Paylaş
Anayasa’ya göre siyasi partiler aday gösteremezler. Vekillerin aday göstermelerini engelleyemezler. Bunlar halkın özgürce seçme seçilme hakkını hiçe saymışlardır. Hep birlikte bir partiler oligarşisi kurmuşlardır. Demokrasiyi askıya almışlardır.
Tüm bu nedenlerle:
1) 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yasası’nın ilgili hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapınız.
2) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na bu partiler hakkında, Anayasa’yı ihlal etmelerinden dolayı suç duyurusunda bulununuz.
3) Bunlara rağmen seçimler yapılacak olursa, oy vermeye gidiniz. Geçersiz oy veriniz. İkinci oylamaya da gidiniz, yine geçersiz oy veriniz. Geçersiz oylarınız protesto oyları olarak onları hep düşündürsün! Sayınız ne denli yüksek olursa, muhalefetiniz o denli güçlü ve inandırıcı olacaktır.
Atatürk Cumhuriyeti’nin tüm yurttaşları bunu biliniz!
Prof. Dr. Hayrettin ÖKÇESİZ
CB seçimiyle ilgili mevzuatlar
1. Cumhurbaşkanı
A. Nitelikleri ve tarafsızlığı
Madde 101–(Değişik: 31/5/2007-5678/4 md.) (1)
Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir Cumhurbaşkanlığı’na TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir.
Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer.
6271 SAYILI YASANIN İLGİLİ MADDESİ
İkinci bölüm
Seçim öncesi işleri
Aday gösterilme
MADDE 7–(1) Cumhurbaşkanlığı’na TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi en az yirmi milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkündür. Her bir milletvekili ancak bir aday için teklifte bulunabilir.
(2) En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde, aldıkları geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında, yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir. Her bir siyasi parti ancak bir aday için teklifte bulunabilir.
(3) Aday gösterilmek kişinin yazılı muvafakatine bağlıdır.
Mütedeyyin muhafazakâr kitlenin kafası karıştırılıyor
Proje aday İhsanoğlu mu Demirtaş mı
EKMELEDDİN İhsanoğlu çatı aday olarak ilan edilince, iktidar ve yandaşlar, proje aday tezini ortaya attılar, İslami kültürden gelmesini öne çıkararak, Erdoğan’ın karşısında, mütedeyyin muhafazakâr kitlenin kafasını karıştırmaya yönelik bir uluslararası siyaset mühendisliği olduğunu iddia ettiler-etmekteler.
Bu yaklaşım, zahiren makul gibi görünse de, Selahattin Demirtaş’ın adaylığı kadar kuvvetli ve organize bir projeye tekabül etmiyor.
Yakın zaman önce, siyaseti bırakıp ailemle ilgileneceğim diyen Demirtaş, gelişen şartlara göre acilen ‘tedavüle’ sokuldu ve yeni makyajlı partinin eşbaşkanlığına seçildi. İsmi ve amblemi değiştirilen yeni parti de yeni bir proje olarak tasarlandı, bölgede tıkanan, ırkçı parti yerine, yurt sathında farklı taleplere cevap verme iddiasıyla ‘sahneye sürüldü’. Demirtaş, Madımak faciasının yıldönümünde, Alevi yurttaşlara selam vererek turlara başladı. İktidar yandaşları ve bir kısım ortada gezinen tayfa, Demirtaş’tan, Türkiye siyasetine uygun bir profil yapma peşindeler, böylece, yılların iktidarı, ‘muhafazakâr-dindar, kalkınmacı ve her türlü dünyevi nimetlere açık’ bir siyasi oluşumun karşısına, Cumhuriyet’e isyan etmiş bir geleneğin siyasi temsilcilerini, sol hassasiyetleri ve Alevi mağduriyetini istismar ederek sahneye çıkarma gayreti ve telaşı ortada. Yapılmak istenen, geleneksel Cumhuriyet değerlerinin temsilcilerini, Cumhurbaşkanlığı seçiminde bloke etmek. Demirtaş projesi ile, becerilebilirse, hem Erdoğan’ın işini kolaylaştıracaklar, hem de akıllarınca yakın gelecekte Demirtaş fotoğrafı ile, Kürtçü silahlı hareketi topluma ‘yedirecekler’. Esas proje, Demirtaş’tır...”
BİLİYOR MUSUNUZ
TÜRKİYE Toplumcu Kardeşlik Partisi’nin (TTKP) ‘dürüstlük’ ilkesiyle eski milletvekili Ali Güngör başkanlığında kurulduğunu...
ERGENEKON tertibinin kayıplarından Kuddusi Okkır’ın, ölümünün 6. yıldönümünde yarın Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki Bindallı Sanat Galerisi’nde saat 14.00’te anılacağını...
AZİZ Nesin’in ölümünün 19. yılı nedeniyle bugün Çatalca Nesin Vakfı bahçesinde piknik yapılacağını...
