Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Aslan Aksoy'un 'yeşil' projesi

Gelin Anadolumuz'u yeşillendirelim...

Malatya İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Aksoy, üniversitelerinin 7 bin dönümlük arazisinin dikenle çevrili olduğunu, bekçi ve jandarmaca korunduğu halde çevre köylüleri tarafından fidanların tahribatının önlenemediğini bildiriyor.

‘‘Devlet her eve bekçi verse bile bu tahribatı önlemek mümkün değildir’’ diyor.

İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun geniş step karakterli arazileri yeşillendirilmek isteniyorsa, bunların yapılması gerektiğini söylüyor:

Hazine arazileri ve mera kapsamında görülen çıplak alanlar mera sahiplerine, topraksız kimselere ve isteklilere belli esaslar dahilinde tahsis edilmeli, bu araziler dozerlerle şekillendirilmeli, sekiler çapa makinesi veya traktörle sürülebilir şekilde geniş olmalıdır.

Bu sekilere çevreye adapte olmuş, kuraklığa dayanıklı ve gelir getiren üzüm, badem, dut ağacı, yabani gül, kabara, iğde, hurma, akasya, meşe vb. bitkiler dikilmeli, ayrıca hayvan yemi olarak kullanılan kuraklığa dayanıklı toprağı azot bakımından zenginleştiren otsu bitkilerden korumga, yabani yonca ile mercimek ve nohut ekilmelidir.

Danışmanlık hizmetleri, en yakın üniversiteler tarafından üstlenilmeli. Yapılması planlanmış bu çalışmalar bir dozer ve bir kepçe ile yürütülmelidir. Sekileme işleminin düzenli olması için Ziraat Fakültesi mezunları geçici işci statüsünde çalıştırılmalı. Başarı durumlarına göre bunların 2-3 sene içinde daimi kadroya geçmesi sağlanmalıdır.

Sorumluluk valiliklere devredilmeli, kaymakam, tarım il ve ilçe müdürlükleri ile muhtarlar zinciri oluşturmalıdır.

Prof. Aslan Aksoy, uygun mera ve hazine arazilerinde çalışmalara hemen başlanması için ilgili formalitelerin acilen ortadan kaldırılmasını, Köy Hizmetleri, Karayolları, DSİ ve diğer kamu kuruluşlarında bulunan iş makinelerinin bölgelere sevk edilmesini ve en yakın üniversitenin ilgilileri ile il, ilçe tarım müdürlükleri çalışmayı yürütmek üzere görevlendirilmesini öneriyor.

HER İLDE ÖRNEK ALAN

‘‘Her il veya ilçede birer örnek alan seçilmeli, bu alanlarda çalışmalar acilen başlatılmalıdır’’ diyen Prof. Aksoy, bu projenin yararlarını şöyle anlatıyor:

‘‘İnsan ve hayvanların yaşamında önemli olan besin maddeleri bol miktarda elde edilir. Geniş yerleşim alanları oluşturarak köy-kent projesine destek sağlanır. Köye dönüşler cazip hale getirilir. Erozyon kısmen önlenir. Düzenlenmiş arazide bol miktarda ot olacağı için hayvan sayısında büyük artış olur. Dikilen ağaçlara ve ekilen otsu bitkilere köylülerin sahip çıkmaları sonucu yeşillendirme bakımından köyler ve kentler arasında rekabet oluşur. Bu bölgelerde ve bölge dışında yaşayanlara arazi, işsizlere iş alanları açılmış olur.’’

Dünyayı keşfetmeye gerek yok, işte size hazır bir proje...

Polis derneği

kalkan yapılıyor

ANTALYA Emniyet Müdürü A. Natık Canca'dan iki açıklama: TULGAR Kesinleşen mahkumiyetinden önce Korkuteli Savcılığı'ndan aldığı izinle ortadan kaybolan Antalya Esnaf Odaları eski Başkanı Nevzat Tulgar'ı, Valimiz'den aldığımız talimat üzerine arıyoruz. Başsavcılıktan yakalanma yazısı yeni geldi. Yurtdışına kaçtı mı bilmiyoruz? Yurtdışına çıkmasına karşı Bakanlar Kurulu ya da mahkemenin karar vermesi gerekiyor.

POLİS DERNEKLERİ 54 üyeli Antalya Polis Karakolları Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı olan İlhan Mermer, aynı zamanda Antalya Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi, Antalya Mermerciler, Alçıcılar ve Karocular, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı, Evkent Toplu İşyeri Kooperatifler Birliği Başkanlığı, Antalya Merkez Esnaf Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulunmaktadır. Sabıkası yoktur. (Yakını olan Tulgar'la birlikte 23.5 milyarlık zimmet davasından yargılanıyor. Y.B.) Bazı kişilerin polis derneklerini kalkan olarak kullandıklarını biliniyor. Dernek üyelerini kongre için çağırdık.

DERVİŞ GÜNDAY'a İstanbul'dan bir esnaf okurumuz soruyor: TESK Başkanı olarak bundan bir süre önce Romanya'ya siz ya da konfederasyondan bir heyet gitti mi? Orada limuzinler kiralandı mı, kiralandıysa kaç lira ödendi? Otel ücretleri ne kadar tuttu? Gidenler ne kadar harcırah aldı? Siz ve Yönetim Kurulunuz, bu yıl kaç kez yurtdışına çıktınız, hangi ülkelere gittiniz?

KİM ÜZERİNE ALIRSA...

Ağaç dalıyla gürler/ Dalsız ağaca kütük derler/ Dal sapıyla güler/ Yapraksız dala çalı derler.

(Bodrum Gazetesi'nden)













Yazarın Tüm Yazıları