştiriyor

Bugün Venüs burç değiştiriyor. İkizler burcundan çıkıp Yengeç Burcuna giriyor. Aile bireylerine yönelik duyguların önem kazanacağını işaret eden gökyüzünün konumu güvenlik ihtiyacının artacağını gösteriyor. Bu devre içinde evle ilgili konular önem kazanabilir ve bilinçaltının derinlerinden yükselen gizli kalmış duygular açığa çıkabilir. Yakınlarınıza daha çok vakit ayırmaya çalışın. Hayata pozitif enerjiyle bakın.
Yazının Devamını Oku

Sufiler ve mucizeleri (2)

19 Temmuz 2006
Sufi bilgelerine atfedilen son derece ilginç öyküler var. Mesela bunlardan biri, Şeyh Şahabeddin ile ilgili. Bu kişinin çeşitli manzaralar, insan ve hayvan görüntüleri yaratabildiği söylenir ve Mısır Sultanı’na da benzer bir hal yaşattığı rivayet edilir. "Bir zamanlar Mısır Sultanı’na başını bir su kabına daldırmasını istemiş. Sultan bir anda kendini batan bir gemide bulmuş. Dalgalar onu bilinmeyen kıyılara sürüklemiş.

Oduncuların yardımıyla en yakın köye götürülen Sultan, Şeyh’ten intikam almak için bu sırada yemin etmiş. Bir kaç yıl köyde tutsak olarak çalıştıktan sonra özgürlüğünü kazanmış, iş sahibi olmuş ve evlenmiş. Zamanla yeniden fakir düşmüş ve karısıyla yedi çocuğuna bakmak için hamallık yapmaya başlamış. Günün birinde, deniz kıyısında dolaşırken suya girip yıkanmak istemiş.

O anda, kendini Kahire’deki sarayında, etrafında maiyeti, Şeyhin şakacı bakışlarıyla karşı karşıya bulmuş. Ona yıllarca sürmüş gibi gelen deney, gerçekte bir kaç saniyede olup bitmiş." Sufiler zamanı durdurabildiği gibi, istediği anda mekan da değiştirebiliyorlar. Mesela Abdül Kaadir Geylani’nin bir dostunun cenazesine katılmak için yıldırım hızıyla bir anda binlerce kilometrelik yolu aştığı söylenir.

Aslında Sufi’nin amacı mucizeler yaratmak değildir. Zaten yola çıktığı ilk aşamalarda Sufizmin gizemli yönleriyle pek ilgilenmez. Sadece kendini geliştirmeye çalışır. Bütün mucizeler bir yana Sufizm, erkeğin ve kadının yaşamdaki rolünü belirleyen özgün ve eksiz bir yaşama tarzı. Beden ve düşünce ikilemini aşmayı hedefleyen çalışmalar sonucunda ise, mucizeler meydana gelmeye başlıyor.
Yazının Devamını Oku

Sufiler ve mucizeleri

18 Temmuz 2006
Sufizm bir din mi? Bir kült mü? Yoksa bir hayat tarzı mı? Yazılı metinleri incelediğiniz zaman simyacılardan şairlere kadar farklı grupları etkilediğini padişahlardan sanatçılara, alimlerden savaşçılara kadar hemen her alanda sufilerle karşılaşabiliyorsunuz.

Zaten sufizm, dünyayı ve dünya nimetlerini terk etmeyi buyurmuyor. Sufi olmak isteyen adayın ilk koşulu "Dünyada olması, fakat dünyadan olmamasını" gerektiriyor.

Sufi, hayatını insanlık için yararlı bir işe adamalıdır. Topluma faydalı olabilmek için de hem fiziksel, hem duygusal, hem de zihinsel olarak "Bu dünyada" kalması gerekir.

İdris Şah şöyle diyor;

"İnsan sosyal bir yaşam için yaratılmıştır. Diğer insanlarla birlikte yaşamalıdır. Sufiliğe hizmet ederken sonsuzluğa, kendine ve topluma hizmet etmektedir. Bir çileci gibi arzulardan ve dünya nimetlerinden uzaklaşırsa güçsüz düşer. Zayıflık ve belirsizlikten kendini çekip kurtardıkça güç kazanır. Bütünüyle inzivaya çekilen çilekeş, kendini aldatmaktan başka bir şey yapmamaktadır."

Elbette ki, sufinin yolunda kendi içine çekilme, dünya nimetlerinden uzaklaşma ve ben’ini yok etmek gibi çalışmalar var. Ve tüm bu çalışmaların sonucunda alçakgönüllü olmayı öğrendikten sonra hayat amacını doğru biçimde saptayabilir ve toplumun içine karışır.

Sufizm mertebelerinde ilerleyen kişi, bu sırada doğa üstü olarak nitelendirilen güçler ve mucizevi yetenekler kazanır. (Devam edecek)
Yazının Devamını Oku