Paylaş
Adana Büyükşehir Belediye Meclisinde bugün seçim var. Aytaç Durak’ın, yolsuzluk iddiaları üzerine görevinden alınması üzerine, yerine seçilecek Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili bugün belli oluyor.
Adana’da AKP, CHP ve MHP canını dişine takmış, başkan vekilliğini eline geçirmek için, müthiş bir kulis yürütüyor. Üç partinin de, başkan vekilliği için adayı var.
Üç parti de, sanki seferberlik ilan etmiş, nefes nefese bir çekişme. Partilerin Adana milletvekilleri ve bazı yetkilileri orada.
13, 10, VE 9
Adana Büyükşehir Belediye Meclisinde AKP 13, CHP 10, MHP 9 sandalyeye sahip, iki de bağımsız var. Toplam 34 üye. Seçimi bu 34 üye yapacak.
Kurala göre, seçilmek için ilk iki turda üçte iki, üçüncü turda yarıdan bir fazla oy almak gerek. Geçtiğimiz günlerde yapılan ilk iki turda kimse üçte iki çoğunluğu sağlayamıyor.
AKP 13, CHP 11, MHP 10 oy alıyor. Her üye kendi partisinin adayına, bağımsızlardan biri CHP’ye, diğeri MHP’ye oy veriyor.
Üçüncü tur bugün. Seçilmek için, yarıdan bir fazla, 18 oy gerek. Hiç bir adayın 18 oyu bulması mümkün görünmüyor.
Dolayısıyla, iş son tura kalacak. Son tura, üçüncü turda en çok oy alan iki aday katılacak ve son turda en fazla oy alan kişi seçilecek.
İşte, zurnanın son deliği burada.
İHTİMAL HESAPLARI
Bugün üçüncü turda AKP ve MHP’li aday ilk iki sırayı paylaşır, CHP adayı elenirse, yine bugünkü son turda;
CHP kararlı, MHP adayını destekleyecek.
Oysa, MHP adayının son tura kalması uzak ihtimal. Daha yakın ihtimal, son tura AKP ve CHP adaylarının kalması. AKP ve CHP adayı kalırsa;
Son turda MHP nasıl oy kullanacak? AKP adayına mı, CHP adayına mı? MHP kimi desteklerse, belediye başkan vekili o olacak.
“AKP adayına oy vereceğim” demese bile, CHP adayına oy kullanmak için, MHP şimdilik nazlanıyor.
Oylar her ne kadar Adana Meclisinde kullanılıyorsa da, açık ki, genel merkez doğrudan etkili. Sınava Adana değil, MHP Genel Merkezi giriyor.
Özünde Devlet Bahçeli.
Son tasarruf aracı resim
BİR milyon, üç milyon, beş milyon dolar. Türk ressamlarının tabloları son zamanlarda bu fiyatlardan alıcı buluyor. Şevket Dağ’ın Ayasofya tablosu gibi, 1.7 milyon lira.
Alt gelir guruplarının daha yoğun yaşadığı bir ülkede, resimlere ödenen paralar, “zenginin malı, züğürdün çenesi” örneği, dikkat çekiyor.
Türkiye’de dünya çapında ressam sayısı fazla değil. Ayrıca, dünya ile karşılaştırıldığında, resim üretimi yine fazla değil. Tablolara ödenen rakamlar büyük gibi gelse de, dünya fiyatlarının altında. Tabloları satın alanların, açık arttırmaya girenlerin sayısı ise, yine sınırlı.
Satılan resimlerin önemli bölümü TMSF’in el koyduğu banka depolarından. TMSF’den ünlü koleksiyonculara geçiyor. Oradan, açık arttırmaya.
Gözler resim fiyatlarında, oysa derinden derine bir başka sanat yol almaya başlıyor. Hat, yani güzel yazı sanatı.
Bir zamanlar 20-50 dolar gibi komik fiyattan satılan hat örnekleri, şimdilerde 5-10 bin dolardan gidiyor.
Son tasarruf aracı resim. Altın, döviz gibi gündelik değil, daha uzun dönemli spekülasyon.
Görüş açıklamak yasak
DEMOKRASİYE son muhteşem katkı, Ortadoğu ve Balkanlar’ın en demokrat lideri Tayyip Erdoğan’dan geliyor.
HSYK ve YARSAV yargıç ve savcılara anayasa değişikliği ile ilgili brifing veriyor. Yüksek yargı organlarının başkanları zaman zaman aynı değişiklikle ilgili düşüncelerini açıklıyor.
Demokrat Başbakanımız buna fena halde içerliyor. Brifing verilmesini, “yargının siyasallaşması” olarak niteliyor.
Demokrasi dediğin böyle olacak, bir kişi konuşacak, herkes ona uyacak. Kimse görüş açıklamayacak. Herkes Başbakanın izin verdiği ölçüde konuşacak.
Hepimiz özgürüz, Başbakanın çizdiği sınırlar içinde.
Paylaş