YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, daha önce söylediği gibi İzmir’de MHP’nin yaptığı itirazın reddedildiğini bir açıkama ile köşemize bildirdi.
Bilindiği gibi konuyu MHP İzmir İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu gündeme getirmiş, 47 sandıkla ilgili sandık tutanaklarını kamuoyu ile paylaşmış, sandık tutanaklarının bilgisayardaki verilerle örtüşmediğini öne sürmüştü.
İzmir İlçe Seçim’de ve YSK’da yapılan uzun bir araştırmadan sonra Aydın, "Beş sandıkta sorun tespit ettik, ancak bunlar seçim sonuçlarını etkileyecek bir durum arz etmiyor. Diğer sandıklarda herhangi bir sorun yok. Kararımızı da yazdık, vicdanımız rahat" dedi.
CHP’ye 1120, MHP’ye 395 eksik, AKP’ye de 1413 fazla oyun yazılması iddiasını Cumhurbaşkanı’nın (A. Sezer) da kendilerine gönderdiğini, bu konuda gerekli inceleme ve araştırma yaptıklarını hatırlatmamız karşısında Aydın şöyle konuştu:
"Sonuçlarla ilgili herkes bir şey söyledi. Sizin ve Can Ataklı’nın yazıları üzerine de 5-6 kişi seçimin iptali gerekir, diye itiraz etti. Biz de kendilerine sizin deliliniz, belgeniz nedir dedik, gösteremediler, dolayısıyla da itirazı reddettik."
İTİRAZ SÜRESİ İÇİNDE OLUR
Siz resmi kayıtlara göre hareket ediyorsunuz tabii; ama bir de gerçekler var.
Ama süresi içinde itiraz edilmesi temel koşuldur. İşin ta başında önce sandık kuruluna, olmuyorsa ilçe seçim kuruluna, sonra il seçim kuruluna ve en sonunda da bize, YSK’ya yapılması gerekiyor.
Yalandır demiyorum ama kanıtlanması gerekiyor.
Doğu ve Güneydoğu’daki köylerde sandık başlarına kadınların gidememesi, onların yerlerine kocaların veya muhtarların mühür ve parmak basması...
Olmuyor değil, oluyor... Kadın sandık başına gidemiyorsa, resmi belgesi varsa gereğini yaparız. İtirazın prosedürü belli; ilgili yasanın 112. maddesi, ’Herkes süresinde ve göstereceği kanıt ile başvurabilir’ diyor. Bir haber çıkıyor, o zaman böyle şeyler söyleniyor. Peki zamanında niye belgeli itiraz etmedin? Ama bazı şeyler var ki ispatı mümkün değil tabii.
PKK’nın baskısı mesela...
Lafta kalmayacak, somut olarak gösterilecek.
Seçimlerde yardımlar ve harcamalarla ilgili olarak kamuoyunda bir sürü iddia ortaya atıldı.
Seçim harcamaları ile ilgili bir denetim yok. Bizim bunları araştırmak için yasal bir görevimiz yok.
İzmir dışında araştırma yaptırdınız mı hiç?
Æ Tüm illerden gelen birleştirme tutanaklarını bilgisayarın sonuçları ile karşılaştırdık. Örnekleme metoduyla da bir araştırma yaptık... Örneğin, Artvin’in Murgul ilçesinde tüm sandıkları getirtip oy çizelgeleri ile denetledik. Torbadan ne çıktıysa bilgisayara aynen girilmiş.
1.6 MİLYON MÜKERRER 1.4 ÖLÜ SEÇMEN ÇIKTI
YSK Başkanı Aydın’a, seçmen kütüklerini soruyoruz:
1997’de, son sayımı yaptık... Sonra bilgisayar ortamına geçtik. 1.6 milyon mükerrer seçmen çıktı. Bunları sildik; 1.4 milyon da ölü... Onları da sildik. Bunun yanında vatandaşlıktan çıkarılanlar var; MERNİS’ten bunları istedik, onları ise ’dondurduk’... Vatandaş gelirse kaydını ’canlandırabilir.’ Seçmen listelerini güncellemeye devam ediyoruz.
