Paylaş
ULUSLARARASI İzmir Festivali, bir vakfın eseridir. Günümüzden 25 yıl önce 5 Aralık 1985 Perşembe günü saat 18.30’da Kültürpark Park Restoran’da toplanan sanat gönül vermiş seçkin kişiler, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nı kurdu.
Toplantıyı baştan sona bir sanat yazarı olarak heyecanla izlemiştim. Teker teker imza kürsüsüne gelen kurucular, başta Dr. Nejat Eczacıbaşı, Leyla Akgönenç, Burçin Kipman, Selçuk Yaşar, Dündar Soyer, Güman Kızıltan, Hanri Benazüs, Meral Somer, Herve Jiraud, Bülent ve Filiz Sarper, Turan Muşkara, Azra İnmeler, Murat Tuncay, Melih Özakat, Reha Tanör, Aslan Önel, Ayşe Tatari gibi öncüler vakıf senedini alkışlarla imzaladı.
10 Haziran – 11 Temmuz 1987 arasında ilk İzmir Festivali, 11 gösteriyle gerçekleşti. Efes Antik Tiyatrosu’nda Veronica Dudarova yönetimindeki Moskova Devlet Senfoni Orkestrası konserine Saruhan Ayber, Ali Gevgilili, Turgay Gönenç’le gitmiştik. O konseri ve bu üç değerli ağabeyimle geçirdiğim saatleri hiç unutamam. Nice konserin haberini tek başıma yapmıştım.
Şimdi festivalin 25. yılını yaşıyoruz. Yüzlerce konser gelip geçti. Nice yeni konser mekanları kazanıldı. Dr. Nejat Eczacıbaşı’ndan bayrağı, yeğeni Filiz Eczacıbaşı Sarper aldı. Başardan başarıya koşuyorlar.
Vakfın gümüş yılında kurucuları, yöneticileri, emek verenleri, bu işe gönül verenleri, bizi daima bilgilendiren zarif arkadaşım vakfın basın müdürü Sirel Ekşi’yi, herkesi kutluyorum. Bir sanat geleneğini Ege’de bayraklaştırdılar. Helal olsun...
AYA VUKLA
Gümüş yılın en önemli yeniliği, İKSEV’in yepyeni bir tarihi mekan olan Aya Vukla Kilesesi’ni de sanatın kucağına armağan etmiş olmasıdır.
1922 İzmir yangınından sonra ayakta kalabilmiş nadir eski kiliselerden biri olan Aya Vukla’nın ilginç bir geçmişi vardır. İzmir’in işgalinde ve kurtuluşunda Ermeni çetecilerin karargahı olduğu söylentisi defalarca İzmir Basını’nda yer almış olan bu kilise, cumhuriyetin ilk yıllarında İzmir Asarı Atika (Eski Eserler) Müzesi olarak kullanılmıştır.
Daha sonra İzmir Arkeoloji Müzesi’nin Konak’ta hayata geçmesiyle depo olarak kullanılan ve daha sonra İzmir Devlet Opera ve Bale Müdürlüğü’ne yine depo olarak devredilen bina, bir yangından nasibini alarak yıllarca metruk biçimde bugünlere geldi.
Aziz Kocaoğlu yönetimindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerinde bir kararıyla, restore ettirilen Aya Vukla, bundan böyle kültüre hizmet verecektir.
İKSEV’in 19 Temmuz konserini burada gerçekleştirecek olması, binanın tarihinde yeni bir sayfanın açılması anlamına geliyor.
19 TEMMUZ KONSERİ
19 Temmuz Salı akşamı Agnes Pyka (keman), Blandine Leydier (Viyola), Yannick Callier (viyolonsel) ve Ludovic Selmi’den oluşan “L’ensemble des Equilibres” dörtlüsü, Johannes Brahms’ın Piyano ve Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nü Basmane Aya Vukla Kilisesi’nde seslendirecek.
Bu konser şüphesiz, Ege’mize kazandırılan yeni bir tarihi mekanda sanatın sesinin gür biçimde çıkacağı mesajını veriyor ki, İzmir için bir büyük kazanımdır.
Dahası kazanılması gereken daha nice tarihi mekan için bir umut alevi yakılmıştır. 25. gümüş yılında İKSEV’in Aya Vukla’yı da zengin mekan dağarcığına atmış olmasını yürekten alkışlamalıyız.
21 Temmuz Perşembe akşamı ise, yeni kazanılmış bir mekan olan Çeşme Kervansaray’da 25. yıl gala gecesi gerçekleşecek. IFagioloni “A Venetian Flourish”i alkışlayıp “Gümüş Yılı” tarihe yazacağız.
Paylaş