Ege Kültür Vakfı 20. yılını kutluyor

İlk başkan merhum Ord. Prof. Ekrem Akurgal, vakfın kuruluşunu anlatıyor..

Haberin Devamı

CUMHURİYET gazetesinin 9.12.1990 tarihli haberini okuyalım:
“- Kültür Bakanlığı desteğinde İzmir’deki bir çok resmi ve özel kuruluş, sanatçı, işadamı, yazar ve gazetecinin katıldığı ‘Ege Kültür Vakfı’ kuruldu. Vakıf, kültür ve doğa varlıklarının korunması, onarılması, değerlendirilip yaşatılması için gerekli girişimlerde bulunma, örgütlenmeler yapma, gelir sağlayacak fonlar yaratma, proje önerileri geliştirme, kamu ve yerel kuruluşlarla işbirliği sağlama yönünde etkin çalışmalar yapma amacını taşıyor.”
Kurucular arasında bulunduğum “Ege Kültür Vakfı” (EKV), rahmetli Ord. Prof. Ekrem Akurgal’ın karizmatik başkanlığı döneminde güzel çalışmalar yapmıştır. Bu değerli insanın vefatından sonra, tek başına vakfın yıllarca sürecek tüm dertlerini omuzlamış olan Avukat Azra İnmeler sayesinde günümüze kadar başarıyla gelmiş ve bu yıl 20. kuruluş yıldönümünü kutlamaktadır..
İzmir ve Ege’de her kesimin bu güzide vakfı desteklemesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

AKURGAL ANLATIYOR

Türkiye Bilimler Akademisi’nin yayınladığı “Bir Arkeoloğun Anıları” isimli kitabında Ord. Prof. Ekrem Akurgal, vakfın ilk kuruluş günlerini şöyle anlatır: “- Ege Kültür Vakfı, 85 kişilik seçkin bir aydın grubun katılmasıyla 1990 yılında Zühal Yorgancıoğlu, Azra İnmeler, Burçin Kipman, Okan Bakman ve bu satırların yazarının öncülük yapmasıyla kuruldu.
Bakan talimatıyla İzmir Resim ve Heykel Müzesi’nde bize tahsis edilen odada sürekli çalıştık. Bu yardım sonradan Kültür Müsteşarı Emre Kongar tarafından iş başında olduğu sürece korundu, desteklendi.
Başarılı olmamız konusunda Vali Kutlu Aktaş’tan büyük destek gördük. Vali Muavini Fahir Işıksız bütün toplantılarımızda İzmir Valiliği’ni temsil ederek önemli katkılarda bulundu. Dr. Burhan Özfatura başkanlığındaki İzmir Anakent Belediyesi ve onu temsil eden Alev Bursalıoğlu da çabalarımıza büyük destek verdi. Böylece Ege’nin kültür sorunlarını çözme yolunda halk ve devlet birleşerek çok önemli görevler yaptı.
Geleneksel Türk Kültürü’nün kimliğini korumak için Zühal Yorgancıoğlu, Burçin Kipman ve Gülperin Sertdemir; arkeolojik eserlerin korunması için Okşan Zazaoğlu, İlgin Günöy, Özgül Birsel; çevre konusunda Adnan Akyarlı, Meral Akurgal; seramik sanatının sevdirilmesinde Yıldız Şima; Çağdaş-Klasik Müziğin geliştirilmesinde İclal Kardıçalı; bale sanatının yaygınlaştırılmasında Bijen Molay; sağlık konularında Güzin Oralkan önemli görevler üstlendiler ve başarılı oldular. Bu kolların dışında Aykut Güsar, Ahmet Çetinbudaklar, Uğur Belger, Sabri Karabacak, Aysel Öztezel, Sevil Sezen, Nihat Uman, Aytaç Altıncık, Yeşim Uziş gibi isimler büyük övgüye değer çalışmalar yaptılar.”

Haberin Devamı

20 yıl önce ilk kurucular

Ege Kültür Vakfı kurucularını, 1990 yılında İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi’nde çektirdikleri bir hatıra fotoğrafında izlemekteyiz. Ön sıra: Aysel Öztezel, Aykut Güsar, Zühal Yorgancıoğlu, Başkan Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal, İlgün Günöy, Erol Yeşilpınar, Gülperin Sertdemir. Arka sıra: Prof. Adnan Akyarlı, Nihat Uman, Güzin Oralkan, Ahmet Çetinbudaklar, Yeşim Mançe, Yaşar Aksoy.

Azra İnmeler büyük özveri gösterdi

Ekrem Akurgal’dan sonra Ege Kültür Vakfı Başkanı olan Avukat Azra İnmeler, yıllarca büyük özveri göstererek vakfın yaşamasını sağladı. Azra İnmeler’i bir sanatçımıza plaket verirken izliyoruz.

İlk 10 yılın ödülleri

Haberin Devamı

2000 yılında Ege Kültür Vakfı, modacı Zühal Yorgancıoğlu ile gazeteci Yaşar Aksoy’a, Ege kültürüne yaptıkları katkılar sebebiyle,  “10.Yıl Kültür Ödülleri”nin verilmesini uygun gördü. Ödül gecesi çekilen fotoğrafta, Melsa Tekeli, rahmetli Sabri Karabacak, Güzin Oralkan, Zühal Yorgancıoğlu, Başkan Av.Azra İnmeler, Yaşar Aksoy, Uğur Belger, Suna (Esen) Akatürk, Aykut Güsar ve Fevzi Gültekin.

Ekrem Akurgal’ı özledik..

Ege Kültür Vakfı’nın ilk başkanı Ord. Prof. Dr.Ekrem Akurgal’ı kaybettiğimizden beri daima eksikliğini hissettik. İzmir’de onun boşluğu
asla doldurulamadı.. Hocamızın hakkını ödeyemeyiz.

Yazarın Tüm Yazıları