Paylaş
Sanatçı, son sergisini dün Kırmızı Ardıçkuşu Sanat Galerisi’nde açtı.
ÜLKEMİZİN önde gelen lif sanatçılarından Prof. Suhandan Özay Demirkan’ın son sergisi, Alaçatı Kırmızı Ardıç Kuşu Sanat Galerisi’nde (Kemalpaşa Caddesi, No:96) dün açıldı. 15 Eylül’e kadar sürecek olan sergide modern lif sanatının (Fiber Art) ülkemizdeki en önemli ismi olan sanatçımızın son yapıtlarını izliyoruz.
“Alaçatı, Suhandan Hoca ve Sanat (art)” kelimeleri yan yana geldiği için kendimizi çok şanslı saymalıyız. Çünkü Kemalpaşa Caddesi 21 numaradaki 135 yıllık iki katlı Alaçatı evini 1994’te satın aldıktan sonra burasını bir sanat mekanı haline getiren, atölyesini bu çatı altında kuran, beldenin sanat yaşamına son derece nazik ve rafine üslubuyla nice katkılarda bulunan Prof. Demirkan, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Bölüm Başkanlığı’ndan şubat ayında emekli oldu, Alaçatı’daki şirin evine bitişik geniş bahçeli iki katlı bir ev daha satın alıp restore ettirdi, ilginç bir sanat mekanı haline getirdi ve burada bir uluslararası “Tasarım Merkezi” kurma hedefine adım adım ilerlediğini bize açıkladı. Tüm bu çalışmalarında en büyük destekçisinin eşi Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Mimar Prof. Mustafa Demirkan olduğunu da sözlerine ekledi.
TASARIM MERKEZİ
İpek, kağıt, keçe ve lif gibi bilinen geleneksel malzemenin modern bileşimlerinden yepyeni bireysel yorumlara ulaşan, desenlerin iki boyutlu anlatımını üç boyutlu sanat yapıtlarına ve mekansal yorumlara dönüştüren Suhandan Özay Demirkan, “Alaçatı Tasarım Merkezi” ütopyasını şöyle anlattı:
“Hem lif sanatı, hem tekstil sanatları, hem de takı sanatında öncü bir rol oynamasını arzuladığım Alaçatı Tasarım Merkezi’-nin mekansal tüm restorasyonu ve dekorasyonu bitti. Tekstil Tasarımcı ve Sanatçıları Derneği’ni de kurmayı planlıyorum. Merkezimizde tüm kültürlerin tipik tekstil ürünlerinin koleksiyonu, sergi mekanı, uluslararası projeler için sanatçı buluşmaları, tez, work-shop çalışmaları gerçekleşecek. Sanatçılar için bir art-otel hüviyetinde de olacak. Herkes aynı çatı altında buluşacak, kaynaşacak ve paylaşacak. Özellikle kış aylarında merkezimiz dolup boşalacak. Alaçatı bu projeye çok müsait bir iklim sunuyor. Dahası lif sanatı için ciddi bir arşiv kuracağız”.
Suhandan Hoca’mızı alkışlamamak elde mi?.. Böylesine bir bilim kadınının Alaçatı’da yaşaması, daha dün yeni bir sergisini topluma sunması ve satın aldığı evleri uluslararası sanat etkinliklerine
açık mekanlar haline getirmesi onu alkış-lamamızı gerektiriyor. Hem de ayakta..
Sanatçı halen sanatsal ve bilimsel çalışmalarını Alaçatı’daki atölyesinde sürdürmektedir. İletişim: Atölye: Kemalpaşa Caddesi, No:21 Alaçatı – www.suhandanozay.com – 0532 364 09 06
LİF SANATI NEDİR?
· Lif sanatı, “Fiber Art” olarak 1960’lardaki Lozan Bineali’nden sonra Batı’da yaygın bir sanat dalı haline geldi. Her türlü lif, kağıt, keçe, yün, deri, tel ve iplik bu sanat dalında kullanıldı. Sanatçısına sonsuz olanak sağlayarak, duvarda, yerde, kavramsal boyutlarda ve mekan düzenlenmesinde etkin işlevsel rol oynadı.
· Bugün sanat dalları ve formlar arasında buluşturucu bir misyon üstlenmekte, doku yapısında her türlü lifle karışık malzeme kullanımını ifade etmektedir.
· Türkiye’de lif sanatı kavramını gerek bilimsel yayınları, gerekse gerçekleştirdiği ulusal-uluslararası sanatsal etkinliklerle yaygınlaştıran Suhandan Özay Demirkan, bu sanatın uluslararası öncüleri arasında sayılıyor.
· Sanatçının “Lif Sanatı” ismini taşıyan Kırmızı Ardıçkuşu Sanat Galerisi’ndeki son sergisinde Retro-Tapestry dokumalar, Alaçatı manzaraları, yeni keçe yorumları ve çeyiz sandığı, ipek ve kağıt ayakkabı koleksiyonu örnekleri, kağıt ve lif kökenli heykel çalışmaları yer almakta.
SANATÇININ YAPITLARI
Akademik lisans ve lisansüstü eğitimini Viyana’da gerçekleştiren Demirkan’ın yapıtları dünyaca ünlü müzelerde sergilenmektedir. Bunların başlıcaları şunlardır:
· Central Museum of Textiles – Lodz, Polonya
· Musee des Tissus et des Arts Decoratifs – Lyon, Fransa
· Virtuel Shoe Museum – Belçika
· İstanbul Hilton
· Ayrıca Viyana, İskenderiye, Kahire ve ABD’deki özel ve resmi koleksiyonlarda yapıtları bulunmaktadır.
Sanatçı uzun zamandan beri Sakız Adası’ndaki nakış ve dokuma tekniklerini araştırmakta, Girit ve Midilli ise sırasını beklemekte. Fransa’daki akademisyenlerle olağanüstü tekstiller projesini ve kişisel moda çalışmalarını ise sürdürmekte.
Lif ayakkabılar büyüledi
Sanatçının üretimi olan lif ayakkabılar (Fiber Shoes) bir çok sanatsal etkinliğe katılarak dünyayı gezdi ve izleyenleri büyüledi. Duvarda yine sanatçının ürünü olan yün, kağıt ve keçeden oluşan üç parçalı dokuma yapıt görülüyor.
Tezgahtaki “Ana Tanrıça” çalışması
Sanatçının evindeki atölyesinde dikey dokuma tezgahında “Ana Tanrıça” çalışması bitmiş durumda. Sanatçı, Anadolu kültürlerine dayalı motifleri kullanmaktan zevk duyuyor.
Paylaş