Kaç bin vatandaşımız var?
İstatistik kurumumuz TÜİK bu konuda çalışıyor, sonuçları önümüzdeki günlerde açıklayacak. Benim bildiğim 65 milyon vatandaşımız var; 5 milyon da yurtdışında kabul ediliyor; oluyor 70 milyon. Ama bu benim beyanım değil.
21 Ekim’deki referandum...
1988’de çıkan anayasa değişikliklerinin halkoyunu sunulmasına ilişkin yasaya göre yapacağız. Hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Referandumda, cumhurbaşkanını halk seçecek, beş yılda bir seçecek, cumhurbaşkanı ikinci bir beş yıl daha seçilebilecek, milletvekilliği seçimi 4 yılda bir yapılacak... Halk buna, evet mi, hayır mı cevabını verecek. Bir sayfada kahverengi ve beyaz iki bölüm olacak.
Beyaz ’evet’, kahverengi ’hayır’ olacak.
Programımıza müdahale olamaz
Bilgisayar programından kuşku duydunuz mu?
Ben bilgisayar uzmanı değilim, bilemem. Ama Hacettepe Üniversitesi’nden bir bilgisayar danışmanımız var. Diğer bilgisayar mühendisleri ile de görüştük. Hepsi, bizim sistemimizde bir müdahalenin olamayacağını söylediler. Daha önce söylediğim gibi bizim şirketlerle bağlantımız yok. Bir ihalemiz yok. Biz sadece Koç Sistem’den malzeme almışız; yazılımı da Oyak’ın Haversan şirketine yaptırmışız. Eğer isteyen resmi bir kurum varsa, uzmanları gelir, nasıl korunmalı olduğumuzu, yazılımımızı gösterebiliriz.
5 sandıktaki ’hata’lar
YSK Başkanı Aydın’a göre, 47 sandık tutanağından hata görülenler şunlar:
Karşıyaka’da, MHP’nin 2401 No’lu sandıkta 20, 2127 No’lu sandıkta da 27 oyu sandık kurullarınca birleştirme tutanaklarının işlenmesi unutulmuş, bu nedene bilgisayara bu oy miktarı girmemiş.
Konak 4303 No’lu sandık sonuçları yerine yanlışlıkla 3025 No’lu sandık sonuçları bilgisayara girmiş. Böylece 3025 No’lu sandık sonuçları iki kez girilmiş olup 4303 No’lu sandık sonuçları bilgisayara girilmemiş.
Konak 3162 No’lu sandıkta MHP 21, LDP (0) sıfır oy aldıkları halde tutanakta bu iki parti sütunları bitişik olduğundan, MHP’nin oyu LDP’ye, LDP’nin oyu da MHP’ye yazılarak bu şekilde bilgisayara girilmiş. Aynı şekilde Çiğli 1145 No’lu sandıkta da MHP’nin 18 oyu LDP’ye, LDP’nin 0 sıfır oyu da MHP’ye yazılmış.
Bornova 1171 No’lu sandık için itirazcı tarafından verilen örnek; 87 No’lu tutanakta imza ve isim olmadığından bu belge dikkate alınmamış, ancak yapılan incelemede 1171 No’lu sandık sonuçlarının bilgisayara doğru girildiği saptanmış.
Karşıyaka 2199 No’lu sandıkla ilgili itirazcı tarafından verilen örnek: 87 No’lu tutanağın bu sandıkla ilgisi olmadığı ve 2234 No’lu sandığa ait olduğu anlaşılmış, 2199 ve 2234 No’lu sandık sonuçlarının bilgisayara doğru olarak girildiği görülmüş...
Aydın, bu 5 sandık dışındaki diğer 42 sandıkta herhangi bir yanlışlık olmadığını ve sandıktan çıkan oyların bilgisayara doğru olarak girdiğinin tespit edildiğini, "MHP’in itirazlarının seçim sonuçlarını etkileyecek nitelikte herhangi bir usulsüzlük bulunmadığını" söyledi.
İncelemeye göre, itiraz edilen 42 sandık numarasından çoğunun, başka ilçe seçim kuruluna ait sandıklar olması dikkat çekti.