Büyük Türk eğitimcisi, İzmir Özel Türk Koleji’nin kurucusu, Ege’deki bir çok modern eğitim ve sanayi girişiminin öncüsü, eşsiz öğretmen, sevgili hocamız, 89 yaşında vefat eden Bahattin Tatış’ı, binlerce öğrencisinin omuzlarında sonsuzluğa uğurladık..
SEVGİLİ hocam Bahattin Tatış’ın ani vefatını duyunca adeta yıkıldım. Yüreğimden bir şeyler kopup gitti. Öğrencilerine daima "Aziz vatanımızın bize ihtiyacı vardır" diyen üstün nitelikli bu eğitim simgesini, böyle (kendi deyimiyle) milliyetperver bir öğretmen önderini, böyle çalışkan, böyle idealist, dürüst, tertemiz imanlı "Atatürk evladını", bundan böyle nasıl ve nerede bulacaktık?..
Atatürk’ü hatırlatan okul
Bir zamanlar (yirmi yıl kadar önce), İzmir Özel Türk Lisesi, benim için aile ocağı gibi, sımsıcak, duygusal ve pespembe bir eğitim yuvasıydı. Kızım Neslihan Aksoy bu okulda okuyordu. Taksitlerini ödemek için okula gittiğim zaman, bahçenin bir köşesine oturur, okulun temeli olan Uşşakizade Köşkü’nü uzun uzun seyrederdim.
Bu binada Atatürk’ün biricik eşi Latife Hanım ve ailesi yaşamıştı. Atatürk, İzmir’i kurtardığı 9 Eylül 1922’den bir süre sonra burada misafir edilmişti. Atatürk ile Latife Hanım’ın nikahı yine bu binada gerçekleşmişti. O binada Atatürk ile ilgili neler oldu ise, bunların hepsini Latife Hanım’ın kuzeni Talia Akatürk ve sevgili oğlu Paşazade Ragıp, bana günler, geceler boyunca anlatmışlardı, hatta Latife Hanım’ın ağzından bir teyp bandını bile bana armağan etmişlerdi.
Bütün bu dinlediklerimi, yine okuduklarımı canlandırır, sonra Uşşakizade Köşkü’ne bunları yerleştirir, kafamın içinde senaryolar yazardım. Teneffüs zili çalınca bahçeye dolan afacanlar beni bu hayallerimden koparır, kendi çocukluk yıllarıma savururdu..
Aile ocağı gibi
Bahçede zaman geçirdikten sonra, okulun kurucusu Bahattin Hocamın odasının yolunu tutardım. Bekletmeden içeri alırdı. Nice sohbetler yapar, Atatürk’ün eğitimciliği üzerine derin ve veciz konuşmalarını teybime kaydederdim. Bu sohbetler sonucunda defalarca eski gazetemde Tatış üzerine söyleşiler yayınladım. Tatış, benim için tıpkı öğretmen anam gibi, Atatürk’ün hizmetinde vatan için kendilerini feda eden idealist savaşçılar gibiydi..
O zamanlar okulun genel müdürü Umur Sönmezdağ’dı. Hayran olduğum mütevazilikte, çalışkan bir tarih öğretmeniydi. Bana okulda nice konferanslar düzenledi. "İzmir Tarihi ve Atatürk" üzerine, defalarca Türk Koleji’nde konferans verdim.
Aile Birliği Başkanı Sevgi Ataca ve eşi Murat Bey, okulda okuyan evlatları Hande, yine İlkokul Aile Birliği Başkanı Zeynep Çakır, Türkçe öğretmenlerinden meşhur mizah yazarı Savaş Ünlü, Türkçe öğretmeni Yüne Kangal ve okulda okuyan oğlu Ardıl, hepimiz güzel bir birliktelik oluşturmuştuk, konferanslarımda, okul kuruluş yıldönümü balolarında, milli bayramlarımızda, okulun nice etkinliğinde buluşuyorduk, sanki aile ocağı gibiydi Özel Türk Lisemiz..
Anıt adam
Herkesin kendine göre Özel Türk Lisesi hatıraları vardır.. Kızım bu güzide okulu bitirip, Boğaziçi Üniversitesi’ni kazandı. Orayı da bitirip mesleğini edindi, çalıştı, İstanbul’da evlendi, iki evlat yetiştirdi ve şimdi başarılı bir ressam.
Bunların temelinde, mayasında, gerisinde Bahattin Tatış hocamızın eli öpülesi büyük emeği vardır. Adeta tek başına yarattığı ve üstün nitelikli öğretmen arkadaşlarının gayretleriyle yükselttiği "İzmir Özel Türk Lisesi", bugün onlarca binalık kampüslerde, yüzlerce öğretmenin emeğiyle, binlerce öğrenci yetiştiriyorsa, dahası onbinlerce mezunu vatan sathında önemli görevleri ifa ediyorlarsa, Bahattin Tatış, hepimizin yüreğindeki bir "anıt adam"dır.
