Paylaş
CHP'nin 135 milletvekilinden ancak 34'ü örgütten geldi
Örgütlerden adaylık için 43 il başkanı başvurdu. Bunlardan sadece Bolu İl Başkanı Av. Tanju Özcan milletvekili seçildi.
260 ilçe başkanından 12’si listeye konuldu. Çorlu İlçe Başkanı Av. Emre Köprülü ile İstanbul 1. bölgeden seçilen eski Kadıköy İlçe Başkanı Kadir Gökmen de seçilenlerden. Başka var mı? Örgütten parlamentoya ‘tayin’ usulü ile adam gönderilmez. Örgüt dışlanırsa ‘arazi’ kontrol altına alınmaz.
‘Paraşüt’ adaylar da özverili çalışmaz.
CHP’yi yazmaya devam edeceğiz. Şimdi bildiğimiz bazı konuları sorularla yanıtlayacağız.
- CHP örgütü nedir?
* Örgütten aday gösterilmezse, kim çalışır? İzmir’de 30 ilçeden 29’unda belediyeleri CHP adayları almış. Yani örgütler çalışmış... Ama bu seçimde farklı bir yapı oluşturuldu. Örgütler dışlandı. Şimdi Genel Merkez’den bazı kişilerin örgüt çalışmadı diye bu sorunu geçiştirmeleri doğru değildir.
- CHP önderliği nerede yanlış yaptı?
* Ulusalcı ve laiklikçi tavrından uzaklaşması... Sosyal demokratların evrensel değerleri olan eşitlik, paylaşım, adalet duygusu, dayanışma gibi unsurları iyi anlatamaması... Aksine siyasal İslam’a şirin görünmek istemesi... Bu da kıyı kentlerinden oy götürdü. Aslında CHP’nin temel değerleri laiklik ve Cumhuriyet ilkeleridir. Onlar üzerine bir şey konulamadı. Ataşehir’de CHP’nin oyu düşüyor. Belediye başkanına kızılabilir ama oylar AKP veya MHP’ye kaptırılmaz.
- MHP’ye oy gitti mi?
* Gitti tabii... Genel Başkan “MHP’ye oy kaçtı” diyor zaten. MHP’den de AKP’ye oy gitti.
- Kılıç-daroğlu’na eleştiriler nedir?
* Genel Başkan ‘ben’ patlaması yaptı. ‘Özgüven’ patlaması yaptı. ‘Ben Kemal’im’ demesi yanlıştı. Popülizme kapıldı zaman zaman. Bilmem, ben şunu vereceğim, bunu kaldıracağım, burayı il yapacağım gibi anlamsız vaatleri çok yanlıştı. Kılıçdaroğlu niye CHP sözcülüğünü ağzına almaktan sakındı?
Erdoğan gibi kendisini ‘sivriltmek’ ne kadar doğruydu. CHP’nin bazı temel ilkeleri dışlanmaz, ağızlardan düşürülmez.
- Önseçim...
* 28 ilde yapıldı; yani Türkiye’nin yaklaşık üçte birinde. Oranlarsak Türkiye’nin % 5’inde. Önseçim illeri başarılı oldu ama ölçü de kaçırıldı.
12 kontenjan yüklenmesi haksızlık oldu. Bir milletvekili çıkarıyorsun, o da kontenjan; olmaz.
Ne harcadılar
- CHP bu seçimde ne kadar para harcadı?
* Genel Merkez çevrelerine göre, 80 trilyon diye söz ediliyor. AKP’nin 300 trilyon olabilir. Ama şeffaflık uğruna bunları açıklamalılar.
Örsan K. Öymen herkese bindirdi
CHP eski PM üyesi, felsefeci Doç. Dr. Örsan K. Öymen “Kılıçdaroğlu ve CHP yönetimi görevden ayrılmalıdır” diye bir açıklama yaptı. Genç akademisyen, Altan Öymen ve Onur Öymen’in yeğenleri... Türkiye’de siyasetin ‘Hacivat-Karagöz’ oyununa çevrildiğini söylüyor. CHP’nin oyunu % 4 artırdığını, 3.5 milyon yeni seçmen kazanıldığı biçimindeki sözlerin hezimeti örtbas etmeye çalışmaktan öte bir şey olmadığını, bu açıklamaların ‘Türkiye’nin önünü tıkayan’ Baykal döneminde yapılan açıklamalardan bir farkı olmadığını belirtti.
Öymen özetle şöyle diyor:
“Tabandan tepeye bir örgütlenme modeli yerine, tepeden inme bir örgütlenme modeli ile seçime gidilmiştir. Bu model CHP’yi hiçbir seçimde başarılı kılmamıştır. PM ve milletvekili listeleri yapılırken, partinin kurumsal kimliği ve siyasi çizgisi ile uzaktan yakından ilgisi olmayan kişiler, hatta bugüne kadar CHP’ye oy bile vermemiş olan kişiler, listelere alınmıştır.
- Kılıçdaroğlu döneminde, laiklik duyarlılığı olmayan, serbest piyasa ekonomisi taraftarı, etnik ve dini kimlik üzerinden siyaset yapan birçok kişi partide kilit noktalara gelmiş, parti yönetimine girmiş ve milletvekili olmuştur.”
TKP ve TGB’den özeleştiri
SEÇİM sonuçları üzerinde kendi özeleştirilerini yapan Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) “Kendilerini en başarısız parti olarak ilan edip kongre sürecinin başlatıldığını” açıklamasından sonra Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Genel Başkanı M. İlker Yücel de “Başarısız olduk. Kızmayız, daha çok çalışırız. Halkımız giderek millet olma özelliğini kaybetmektedir. Sistem partileri; Sünni, muhafazakâr, Alevici, etnik kimlikçi yaklaşımları ve gerilimleri öne çıkararak seçim çalışması yürütmüşlerdir. Ortaçağ döneminin aidiyet duyguları, kavramları millet olma bilincinin önüne geçmiş ve seçmen davranışını şekillendirmiştir. Mevcut sistem, büyük para ve devlet olanakları ile seçmenlerin algısını etkilemeyi başarmıştır. Zorlukları göze alanlar saflarımıza gelsin” demiş...
Biliyor musunuz
‘Başmimar Erdoğan’
* İSTANBUL Belediye Başkanlığı’na üç kez aday olan Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’in, ‘projeci’ ve ‘icraatçı’ kimliği ile ‘başmimar’ olarak nitelendirdiği Başbakan’ı överek “Çılgın projelerinin de vize almış olduğunu” belirterek “Başbakanımız ve müstakbel bakanları, bu projeleri doğru ekiplerle ve doğru süreçlerde kentlerimizin tarihine, kültürüne, yeşiline, suyuna zarar vermeden geliştireceklerini tahmin ediyor ve bekliyorum” dediğini...
* CHP’nin Muğla ilindeki oy ortalaması 45.9 iken bu oranın Bodrum’da % 56, Marmaris’te % 54, Datça’da % 53 olduğunu, buna karşılık en yüksek oranın % 61 ile Milas’ın Ören beldesinde sağlandığını...
* DSP Parti Meclisi Üyesi Uluç Gürkan’ın görevinden istifa ederken ve Genel Başkan Masum Türker’i eleştirirken “Sonuçlar, partimiz için ise kabul edilebilir olmaktan uzaktır. DSP seçimlerin en başarısız partilerindendir. Bu sonuç, adaletsiz % 10 barajı, ilgisiz medya, ‘Oylar bölünmesin’ kampanyası gibi mazeretlerle geçiştirilemez” dediğini...
Paylaş