Paylaş
Açıklama şöyle:
“2011’de akaryakıt ürünleri fiyatlarının diğer ülkelere göre yüksek olduğu tespit edilmiş ve fiyat hareketleri izlenmeye başlanmıştır.
2012 yılı başlarında basında çıkan haberler ve Kurum’a ulaşan şikâyetler dikkate alınarak, hem TÜPRAŞ, hem de önde gelen bazı dağıtım şirketleri hakkında 24 Mayıs 2012’de ön araştırma başlatılmıştır. 4 Temmuz 2012’de ise, soruşturma açılmasına karar verilmiştir.
Soruşturma, TÜPRAŞ’ın fiyatlandırma ve diğer yollarla hâkim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığına, ayrıca TÜPRAŞ ve OPET arasında rekabeti kısıtlayıcı bir anlaşma veya uyumlu eylem yapılıp yapılmadığının tespiti amacıyla açılmıştır.
Soruşturma raporu Temmuz 2013’te taraflara tebliğ edilmiş, ilgili taraf iki defa birer aylık uzatma talebinde bulunmuş, bu istek Kurul tarafından kabul edilmiştir.
Elde edilen bilgi ve bulgular TÜPRAŞ’ın hâkim durumunu kötüye kullanarak 4054 Sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine ve bu nedenle para cezası ile tecziyesine, TÜPRAŞ ile OPET arasında rekabete aykırı bir anlaşma veya uyumlu eyleme dair yeterli delil bulunmaması sebebiyle de, idari para cezası uygulamasına yer olmadığına karar verilmiştir.”
Karar sürecinin yasalar çerçevesinde yürütüldüğü belirtildikten sonra, açıklamada ceza miktarına yer veriliyor:
“Kanunun 16. maddesi ve diğer ilgili yönetmelik, eğer ihlal tespiti yapılmış ise, teşebbüslerin yıllık gayrisafi gelirlerinin (cirolarının) yüzde 10’una kadar ceza verilebileceğini hükme bağlamıştır. Sonuç olarak, Kurul TÜPRAŞ’a 2013 mali yılında oluşan yıllık gayrisafi gelirinin takdiren yüzde 1’i oranında ceza uygulamasına karar vermiştir.
Kararın oyçokluğu ile alınması ise, sadece Rekabet Kurulu kararlarında değil, yargı organlarına kadar, Kurul olarak karar veren tüm mercilerde görülen olağan bir durumdur.”
Açıklamada Kurul Başkanı Nurettin Kaldırımcı’nın Meclis’e gelmesine ilişkin eleştirilere de yanıt veriliyor:
“TÜPRAŞ kararının alınması sürecinde Kurul Başkanı Sayın Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı’nın Meclis’e giderek AK Parti grubunu ziyaret ettiği ve bazı gurup yöneticileriyle konuyu görüştüğü iddiası ise, akıl ve mantık temelinden yoksun olduğu kadar, kolaycı, yakışıksız ve incitici bir anlayışı temsil etmektedir. Eski bir milletvekili olan Sayın Başkan çeşitli vesilelerle Meclis’i ziyaret edebilmektedir. Nitekim kendisi halen Meclis komisyonlarında bulunan Rekabet Kanunu değişiklik tasarısı ve başka konularla ilgili bilgi almak amacıyla Meclis’e gitmiştir.
Şeffaflığa ve tarafsızlığa azami ölçüde ihtimam gösteren Rekabet Kurulu’nda bütün kararlar ilgili mevzuat çerçevesinde Kurul üyelerimizin vicdani kanaatlerine dayanmaktadır ve idari yargı denetimine tabidir.”
Paylaş