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal; TBMM Başkanlık Konutu’nun bakım işleri ihalesine TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in damadının ortak olduğu şirketin de girdiğine, bu şirketin ihaleyi alabilmesi için ihalenin sebepsiz yere iki kere iptal edildiğine, ancak yine de damadının bu ihaleyi kazanamadığına ilişkin iddiaları verdiği soru önergesi ile Çiçek’e sorduğunu...
MESAJ PANOSU
TÜRKİYE halkının ilk defa cumhurbaşkanını halkoyuyla seçerken, tüm adayları karşılıklı canlı tartışmada dinleme hakkı olmalı.
Ümit Nazlı Boyner
BAŞBAKAN çıksın, benim ve ailemin İsviçre bankalarında hiçbir zaman hesabı olmadı desin, bir babayiğit gazeteci de bu soruyu sorsun.
Mustafa SÖNMEZ
BENİM bildiğim, camiler ve onun sebil ya da şadırvanları kamunundur. Fakaaat, Kadıköy Osmanağa Camisi’nin sebili, ramazanın ilk gününden beri susuz! Hayır, su kıtlığından dolayı değil, cami ilgililerinin kararıyla susuz! Peki, hangi hakla, hangi yetkiyle?
Adil İZCİ
OKUYUNUZ
Cumhurbaşkanlığı seçimine ilgi az
"Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili seçmen listeleri ayın 2’sinde askıya çıktı ve bu sefer her zamankinden daha az süreyle askıda kalacak, 9’unda saat 17’de kaldırıyoruz...
Bu sebeple bu hafta cumartesi ve pazar günleri de hem muhtarlıklar hem de nüfus müdürlükleri açık olacak. Ve bu süre zarfında vatandaş hem listelerde ismini kontrol edecek hem de seçim zamanı başka ilçelerde olup da oyunu orada kullanmak isteyenler sadece bu süreç içinde gittikleri ilçenin nüfus müdürlüğüne orada ikamet ettiklerini kanıtlayan bir belgeyle (tapu, kira kontratı, elektrik, telefon, su faturası, vs.) bu belgelerden herhangi biriyle başvurup kendilerini oraya kayıt ettirecekler.
Ama bu işlemi sadece 9 Temmuz saat 17’ye kadar yani listeler askıda olduğu sürece yapabilirler. Örneğin Ataköy’de oturan bir sakinim 10 Ağustos seçim zamanı Bodrum’da yazlığında olacak. 9 Temmuz’a kadar yukarıda gereken işlemleri Bodrum Nüfus Müdürlüğü’nde yapması lazım.
Yani nakil adresini bu tarihe kadar Bodrum’a taşıması lazım. Aksi takdirde seçmen oy pusulası Ataköy’deki adrese gelecektir. Bu sebeple de 10 Ağustos’ta ya oyunu kullanmak için İstanbul’a gelecek ya da oy kullanamayacaktır. Naklini yazlıklara alan kişiler tekrar kışlık evine döndüğü zaman aynı işlemi bu sefer de Bakırköy Nüfus Müdürlüğü’ne başvurup Ataköy’deki evinin kaydını yaptıracaklar.
Her şey buraya kadar iyi hoş da beni esas üzen nokta şu ki: Vatandaşa yardımcı olmak adına mahallenin en merkezi bölgelerine konuyla ilgili 10 adet bez afiş asmama rağmen askıdaki seçmen listelerine hiç kimsenin rağbet etmemesi. Katılımın az olacağı endişesini taşıyorum. Nakil işlemleri mi vatandaşın gözünde büyüyor? Zor geliyor diye endişeleniyorum. Yazdığım pankartlarla, açıklamalarla bu işlemin basit olduğunu ifade etmeye çalıştım ama ben sadece kendi mahallemde oturanlara ulaşabiliyorum."
Aylin Keserkaya - Ataköy 7,8,9,10’uncu Kısım Mahalle Muhtarı
Başbakanın unuttuğu şey
Değerli spor basını: Riva Hasan Hasan Doğan tesislerinin açılışında Sayın Başbakan 1- Milli Takım göçebe gibiydi. Burayı yapmakla göçebelikten kurtardık. 2- İktidara gelmeden 2002 yılında 63 milyon TL olan spora ayrılan pay dönemimizde 1 Katrilyona çıktı diyor… Allah razı olsun da atladığı iki önemli husus var; birincisi o dönemde, o darlığa rağmen milli takım dünya 3 üncüsü idi. Galatasaray UEFA Şampiyonu, basketbolda 12 dev adam efsanesi, voleybolda filenin sultanları, halterciler ve Süreyya Ayhan da cabası. İkincisi Misakı Milli sınırları içinde tüm sahalar milli takımındı ve takımımız göçebe asla olmadı. Saygılarımla. Vedat Bayram – MHP MYK Üyesi
Paylaş