İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin vefası

İsmail Sivri kitaplaştı.. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki heykeli ile birlikte efsanevi başkanın anılarını yaşatmak bir vefa örneği oluşturdu..

ŞEYHÜL MUHABİRİN üstadımız Rauf Lütfü Aksungur’un İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nce Çeşme’de, "Çaka Bey Anıtı" arkasında yaptırılan özel kabristandaki yeni kabrini topluca ziyaret edip sonra bir restorana oturmuştuk. Gazeteci arkadaşımız Demet Özbilgin şöyle dedi:

"- Lütfü amcayı babam gibi severdim. Onun hiç dinmeyen gazetecilik aşkına imrenirdim. Rahmetli İsmail Sivri ağabeyimizin insancıllığına ve yöneticilik ustalığına hayrandım. Yine rahmetli gazeteci üstadlarımızdan Reşat Sanlı’nın da yardımseverliği daima gözlerimi yaşartmıştır. Şimdi kullandığım ve gazetelerimizi bastığım baskı makinesini bana verdi. Bu üç büyüğümü, birlikte gösteren bir fotoğraf var mıdır acaba? Varsa, kimbilir hangi albümde veya arşivde saklıdır?.."

Tabağımdaki nefis soğan yahnisinden bir kaşık alıp, iyice dilimin üzerinde gezdirip mideye indirdikten sonra, Demet’in hayret dolu bakışları altında bombayı patlattım:

"- O fotoğraf benim arşivimde var!.. Yıllardır saklıyorum. Senin hatırın için gelecek hafta yayınlayacağım!.."

ÜSTADLAR YANYANA

Sayfamızın en tepesinde yayınladığım toplu fotoğrafa dikkatle bakalım.. Hem "İsmail Sivri", hem "Rauf Lütfü Aksungur", hem de "Reşat Sanlı", 1975 tarihli fotoğrafta yer almış. Birisi İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin efsane başkanı, diğeri "Muhabirler Şeyhi" ünvanı ile ödüllendirilmiş bir muhabirlik sevdalısı, ötekisi ise "Le Levant" ve "Halkın Sesi" gibi önemli gazetelerini babası Sırrı Sanlı’nın çizgisinde yıllarca yayınlamış bir gazete sahibi.. Üçüne de rahmet diliyorum.

Ancak, yanlarında daha bir çok üstadlar var.. Aslan Alpşalcı dışında hepsi rahmetli olmuş bu grubu hüzünle izlememek mümkün mü?..

Bir zamanlar İzmir basınının yıldızlarından Jerfi Yener, Kazım Yenisey, Hasan Anar, ünlü "Anadolu" gazetesinin yaratıcısı Haydar Rüştü’nün oğlu Aydın Öktem, yakışıklı büyüğümüz Nejat Türkeri, büyük Altaylı Çetin Esen Kaftan, ekonomi gazeteciliğinin duayeni Tahir Keskin, sevgili büyüğüm ve içten sıcaklığını taa küçüklüğümden beri özlediğim Tayip Akyurttaş amca , Demokrat İzmir’de hemen arka masasında ilk siyasi makalelerimi kaleme aldığım Orhan Suda, muhabirlik ustası Şahap Mete.. Bu fotoğraf, başlı başına bir basın tarihi gibi..

Bu ve buna benzer eski tarihi fotoğrafların en önemli mesajlarından biri, geçmişin yüce emeklerinin unutulmamasıdır. Ustalara saygı ve sevginin diri tutulması gerçeğini yeniden hatırlatmaktır..

İSMAİL SİVRİ KİTABI

Ustaların unutulmaması, üstadların hizmetlerinin hatırlanması, duayenlerin toplumsal yararlarının kayda alınması ve gelecek kuşaklara sunulması, "vatan" ve "meslek" görevidir.

Şu günlerde elimden düşürmediğim bir kitap var. Bir İzmir Gazeteciler Cemiyeti yayını.. Başkan Erol Akıncılar ve vefalı yönetim kurulu üyelerince kararlaştırılıp, hazırlatılıp, bastırılması için ısrarlı takip edilmiş bir başyapıt..

Usta gazeteci ve hayranı olduğum vatansever ağabeyim Zeynel Kozanoğlu, daima yaptığı gibi ince eleyerek, bin bir emek sergileyerek bu kitabı kaleme almış.. "Gönül Adamı İsmail Sivri" kitabından söz ediyorum.

311 sayfalık büyük boy ve güzel baskılı bu kitap, İzmirli gazetecilerin önderi, gönül adamı ve sevimli ustamız İsmail Sivri’nin tüm yaşamını, anılarını, hizmetlerini, hakkında yazılanları velhasıl bir gazeteciyi "gazeteci" yapan her ayrıntıyı, kılı kırk yararak belgelemiş. Canı gönülden bu gönül kitabını kutluyorum.

