Paylaş
Konservatuvarda neler oluyor?
Ankara'dan bir okurumuz, bir vesile ile Beşevler'deki Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı Ankara Devlet Konservatuvarı'na gitmiş. Tiyatro Bölümü'nün camlarına demir parmaklık takılması dikkatini çekmiş... Bir öğrenciye nedenini sormuş, öğrenci, ‘‘Yanıtını bölüm yöneticilerinden alın, biz de anlayamadık’’ demiş...
Yaşama, insanlara, geleceğe olan inançlarını yitirmeye başladıklarını öğrenmiş öğrencilerin... Halbuki bu okula ne umutlarla gelmişler? Ustalardan çok şeyler öğrenecekler, tiyatronun güzelliğini topluma sevdireceklerdi. Şimdi okullarında ne düzenli eğitim kalmış, ne de huzur...
Ah bu 'bürokrasi'deki çekişme, öğrencileri nasıl umutsuzluğa sürüklemiş!
Tiyatro bölümündeki huzursuzluk geçen haziran ayında giriş sınavlarıyla başlamış. Sınav için görevlendirilen yeni jüri üyelerinin atanmasına tepki göstermiş 68 öğrenci... Bölüm dışı, aslen seramik mezunu Yrd. Doç. Füsun Balkaya'nın (DTCF'de 'tiyatro kuramı' master'ı yüzünden Metin Ant istifa etmişti) İhsan Doğramacı'nın torpili ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Süleyman Sağlam'a yakınlığı nedeniyle bölüm başkanlığına atanması dikkatleri çekmiş. Doç. Lemi Bilgin'e de kapılar kapanıvermiş.
Prof. Cüneyt Gökçer, Doç. Lemi Bilgin, Cem Emüler, Levent Ülgen, Ejder Akışık ve Erhan Gökcü jüri komisyonundan çekilirken, yerlerine Füsun Balkaya, Bozkurt Kuruç ve Ergun Uçucu gibi isimler atanıvermiş. Yakınlara kadrolar açılmış, bu arada da 'oyunculuk' hocaları azalmış.
10 ÖĞRENCİYE CEZA
Sınavların sağlıklı yapılıp yapılmadığı konusunda tartışmalar sürüp gitmiş... Konservatuvar Bölüm Başkanı Ali Doğan, zor günler geçirmiş... Ancak, öğrencilerin tepkisi dinmemiş. 18 öğrenci hakkında soruşturma açılmış, bunlardan 10'u bir ay süreyle okuldan uzaklaştırılmış; sınava giren aday öğrencileri engellemek ve kışkırtmak iddiasıyla... Yurttan da atılan bu öğrenciler eğitim göremedikleri gibi ilerde master yapamayacaklar.
Bölümün deneyimli hocaları ya ayrılmış ya uzaklaştırılmış, yerlerine eski kadro ile kıyaslanmayacak bir kadro getirilmiş, soruşturmalar açılmış, öğrenciler psikolojik sorunlar yaşamaya başlamışlar.
Okurumuz, ‘‘Okulda eğitim yetersiz hale gelmiş, yönetimde bir birliktelik kalmamış. Öğrenciler ve veliler tedirgin durumda. Herkes birbirini hakkında dedikodu yapıyor. Yöneticiler, gelen iktidarlara göre rotasını çevirerek, koltuğunu kaptırmak istemiyor. Sonradan tiyatro bölümüne dönen Cüneyt Gökçer'in ak dediğine, Bozkurt Kuruç kara diyormuş. Derslere girmiyorlarmış. Kimsede heyecan kalmamış, 60 yıllık kurumun gelenekleri parçalanmış...’’ diyor.
Bu arada Ahmet Uğurlu, Necef Uğurlu, Haluk Bilginer, Rüştü Asyalı ve Hikmet Karagöz gibi ünlü tiyatro sanatçıları yetersiz eğitim konusunda öğrencilere fakslarıyla destek vermişler.
YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz, Rektör Prof. Süleyman Sağlam, Konservatuvar Müdürü Prof. Ali Doğan... Öğrenciler, okullarında torpil, kayırma istemiyorlar. Sanata ve sanat eğitimine yönelik sorumlulukların yerine getirilmesini, haklara saygılı olunmasını, huzurlu ve sağlam bir tiyatro eğitimi almak istiyorlar.
Sanıyoruz, 20 yaşlarındaki bu gençleri dinledikten sonra biraz da 'bürokrasi'nin sorgulanması gerekiyor galiba...
Dinamitleyin gitsin!
- İSTANBUL VALİSİ'ne.. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Emirgan ve Yıldız Parkları ile Kanlıca'daki Hidiv Kasrı'nda kaçak yaptırdığı ilave binalar...
- TEKİRDAĞ VALİSİ'ne... Perinthos Krallığı'nın yaşadığı ve SİT alanı olan M. Ereğlisi'nde yapılan tüm kaçak yapılar...
Evren'den
açıklama
'Dinamitleyin Gitsin' (29.1.1998) başlıklı yazıda, Muğla'nın Karabağlar yaylasında yaptırdığım 60 m2'ye oturan dubleks evimin de dinamitle yıkılması belirtilmiştir. Sebep olarak da, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun normlarına aykırı yapılması gösterilmiştir. Zaman zaman bazı basın organlarında hakikati yansıtmayan haberler yer alıyor ve vatandaş da haklı olarak böyle haberlere inanıyor ve reaksiyon gösteriyor.
O haber çıktığının ertesi günü Muğla Belediye Başkanlığı haberi yayan gazeteye bir açıklama göndermiş ve yapının Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayı alındıktan sonra inşaata müsaade edildiğini belirtmiştir. Bu açıklama maalesef o gazetede yer almamıştır. Alsa da, vatandaş açıklamayı okumaz ki...
Benim kanunlara ve nizamlara ne kadar titizlikle riayet ettiğimi herhalde bilirsiniz. Hatta çeşitli konuşmalarımda vatandaşlara da yürürlükteki kanun ve nizamlara uymalarını salık vermişimdir. Kurul'un kararını bir aydan fazla bir süre beklemiş ve ondan sonra inşaata başlatmıştım. Bu yüzden de, geçen yaz orada oturmam mümkün olamamıştı.
Bu konuyu İzmir'deki Tabiat Varlıklarını Koruma Kurul Başkanlığı'ndan da araştırabilirsiniz.
ÊKenan EVREN- 7. Cumhurbaşkanı
HASAN KILAVUZ'a... Karaman Vakıfbank Şubesi'nde veznedar olarak çalışıyordum. ATM cihazına noksan yükleme yapmak iddiasıyla işimden oldum. Aslında haksızlığa uğradım. Suçlu ben değilim. Size ulaşmak istiyorum. Telefon etmeye gücüm yok, fitre zekâtla geçiniyorum. (Tel: 0338-214 38 70)
Musa Kazım AKTAN-KARAMAN
Paylaş