HASTALIK insanları kırıp geçiriyor. Hastalık hava trafiği üzerinden Japonya, Amerika ve Avustralya’ya yayılıyor.
Kaos teorisi. Bir fizik teorisi. Bu teorinin sosyal bilimlere yansıması tartışılırken böyle bir örnek veriliyor. Hastalığın yayılması tam kaos.
Ya da aynı teorinin Türk diline uyarlanması. Bir paragrafta geçen sözcükler arasında matematiksel korelasyon (bağlantı) kuruluyor. O korelasyonun eğrisi çiziliyor, diğer dillerle karşılaştırılıyor. Türkçe ve Fince eğrileri üst üste çakışıyor.
Dersimiz fizik. Hem fizik teorilerinin kendi içindeki uygulamaları, hem de o teorilerin gündelik hayata yansımaları.
Zaman geriye doğru sarsa, önce matematik ve felsefeyi birlikte okurum, fizik eşliğinde. Sonra meslek seçimine geçerim.
RODOS VE TURUNÇ
Kaos teorisi yanında, dinamik sistemler, karmaşık sistemler ve fiziğin diğer alt dalları üç gündür Rodos’ta tartışılıyor.
Bugünden itibaren aynı tartışma Marmaris Turunç’ta devam ediyor. Tartışan kimler?
Türk ve Yunan fizikçiler, yarısı Türk, yarısı Yunanlı 65 fizikçi ilk kez bir araya geliyor ve fizik teorilerini, bunların sosyal hayata yansımalarını tartışıyor.
İnsanı kısır çekişmelerin dışına çıkaran, farklı düzleme taşıyan bir ortam.
Türkiye’de Kuramsal ve Uygulamalı Fizik Araştırma ve Eğitim Enstitüsü var. Bu enstitü bir sivil toplum örgütü olan Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı çerçevesinde faaliyet gösteriyor.
Geçen yıl bizden bir fizikçi ile Yunanlı bir fizikçi Turunç’ta aynı masada otururken, konu açılıyor.
"Ortak seminer düzenlemek, karşılıklı fizik öğrencisi göndermek, bilim alış verişinde bulunmak" fikri böyle doğuyor.
NOSTALJİ
İkisi Türk, ikisi Yunanlı dört organizatör bu fikri hayata geçiriyor. Türkiye’deki organizasyonu adı geçen enstitü ve vakıf üstleniyor. Vakıf Turunç’ta.
Seminerin Türkiye’deki finansmanını Başbakanlık ile TÜBİTAK karşılıyor. Buraya Çorum’dan İTÜ’ye kadar, çeşitli üniversitelerden fizikçiler katılıyor.
Bir hafta süreyle fizik ve fizik teorilerinin sosyal hayata yansıyan ayrıntıları, uygulamaları. Pek çok panel.
Seminer 17 Eylül akşamı sona eriyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden üç müzisyenin vereceği konserle. Konserde Türkçe ve Rumca şarkılar var. Eski İstanbul nostaljileri.
Bendeki nostalji matematik, felsefe ve fizik.
Dünyam değişti
GEÇEN hafta sonu Turunç’ta bir seminere katılıyorum.
Almanya Türk Toplumu (Türkische Gemeinde in Deutschland) tarafından düzenlenen bir seminer. Konu, Türkiye’de Alman, Almanya’da Türk imajı. Türkler ve Almanlar tartışıyor. Tartışmacılar arasında ben de varım.
Tartışmayı izleyen Alman ve Türklerin çoğu üniversite öğrencisi, master ya da doktora aşamasındaki gençler. Ve de anılan derneğin üyeleri.
Türk öğrencilerin bir bölümü Muğla Üniversitesinden.
Üç gün boyunca, hem tartışmaların düzeyini, hem orada bulunan genç insanları hayranlıkla izliyorum. Türkiye’nin ve dünyanın müthiş farkındalar. Olayları bilgiyle, mantık süzgecinden geçiriyorlar. Sorular yerine oturuyor, değerlendirmelerde falso yok.
TV’lerde yarışma programlarına çıkan-çıkmayan, bilgi açısından toplumda hayal kırıklığı yaratanları düşünüyorum. Bir de, geçen haftaki genç insanları ve o tartışmaları.
Dünyam değişiyor. Bana umut aşılıyor.
Futbol Federasyonu ile Hürriyet Spor
KÜFÜRBAZFatih Terim’in takkesi düşüyor.
Terim’in spor yazarı Osman Tamburacı’ya ettiği ana, avrat küfürler spor dünyasında günün konusu. Eleştiri kültüründen nasibini almayan, sık sık medyayla ve herkesle çatışan, haddini bilmeyen Terim, ağza alınmayacak küfürlerle kendini ele veriyor.
Olayın spor dünyasındaki yankılarına bakıyorum. Dün bütün gazetelerde olay manşetlerde. Sadece Hürriyet spor sayfası, başka olaylarla birlikte iç içe veriyor. Küfür kısmını geçiştirmeye çabalıyor. Hatta, Türkiye Spor Yazarları Derneği açıklaması bile, üç satırla idare ediliyor. "Bu da geçer" havası.
Hürriyet spor sayfası olaya böyle yaklaştığı sürece, Terim ve benzerleri spor yazarlarına daha çoook küfür etme cesareti bulabilir.
Bu arada asıl Futbol Federasyonu’ndaki suskunluk. Bu satırları dün öğleden sonra yazıyorum. O saate kadar federasyondan çıt yok.
Futbol Federasyonu ile Hürriyet Spor Sayfası el birliği içinde, küfürbaz Terim’i sanki koruma çabasında.