Helal olsun köyümün festivaline

Ege köylerinin bazıları kendi başlarına imrenilecek festivallere imza atmaya başladı. Köy festivalleri, çoluk çocuk herkesin içinde gönüllü görev aldığı imece etkinlikleri olarak parlıyor. İl ve ilçelerin katı bürokratik festivallerine benzemeyen bu amatör festivaller, çok daha çocuksu ve içtenlikli oldukları için derin bir toplumsallık taşımakta..

KÖY festivalleri, almış başını gidiyor.. İl ve ilçelerin bürokratik ve profesyonel festivallerine taban tabana zıt, amatör ve özverili ruhuyla parlayan köy festivalleri, bence Ege’mizin önemli bir toplumsal taban hareketi olarak tarih sahnesine çıkıyor.

İşte, geçen hafta izlediğim "Urla-Balıklıova Köyü Festivali".. İşte, halen devam etmekte olan "Karaburun İnecik Köyü Festivali".. Köylünün kendi başına, imece yöntemi ile geliştirdiği toplumsal hareketler olarak gündemimize giriyor. Darısı diğer Ege köylerinin başına..

BALIKLIOVA FESTİVALİ

Balıklıova Muhtarı Tayyar Yıldırım ile Meziyet Akseki öğretmenin özveriyle düzenledikleri festival üç gün sürdü. Balçova, Konak ve Urla belediyelerinin destek verdiği festivalin ilk gününde açılış töreninden sonra, köyün tiyatro salonunda Umut Kaan Eraslan ve Begüm Şanlı şiirler okudu, köyün genç kızlarından Şehbal Altınbay, Aylin Yeşilyurt, Beste Gürbay, Ecem Tosun ve Damla Üleştiren’in sunduğu dansları izledik.

Şafak Üleştiren ve Servet Denizeri yönetimindeki yemek yarışmasında jüri üyeliği yaptım, köyün nefis zeytinyağlı, hamur işi ve tatlılarından bol bol tıkındım. Ardından Mükerrem Doğan yönetimindeki köy kızlarından okul bahçesinde defile izledim. Sergilerin açılışına katıldım. Balıklıova fotoğraflarımın sergisi açıldı ve plaket aldım. Eski muhtarlar ve köye emek verenlerin sergileri açıldı.. Turgut Pura, Azime Yazıcı, Nadir Kutlu Özen, Şakir Akseki, Derya Şahin sergileri gezildi. Köye özgü eşyalar ve has tel sarma sergisi nefisti. Akşam, İzmir Yenikapı Tiyatrosu’nu izledik.

İkinci gün eski bayram kutlamaları, futbol ve voleybol karşılaşmaları, köy halkından dede ve torun türküleri, köylülerce hazırlanan Brecht’in "Halkın Emeği" tiyatral gösterisi gerçekleşti. Üçüncü gün bisiklet, yüzme yarışmaları, Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) Çocuk Oyunları Film Gösterimi, köy kızlarından oyunlar, AST oyuncularından "Elma Kurtları" isimli interaktif gösteri yer aldı. Cumhuriyet yazarı aziz dostum Sadettin Öztürk ile katıldığım festivalden keyif alarak ayrıldık..

İNECİK FESTİVALİ

Karaburun’a bağlı Kaynarpınar’ın İnecik Köyü Festivali ise bugün sona eriyor. Muhtar Zülfikar Okumuş ile idealist insan Dr.M.Cengiz Tümer’in özverili çalışmalarıyla ortaya çıkan festivalde, şimdiye kadar tel kırma el sanatları ve fotoğraf, Muhsin Kut’un resim sergileri açıldı, saydam gösterileri, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Yaylı Çalgılar Dörtlüsü konseri gerçekleşti.

Bugün ise köy kahvesinde saat 13.30’de saydam ve belgesel gösteriminden sonra, saat 15.00’te "Bir Köyün Toplumsal ve Kültürel Geleceğini Tartışma" konulu panel gerçekleşecek. Panele, Dr. M. Cengiz Tümer, eski Kültür Bakanı Prof. Suat Çağlayan, Karaburun Kaymakamı İlker Özerk Özcan ve Muhsin Kut katılıyor. Başarı dileklerimizle..
Yazarın Tüm Yazıları