Paylaş
PTT'nin üzerinde kara bulutlar
Savcılık, Cengiz Bulut ve Veli Bettemir'in ifadelerini sanık olarak aldı, sırada Oğuz Tezmen ve Yönetim Kurulu üyeleri var.
Telekom ve Posta İşletmeleri'nin üzerine kara bulutlar çöktü.
Ortaya atılan 300-500 trilyonluk yolsuzluk iddiaları üzerine Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturmaya, Çiller döneminin bürokratlarının ‘‘sanık'' olarak ifadeleri alınıyor.
Bu gelişmeleri öğrenirken, bir Telekom mensubu telefonda şunları söylüyor bize:
‘‘Köşenizdeki açıklamasında Menzir, Monako-JV (Joint Venture) olayını ne güzel anlatmış, sanki bir itirafname... Namuslu insanlar aylardır bağırıyordu; Türk Telekom'la Fransız Aerospatile'nın kurduğu JV'nin Meclis denetiminden uzak tutulamaz, zaten bu şirketin uydu kanallarını pazarlayacak bir şirket değildir, uydu yapımının Aerospatile'ye verilmesinde büyük sakıncalar vardır... Maalesef, başta Çillerler olmak üzere herkes kulak ardı etti bu anlaşmayı...''
Monako-JV şirketiyle ilgili anlaşmanın ‘‘hile'' ve ‘‘tuzak''larla dolu olduğunu söylüyor okurumuz. 40 milyon dolar sermayeli bir şirketin, ‘‘vergi cenneti''nde, Monako Radyo-TV binasının içinde 20 metrekarelik bir odada ne işi olabilir diye soruyor.
Bu anlaşmanın Türkiye'nin çıkarlarına uygun olmadığını da vurguluyor.
SENDİKADAN DOSYA
1995'ten sonra Türk Telekom ve Posta İşletmeleri olarak ikiye ayrılan PTT'nin yolsuzluk dosyasını belgeleriyle Türk Haber İş Sendikası tarafından önümüzdeki hafta kamuoyuna açıklıyor.
Sadece JV bulunmuyor dosyada... Dosyada 12 konu halinde PTT dönemindeki usulsüz ihaleler, haksız ödemelerin yer aldığı belirtiliyor.
Ankara Cumhuriyet Savcılığı bir süreden beri Muzaffer Ayten'in "Enişteye Drahoma" kitabındaki belgelerden başka yeni belge ve bilgiler üzerindeki araştırmasını sürdüyor.
Telekom'da şok yaşanıyor.
Dosya üzerinde çalışan Cumhuriyet Savcısı Adil Kubat, hafta başından beri Genel Müdür Cengiz Bulut, Genel Müdür Yardımcıları Cengiz Anık, Şevki Develioğlu, Mustafa Horata, Malzeme Dairesi Başkanı Mustafa Gültekin, Muhasebe Dairesi Başkanı Adem Arslan'ın ‘‘sanık'', Teknik Daire Başkanı Muzaffer Osman Ayvalı'nın -Adana eski Başmüdürü- da tanık olarak ifadelerini aldı.
Eski PTT, şimdiki Posta İşletmeleri'nin Genel Müdürü Veli Bettemir de ifade verdi.
DYP'ye bağlı Ulaştırma Bakanlığı'nın Müsteşarı, Telekom Yönetim Kurulu Başkanı ve genel seçimler öncesinde 3 ay bakanlık yapan Oğuz Tezmen'in de ‘‘sanık'' olarak ifade vereceği öğrenildi.
Ayrıca, her iki kurumun yönetim kurulu üyeleri de ifade verecek.
BULUT VE TEZMEN
Bulut ve Tezmen, Çillerler'e yakın isimler olarak biliniyor. Bu iki isimden ‘‘Refahyol döneminde Özer Çiller'e bağlı çalışırlardı, Bakan Ömer Barutçu'yu dışlamışlardı'' deniliyor.
Savcılık soruşturması sonunda, Türkiye'nin son yıllardaki en büyük yolsuzluk dosyasının yargı önüne geleceği belirtiliyor.
DTP'li Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir'in PTT'den başlayarak eski partisinin bürokratlarının hesapları ortaya dökebilecek mi?
Adını vermek istemediğimiz bir milletvekili şöyle konuşuyor:
‘‘Refahyol döneminde Menzir'in partidaşı -DYP'den ayrılma- Kütahya Milletvekili Mehmet Korkmaz, Telekom'daki yolsuzluklar ve Türksat uydusu üzerine Ömer Barutçu'ya bir soru önergesi vererek yolsuzlukları sormuştu. Bu sorunun yanıtını vermek şimdi Menzir'e düşüyor.''
Bu milletvekili, ‘‘Telekom'un Genel Müdürü Cengiz Bulut'a, senin cebinde Telekom'un sınırsız kredisi nasıl bulunur diye sorulmalıdır. Bana bunu yönetim kurulu verdi derse, o zaman o kararı veren Yönetim Kurulu da hesap vermelidir.''
‘‘Sanık'' olarak ifadeleri alınan Telekom ve Posta İşletmeleri Genel Müdürleri, soruşturma sonuna kadar görevden alınmalıdır. Bakanlık müfettişlerinin, görevden alınmasını istedikleri, Aerospatile ihalesinden sorumlu ihale komisyonu başkanı ve ortak şirkete genel müdür yapılan İlhan Aygün'ün de...
Bu görev de Necdet Menzir'e düşüyor...
Direk kazığı!
Soruşturma konusu olan iddialardan biri de, PTT'ye alınacak telefon direkleri... PTT, 1995'te Orman Bakanlığı ile 1 milyon 567 bin 36 direk (1 milyon metreküp) temini için sözleşme yapılıyor. (Dikkat ihale açılmıyor) Orman Bakanlığı, bu sipariş karşısında ilk etapta 195 bin 920 metreküp ağaç kesiyor, direkleri ilaçlayarak hazırlıyor. PTT'ye teslim fiyatı; 279 bin 438 liradan... Ancak, nedense direkler alınmıyor. Orman Bakanlığı üç kez yazı yazıyor, yine ilgilenilmiyor. Bu arada yurtdışından direk alınması önerisi ortaya atılıyor. İlgilisi, ilgisizi birçok heyet Kanada'ya ‘‘inceleme'' gezisine giderek milyarlar harcıyorlar. Sonuçta, Kanada'dan tanesi 535 bin 636 liradan 4 milyon direk alınıyor.
Elinde kalan direkler yüzünden Orman Bakanlığı'nın zararı 7 trilyon, devletin ise 22 trilyon...
GÜNÜN SÖZÜ
‘‘(Leydi Di için...) O, yeryüzünün prensesiydi.''
(DYP Genel Başkanı Tansu Çiller)
Paylaş