Paylaş
KTHY'nin başındayken yaptığı yolsuzluk ve usulsüzlükler nedeniyle Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporuyla görevinden bütün direnmelerine karşın zor kullanılarak alınan Ümit Utku ne yapıyor?
Sühan Özkan'ın milletvekili seçilmesi üzerine boşalan THY Yönetim Kurulu üyeliğine nasıl seçilebilirim diye çeşitli kulis çalışmaları yaptı. Araya bazı üst düzey güvenlik birimlerinin başındakilerini devreye sokmaya kalkıştı, torpil istedi. Ama başarılı olamadı. Geçmişi bilindiği için kendisine kimse yüz vermedi. MHP'li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'den de randevu alamadı. (Türkiye Şoförler Federasyonu Başkanı Derviş Günday da, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu'dan randevu alamıyor.)
Anlaşılıyor ki, 1992'de kendisini KTHY Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getiren Süleyman Demirel de kapıları yüzüne kapattı Utku'nun...
Sonuçta; THY'de Denetleme Kurulu üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Murat Demircioğlu, Yönetim Kurulu üyeliğine atandı; Utku THY'ye bulaştırılmadı. Cem Kozlu ve Yusuf Bolayır, Prof. Demircioğlu gibi saygın ve düzgün bir insanı aralarına alarak en doğru kararı verdiler.
OKUYAN, UTKU'YU UNUTMASIN
Bu arada Ümit Utku'dan söz ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a bazı şeyleri hatırlatmakta yarar olduğunu düşünüyoruz.
Ümit Utku, 1980'lerden önce Filmsan Vakfı adıyla bir vakıf kurmuş, bunların üzerinden ‘sanatçılar’ı borçlanma yoluyla SSK'dan emekli ettirmişti.
Emekli sanatçıların sayısı bugünlerde 15 bini buluyor; ne yazık ki aralarında çok sayıda ‘sanatçı olmayan sanatçı’ var.
Yaşar Okuyan, ‘Sosyal Güvenlik Reformu Tasarısı’nı Meclis'e sunarken, SSK'nın nasıl battığını kamuoyuna anlatmaya çalışıyor.
Okuyan acaba, bu vakıf üzerinden emekli edilenlerin dosyalarını incelettirmeyi hiç düşünmez mi? Sanırız, aktüaryal dengelerinin nasıl bozulduğunu daha iyi öğrenmiş olur.
Eğer bakan, bu reformu getirtmekte kararlı ise, 'Utku'nun hatırına' o dönem haksız şekilde emekli edilenlerin maaşlarını iptal etmek zorundadır. Zaten bunların, SSK Genel Müdürlüğü'nde teftiş raporları bulunmaktadır.
Acaba kimler 'sanatçı' unvanı altında sahte belgelerde SSK emeklisi yapıldı? İşte size bazı isimler:
Ümit Utku'nun; boşanmak üzere dava açan eşi Mübeccel Ayten Utku, şoförü Halil Altıntaş, yanında çalışan hizmetlisi Fazıl Altıok, küçük oğlu Asil Utku Uçar'ın anneannesi Mücella Uçar, Tülin Uçar'ın kardeşi Tülay Uçar, sekreteri Asuman Çehre (Nebahat Çehre'nin kız kardeşi).
Emekli 'dost' listesi bunun gibi daha uzayabilir.
Yanlış anlaşılmasın, eli öpülesi gerçek sanatçılardan söz etmiyoruz. Çoğu Darülaceze'de çile doldurdular veya dolduruyorlar bunlar.
Ümit Utku'nun, Yakacık'ta sanatçı kooperatifi kurmak üzere Ankara'da bazı dostları aracılığıyla aldığı arsanın bugün kimin üzerinde geçtiğini gerçek sanatçılar çoktan unuttular. Onlar köşelerinde anılarıyla baş başa, sıkıntılı bir yaşam sürüyorlar.
Filmsan Vakfı'nın emeklileri ile ilgili iddialar öyle gözardı edilecek türden değildir.
Gerçekten SSK yürekler açısı bir durumdayken, batık durumdan nasıl kurtarılacağı kara kara düşünülürken bu iddiaların üzerine gidilmelidir.
Filmsan Vakfı'nın hesaplarını, vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova da incelettirmelidir.
Sevim Tuna bundan bir süre önce yakalandığı hastalıktan kurtarılamayarak öldü. Tuna'ya yardım için kim para topladı biliyor musunuz; Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın... Ki Tuna, Filmsan Vakfı'nın kurucu başkanıydı.
Utku'nun vakfı, sanatçılara bugüne kadar ne verdi? Sami Hazinsez'in çektiği sıkıntılar gözler önünde.
Yiyin efendiler yiyin!..
Sadece para mı?
SBF profesörü, tıp doktoru; İş Hukuku ve İşyeri Güvenliği Kürsüsü Başkanı Gürhan Fişek; Sosyal Güvenlik Reformu Tasarısı'nı eleştiriyor:
‘‘SKK ile ilgili tartışma eksenini beğenmiyorum. Çünkü, insan boyutu yok bu tartışmada; sadece rakamlarla, paralarla uğraşılıyor. Sistemdeki hatalar giderilmezse aynı darboğaza kısa süre sonra tekrar düşülür. Hakların korunmasına özen gösterilerek yeni bir çizgi çekmek gerekiyor. Çizginin ötesinde her şeye yeniden başlamak lazım.’’
Paylaş