Paylaş
Dil sınavında hangi üniversite başarılı?
Öğretim üyelerinin yabancı dil sınavı konusunda ciddi eleştiriler yapılıyor. İstanbul Üniversitesi'nde görev yapan bir asistan ile bir yardımcı doçentle konuşuyoruz. Asistan doktorasını yapabilmek için 59, yardımcı doçent de 68 puan almış. Geçer not için asistan 60, yardımcı doçent de 70 puan alamadıklarından başarılı olamamışlar.
Yardımcı doçent, Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) uygulamasını şöyle eleştiriyor:
‘‘Üniversitelerde görevli yüzlerce yardımcı doçent, 2880 sayılı kanunun 3. maddesinde belirtilen ve bilimsel erkin önüne geçen yabancı dil sınavı engeliyle manevi ve maddi olarak zarara uğramaktadır. Ne yazık ki doktora, yardımcı doçentliğe geçiş ve doçentliğe yükseltilmenin önkoşulu yabancı dil sınavını aşmaktır.
Akademik hayatı seçen bir insanın ömrünün çok önemli bir bölümü, sınavı aşmak için yabancı dil kurslarına gitmekle geçmektedir. Bu durum bilimsel çalışmaları olumsuz yönde etkilemekte, verimliliği düşürmektedir.’’
Merkezi dil sınavının, kurslarla tıpkı Anadolu Liseleri girişindeki yarış gibi aşılması çok güç hale gelmiş. Genç öğretim üyeleri de, dil kurslarına büyük paralar ödemeye başlamış, dolayısıyla büyükler için de bir sınav sektörü oluşmuş. ‘‘Yabancı dil seviyesini neye göre ölçtüğü pek belli olmayan, hatta bu sınavı aşan insanların yabancı dili ne kadar konuştukları veya yabancı dilde bir makaleyi yazıp yazmadıkları tartışılmaktadır’’ diyen yardımcı doçent okurumuz şöyle konuşuyor:
‘‘Dünyadaki diğer ülkelere bakıldığında ancak yabancılar için dil sınavı vardır. Bu sınavlar da yabancı ülkelerde akademik kariyer yapmak isteyenlere uygulanır. Gayet doğal olan bu uygulama, uzun süren dil kurslarından sonra yapılmaktadır. (Tofel vb.) Böyle adaletsiz ve dayatmacı bir sınav sistemi ülkemiz dışındaki hiçbir çağdaş ülkede uygulanmamaktadır. Örneğin bir İngiliz'e Almanca ya da bir Alman'a İngilizce, kariyer yapması için sınavla dayatılamaz. Hiçbir ülke ilerlemesini sınavlarla veya dayatmalarla sağlamamıştır. Bir ülkenin gelişmesi doğru eğitim ve öğretim politikaları ve kendi özkaynaklarını iyi değerlendirmesiyle mümkündür.’’
Konuştuğumuz hocalar, doçent olunmasına büyük engel teşkil eden bu sınavın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunarak, Resmi Gazete'de 19.8.1983'te yayınlanan 2880 sayılı yasanın 3. maddesinin kaldırılmasını istiyorlar.
GAZİ'DEN KAÇ KİŞİ KAZANDI?
Sınavın nerelerde yapıldığını soruyoruz.
‘‘Sadece Ankara Gazi Üniversitesi'nde... Ama, üniversite giriş sınavları tüm illerde yapılır. Örneğin, Van'daki, K.Maraş'taki öğretim üyesiyle, yabancı dille eğitim yapan ODTÜ, Hacettepe ve Boğaziçi'ndekiler aynı safta görülüyor. Sonra soruları niye bu üniversiteler hazırlıyor? Aslında soruları, İngiliz Filolojisi hocaları hazırlamalıdırlar.’’ diyorlar.
Ciddi bir yakınmaları da şöyle:
‘‘TUS, ÖSYM, ÖSS gibi sınavların soruları, cevapları ve istatistikleri açıklanırken, bu sınavların sonuçları asla açıklanmaz. 10 Mayıs'taki sınava 15 bine yakın öğretim üyesi katıldı. Kaç kişi kazandı bilinmez. Benim en çok merak ettiğim sınavın yapıldığı Gazi'den kaç öğretim üyesi başarılı oldu? Yüreği olan açıklasın, görelim. İddialı şekilde söylüyorum; bizler için başarı %10 bile değildir.’’
Onlar da, sınavın eşitler arasında yapılmadığını ileri sürüyorlar ve şu soruyu soruyorlar:
‘‘Ayda 100 milyon lira alan bir asistan ev mi geçindirsin, bilim mi yapsın, kursa mı gitsin?’’
GÜNÜN SÖZÜ
‘‘Van Gölü'nün çevresindeki yerleşim birimleri acilen arıtma tesisi yapmazlarsa yakın gelecekte Van Gölü, Haliç gibi olur.’’
(Van Belediye Başkanı Aydın Talay)
Yazıklar olsun bize
ULUS'taki eski Meclis Binası'nın hali içler acısı; girişteki paspastan bastıkça duman gibi toz çıkıyor. Bahçede çöp kutusu yok. Yerlerde sigara izmariti, ekmek parçaları, dökülmüş yapraklar, naylon poşetler ilk göze çarpanlar. Mumyaların üzerinde bir parmak toz. Müzeye giriş için ödenen paraların ne için harcandığını şimdi daha çok merak ediyorum. Üstelik Kültür Bakanlığı cumhuriyetin 75. yılı için tabela asmış. Yani bugünler daha da özel.
Ulu önder Atatürk, sana layık insanlar olamadığımızı böylece kanıtlamış oluyoruz.
Zerrin ESEN-ANKARA
Mesaj panosu
Sincan Belediyesi'nden Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nun yanındaki yola hız kesici tümsek yapılmasını istiyoruz.
Ayşe YANIK- Okul Koruma
Derneği Başkanı
Paylaş