Hırslı girişimci aranıyor

PET şişesi, bilinen, sıradan PET şişesi. Tüketilen PET şişeleri toplanıyor, ayrıştırılıyor, rendeleniyor, yıkanıyor, kurutuluyor.

Ortaya çıkan ürün otomotiv, halı, tekstil, çelik ambalaj endüstrilerinde ham madde olarak kullanılıyor. Avrupa’ya ihrac edilen bu üründen yılda üç milyon dolar gelir sağlanıyor.

Bunu başaran bir Türk. Hırslı ve etkin bir girişimci.

Kablosuz ağ teknolojisi. Beton ve çelik binalarda, kablosuz ağ kullanımı dünyada ilk kez gerçekleşiyor. Bunun yardımcı parçaları geliştiriliyor. Avrupa ve Orta Doğu’ya ihrac edilen bu teknolojiden yılda 18.5 milyon dolar gelir elde ediliyor.

Bunu başaran bir Türk. Hırslı ve etkin bir girişimci.

ÇABA, GAYRET

Türkiye’de bir sivil toplum örgütü, bu örneklerdeki gibi, şimdi hırslı ve etkin girişimci arıyor. Destek vermek için.

Endeavor, İngilizce çaba, gayret anlamında. Endeavor başlığı ile 1997’de Amerika’da bir sivil toplum örgütü kuruluyor. Çeşitli ülkelerde yaratıcı ve yenilikçi, istihdam ve gelir sağlayan, değişimi hedefleyen, hırslı ve etkin girişimcilere yol göstermek üzere.

Bu bir banka ya da fon değil. Girişimciye mali kaynak sağlamıyor. Ancak, yaratıcı fikre sahip girişimcileri finansman kuruluşlarıyla buluşturuyor. Bunu yaparken, maddi bir karşılık beklemiyor. Onlara yol gösteriyor. Bunun sonunda, sermaye bulunuyor, istihdam sağlanıyor, gelir elde ediliyor.

Ama, eğitiyor ve eğitiyor, iş çevreleriyle ilişki kurma fırsatı tanıyor.

ŞİMDİ TÜRKİYE’DE

Brezilya, Şili, Meksika, Uruguay gibi, daha çok gelişmekte olan ülkeleri hedefleyen Endeavor şimdi Türkiye’de.

Endeavor’un Türkiye yönetim kurulu, bizde önemli ve büyük gurupların üyelerinden, genç iş adamlarından oluşuyor. Değişik kesimlerden gelen bu üyeler bir çağrıda bulunuyor:

"Hırslı ve yaratıcı girişimci arıyoruz".

Türkiye’de yaratıcı insan çok. Ancak, onlar ya bürokrasiye ya sermaye yetersizliğine ya tecrübesizliğe ya da herhangi bir nedene yeniliyor. Belki de, gerçekleşecek bir başarı öyküsü yarıda kalıyor.

Şimdi, yaratıcı girişimciler için, bu kilidi kırmanın kapısı açılıyor.

ALT SINIR 300 BİN

Bunlar, ekonomik çarkın can damarlarından biri olan, girişimci ruhu canlandırmaya yönelik.

Ancak, bir nokta var. Girişimcilerde aranan koşullardan biri, ciro büyüklüğünün 300 bin dolar ile 15 milyon dolar arasında olması.

Türkiye’nin koşulları göz önüne alındığında, 300 bin dolarlık alt sınır hayli yüksek. Bir an önce büyümeye ve içindeki hırsı gerçekleştirmeye çalışanlar genellikle daha alt guruplar.

Yoksa, insanlara hedef göstermesi açısından iyi bir açılım.

Hamsi ucuzladı ama nedeni kötü

SON rakamlara göre, fiyatı gerileyen ürünlerden biri hamsi. Karadeniz’de kilosu elli kuruşa, İstanbul’da 350 kuruşa kadar düşüyor. Hamsi hiç bu kadar ucuzlamıyor. Ucuzlaması iyi de, ucuzlamanın nedeni kötü.

Şu anda sadece Karadeniz’de 394 gırgır teknesi hamsi avlıyor. O kadar çok hamsi avlanıyor ki, gelecek yılların stokları tüketiliyor. Bilinçsiz bir hamsi avı. Balıkçılar bile, kendi aralarında, "hep birlikte intihar ediyoruz, bu kadar çok avlamayalım" derdinde.

Tehlikeli bir gidiş. Çünkü, hamsi stokları tükenince, hamsiyle beslenen palamut, palamutla beslenen lüfer, lüferle beslenen orkinos stokları eriyor.

Avı bilinçli yönlendirmek Tarım Bakanlığı’nın görevi. Bakanlığın av mevsimini kısaltması gerek. Gırgır tekneleri arasına mesafe koyması gerek. Ama, bakanlık şu anda sadece seyrediyor.

Bir süre sonra üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de balık kalmayacak.
Yazarın Tüm Yazıları