USTAYLA BULUŞMA

Rahmetli İsmail Sivri ile buluşmak isteyenler bu kitabı yanlarına alıp, Alsancak’ta Sevinç Pastanesi’ne kurulup sayfaları içinde kaybolabilir. Daha sonra Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne girip, az ötedeki "İsmail Sivri Anıtı" önüne gidip, efsanevi başkanla buluşabilir. Büyük bir yetenek olan Heykeltıraş Ekin Erman kardeşimin yarattığı ve kültür adamı Muzaffer Tunçağ başkanlığındaki Konak Belediyesi’nin bir armağanı olan "İsmail Sivri Anıtı", pek güzel bir modern yontu tasarımı örneğidir. Bir koridor kurgusunun içinden geçerek İsmail Ağabey ile buluşuyor ve heykelin elini öpmemek için kendinizi zor tutuyorsunuz. Sivri’ye rahmet diliyor, cemiyetimize şükran duyuyorum

SON SÖZ: Ustalarımızı belgeleyelim!

Bu gazeteci üstadlarımızdan yalnızca bir kişi yaşıyor

1975 yılında çekilmiş bu fotoğrafta İzmir’in önde gelen emektar gazetecileri görülüyor. Fotoğrafta yer alan Aslan Alpşalcı dışındaki tüm meslek büyüklerimizi ne yazık ki kaybettik. İşte bu mesleğe bir "ömür" vermiş üstadlarımız.. Ayaktakiler Jerfi Yener, Hasan Anar, Kazım Yenisey, Orhan Suda, Tahir Keskin, sevgili büyüğüm ve küçükken yanağımı okşarken hissettiğim sıcacık duyguları daima yaşattım Ticaret Gazetesi emektarı Tayip Akyurttaş amca, Aydın Öktem, Reşat Sanlı, Nejat Türkeri, Çetin Esen Kaftan.. Oturanlar Şahap Mete, halen yaşayan tek gazeteci Aslan Alpşalcı, İsmail Sivri ve Rauf Lütfü Aksungur. Bu fotoğrafın mesajı, meslek büyüklerimizin unutulmaması ve isimlerinin yaşatılması olmalıdır. Hepsine Tanrı’dan rahmet diliyoruz. (Bu kopyası olmayan muhteşem fotoğrafın sahibi, "Yaşar Aksoy Özel Arşivi"dir)

Konak Belediyesi’ne şükran

Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne, usta heykeltraş Ekin Erman’ın yonttuğu "İsmail Sivri Heykeli"ni diken Konak Belediyesi’ni, kültür ve sanat aşığı Başkanı Muzaffer Tunçağ’ın şahsında kutluyoruz.

Cemiyetin büyük hizmeti

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin "İsmail Sivri Kitabı"nı, usta yazar Zeynel Kozanoğlu’na hazırlatması büyük bir vefa örneğidir. Cemiyet Başkanı Erol Akıncılar’a bu önemli hizmeti dolayısı ile şükran duymamız gerek.

Şeyhül Muhabirin huzura kavuştu

Geçtiğimiz sene Narlıdere’de tek başına kaldığı huzurevinde 94 yaşında vefat eden İzmir’in cumhuriyet döneminin en eski ve çilekeş gazetecilerinden, merhum Şeyhül Muhabirin (Muhabirler Şeyhi) Rauf Lütfü Aksungur’un kabrini, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Çeşme’de yaptırdı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Akıncılar ile vefalı yönetim kurulu üyelerinin oybirliğiyle ile kabri olmayan merhum üyelerin kabirlerinin yaptırılması kararlaştırılmıştı. İlk icraat, tüm cemiyet üyelerinin sevip saydığı Rauf Lütfü Aksungur’un, Çeşme Çakabey Anıtı arkasındaki özel kabristandaki "Gazeteci Yaşar Aksoy Ailesi Bölümü" içindeki mezarına uygulandı.

Cemiyetin görevlendirdiği Yaşar Aksoy’un gözetiminde Çeşme Karayel Mermercilik’e yaptırılan merhumun hizmetlerine ve ismine layık yeni kabrini, geçtiğimiz bayramda Çeşmeli gazeteciler ziyaret etti.

"Gazetem Çeşme" ve "Turistik Çeşme" gazeteleri sahibi Demet Özbilgin, üstat gazeteci Nejat Yada, "Cumhuriyet" gazetesi yazarı Sadettin Öztürk, "Çeşme Basın ve Fotoğraf Emekçileri Platformu" (ÇEBFOT) Başkanı Akif Balta, "Hürriyet" gazetesi yazarı Yaşar Aksoy, TRT Yerel Muhabiri Armağan Durkan, merhum gazeteci Rauf Lütfü Aksungur’un yeni kabri başında dokunaklı bir tören gerçekleştirdi. Her yıl Basın Bayramı’nda, Şeyhül Muhabirin’in kabrinin topluca ziyaret edilmesi karalaştırıldı..

Gazeteciler sevgilerini sundu

Sadettin Öztürk, Akif Balta, Demet Özbilgin ve Yaşar Aksoy, "Şeyhül Muhabirin" Rauf Lütfü Aksungur’un kabri başında. (Fotoğraf: Armağan Durkan)
Yazarın Tüm Yazıları