Güle güle hocam
15 Kasım 1950’de 17 öğretmen ve 29 öğrenci ile Talat Paşa Bulvarı 23 nolu binada eğitim öğretime başlattığı İzmir Özel Türk Koleji’ni, aynı yıl içinde Köprü’deki Uşşakizade Köşkü’ne taşıyan, bu okulu İzmir’in örnek bir özel lisesi haline getiren Bahattin Tatış, daha sonra İzmir’in ilk özel Yakındoğu Üniversitesi’ni, İzmir Eloktronik Sanayiini, Tatış Holding’i kurdu.
1991’de Ege Üniversitesi, 1995’te Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından "Onursal Doktor" ilan edilen 1998’de ismini benim önerdiğim "Gazi Mustafa Kemal Paşa Kültür Merkezi"ni eski Uşşakizade Köşkü çatısı altında kuran Tatış’ın, "Yarınlarda Var Olmak" isimli kitabını döne döne okurum.
28 Ekim 2008’de Alsancak Hocazade Camii’nden binlerce öğrencisinin omuzlarında onu uğurladık.. Her konuşmasında ve duvardaki vasiyetinde "Aziz vatanımızın bize ihtiyacı vardır" diyen sevgili hocam, sevgiler içinde uyuyasın..
Bu öğrenciler çoluk çocuğa karıştı.
Tam 20 yıl önce, 1988’de çekilmiş bu fotoğrafta, Özel Türk Lisesi 6-Edebiyat-D sınıfı öğrencileri ile Bahattin Tatış’ı birlikte görüyoruz. Kızım Neslihan Aksoy (en arkada), Deniz, Dilara, Güliz, Ayşe, Mehtap, İlkin, Eren, Nurcan, Almıla, Sebahat, Deniz, Yeşim, Şule, Hatice, İnciser, Dilara, Ebru, Fatma, Ceyda, Arzu ve Merve, öğretmenleri Güldal Görkem ile birlikte Bahattin Hoca’yı çevrelemişler. Bu öğrenciler şimdi 35 yaşındalar ve çoluk çocuğa karıştılar. Ama Bahattin Hoca’yı hiç unutmadılar. (Fotoğraflar.Yaşar Aksoy Arşivi)
Eli öpülesi hocama
rahmet diliyorum
Bahattin Tatış, daima yakın dostum oldu. Eli öpülesi öğretmenimi, büyük Türk eğitimcisini, eşsiz İzmirliyi daima gönlümün en güzel köşesinde saklayacağım. (Fotoğraf:1988)
Daima Atatürk’ü izledi
Atatürkçü bir öğretmen olan Bahattin Tatış, çalışkanlığı ve girişimciliği ile "Türk Eğitiminin Simgesi" oldu. Başarısını, Atatürk’e borçlu olduğunu daima belirtti.
Bahattin Tatış’ın vasiyeti
Sevgili gençler;
Sizleri yetiştirirken bu aziz vatanın daima size ihtiyacı olduğunu düşünmekteyiz. Sizi, çalışkan, milliyetperver, temiz karakterli, mücadeleci, ileri görüşlü, güçlü ve sevgi dolu insanlar olarak yetiştirmeye azami derecede özen gösteriyoruz. Bu temel eğitim ilkemiz hiçbir zaman değişmedi ve de değişmeyecektir.
Vatana hizmet ediniz
Sizler, ömrünüzün sonuna kadar memleket menfaatini şahsi menfaat ve kaygılarınızın önünde tutacak, bu güzel vatana çok faydalı hizmetlerde bulunacaksınız. Adınızı ebedileştiren eserler vermek yegane gayeniz ve idealiniz olacaktır. Esasen, ilmin, fennin ve medeniyetin süratle ilerlemesi karşısında milletçe yaşayabilmemiz ve şerefli yerimizi muhafaza edebilmemiz bu çabanın sonuçlanmasına bağlıdır.
Bilgi yüzyılına gireceğiz
Unutmayınız ki, 21. yüzyıl "Bilgi yüzyılı" olacaktır. Bu yüzyıla çok iyi hazırlanmalı ve okulumuzun her türlü imkanlarından faydalanmalısınız. Dünyaya ve olaylara bakış açınızı yalnız Türkiye’mizin değil, küçülen dünyanın en uzak ufuklarını görecek kadar genişletmelisiniz. 21. yüzyılda çok daha gelişip güçlenecek olan "Büyük Türk Dünyası"nın çalışanları ve yöneticileri sizler olacaksınız. Bunun için kendinizi çok dikkatli hazırlamalısınız.
Çok çalışınız. Yarına güveniniz. Sizlere inanıyor ve çok şeyler bekliyoruz.
Hepiniz başarılı ve mutlu olunuz.
BAHATTİN TATIŞ
İzmir Özel Türk Lisesi kurucusu
Gazi Paşa Köşkü’nün bekçisiydi
Bahattin Tatış, Uşşakizade Köşkü’nü satın aldıktan sonra bu yapıyı, yeni kurduğu Türk Koleji’nin temel binası yaptı, sonra Atatürk’ün anılarını saklayan köşkü yıllarca korudu. Benim yeni ismini önermem sonrasında, "Gazi Mustafa Kemal Paşa Kültür Merkezi" olarak 1998’de yaşama geçirdi. Sadece bu hizmeti dahi onu tarihe geçirmiştir.