Paylaş
HSK’nın iki doğal üyesi Adalet Bakanı ve Bakan Yardımcısı. Kalan 11 üyeden dördünü cumhurbaşkanı, yedisini TBMM seçiyor. TBMM’nin seçeceği yedi üyenin üçü Yargıtay, biri Danıştay üyeleri, üçü de yüksek öğretim kurumlarının hukuk dalında görev yapan öğretim üyeleri ile meslekte 15 yılını doldurmuş avukatlar arasından seçiliyor. TBMM’de Adalet ve Anayasa komisyonlarından oluşan Karma Komisyon, yedi üyeliğin her biri için aday adayları arasından üçer aday belirleyecek. Genel Kurul bunlardan yedisini seçecek.
Karma Komisyon ve Genel Kurul’da yapılacak oylamalarda ilk turda 2/3, ikinci turda 3/5 çoğunluk aranıyor. İktidar bu çoğunluğu, Karma Komisyon ve Genel Kurul’da sağlayamıyor. Karma Komisyon’da iktidar 30, muhalefet 22 oya sahip. 3/5 çoğunluk için 31 oy gerekiyor.
Genel Kurul’da iktidarın 337, muhalefetin 227 milletvekili var. 20 milletvekili de diğer partilerden ve bağımsızlardan oluşuyor. 3/5 çoğunluk için 360 oy lazım. İki turda bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci turda en çok oy alan iki aday arasında kura çekilecek.
Bu durumda partilerin anlaşması gerekiyor. Bu noktada kıdem, liyakat ve hukuk insanı olma özellikleri ortaya çıkıyor. Ancak seçimlerde bu kriterler maalesef gözetilmiyor. Son yıllarda HSK’ya yöneltilen en büyük eleştiri, iktidarın talimatlarına göre hareket ettiği iddiası.
HSK’nın altı üyesi iktidar kanadına mensup olacağına göre, yedi üyenin hukuk insanı olan, kıdemli ve liyakatli kişilerden seçilmesi çok önemli. Anayasamız da bunun için nitelikli çoğunluk arıyor. Temennimiz hak edenlerin seçilmesi ve tartışmaların sona ermesidir. Anlaşma olmazsa muhalefet için en uygun yol, kuraya gidilmesidir. Kurada muhalefetin desteklediği adaylar çıkarsa, HSK’da arzulanan denge sağlanmış olur.
Burada önemli olan bir konu da, her üyelik için yapılacak seçimde milletvekillerinin toplu değil, tek oy kullanmaları gerektiğidir. 2017 yılında yapılan ve iktidarın gerekli nitelikli çoğunluğu sağlaması nedeniyle sorunsuz geçen geçimlerde toplu oy kullanılması hukuka aykırıdır. Toplu oy kullanılırsa idari yargıya gidilmesi mümkündür.
GÜNÜN SÖZÜ
“Tuhaflıkları ağzımız açık izliyoruz. Bu pilav çok su kaldıracağa benziyor.” (M. Necati GÜNGÖR)
ATIK SU KULLANIMI (5)
PROF. Dr. Halim Orta su konusundaki uyarılarına devam ediyor: “Fabrikalardan gelen atık suların arıtıldığı merkezi arıtmalar yapılmalı ve çalıştırılmalı, atık suların yeniden kullanımı sağlanmalı. Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde atık suların park ve bahçelerde kullanımı sağlanmalı.
Yerüstü su kaynaklarının kullanımı için ne yapmamız gerekiyor:
Ekolojik dengeyi gözeterek boyutları belirlenmiş baraj ve gölet sayıları arttırılmalıdır.
Suyun enerji teminindeki kullanımı azaltılmalı, baraj sularının tarımsal sulama ile içme ve kullanma suyu temininde kullanılması stratejik hedef olmalıdır.
SONUÇLAR
Eksik veya yanlış su yönetimi sonucunda Trakya bölgemizde ve ülkemizde su krizi yaşanmaya başlanmıştır.
Eğer dikkatli yönetim stratejileri uygulanırsa söz konusu kriz atlatılabilir.
Yetkili merciler hangi suyun ne miktarlarda hangi sektörlerde kullanılacağını belirlemelidirler.
Yeraltı ve yerüstü sularının kirlenmesi yeni yasa ve yönetmeliklerle derhal durdurulmalıdır.
Endüstriyel ve şehirsel atık sular arıtılarak mutlaka uygun yerlerde kullanılmalıdır.
FİKRET ORMAN NEREDE!
GEÇEN cumartesi ne kadar güzel bir geceydi, herkes mutluydu. Üç takım sanki eski İstanbul liginde mücadele ediyordu. BJK ve GS futbolculuk ve teknik direktörlük başarıları ile taraftarlarını mutlu ettiler. Ama hoş olmayan bir şey vardı; takımı büyük ölçüde mali krize sokan Fikret Orman, şimdiki başkan Ahmet Çebi’yi hâlâ kutlamadıysa Çarşı Grubu, Orman’ı protesto etmelidir. Hiçbir şey kimsenin yanına kâr kalmamalıdır!
BİLİYOR MUSUNUZ?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç’ın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, 1 Mayıs 2021’de görevinden alındığını ifade ederek “Kamuoyunda bir firma ile çok yakın ilişkileri olduğu iddiaları olan Genel Müdür yolsuzluk nedeniyle mi görevden alındı?” diye sorduğunu...
ESKİ Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk’un yaptığı bir açıklamada “Zeus Sunağı, ‘altı Bergama’da kalmış, üstü Berlin’e gitmiş’ bir anıt durumundadır. Altını ve üstünü bir araya getirecek şekilde Türkiye’ye iade edilmesi kabul edildiği takdirde, yerine günümüz teknolojisiyle üretilmesi sorun olmayacak bir ikizi de konulabilir. Almanya ile dostluk ilişkileri çerçevesinde iadesi isteminde bulunmakta yarar vardır” dediğini...
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, mobil turizm uygulaması Visitİzmir’in 30 ilçeyi kapsayan 11 kategori ve 2 bin 300’den fazla noktayla erişime açıldığını dile getirerek “Başka bir turizm mümkün” diye konuştuğunu...
MARMARA Grubu Vakfı’nın, 24. Avrupa Ekonomi Zirvesi’nin 7-9 Temmuz tarihleri arasında yapılacak toplantısına düne kadar Borsa Hersek cumhurbaşkanının, 11 eski cumhurbaşkanının, 5 eski bakanın, bir Meclis başkanının, 6 eski Meclis başkanının katılacaklarını duyurmasının, toplantıya yoğun bir katılımın olacağını gösterdiğini açıkladığını...
ATATÜRK VE GENÇLİK
“ATATÜRK, çağdaş uygarlık düzeyine ancak gençlerle ulaşılacağına inanmış, kurduğu demokratik ve laik Cumhuriyeti Türk gençliğine emanet etmiştir.”
CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı ve “Kurtuluştan kuruluşa kadar onurla yürüttüğümüz bağımsızlık mücadelemizi, Türkiye Cumhuriyeti’ni Atamızın emanet ettiği gençlerimizle birlikte geleceğe daha güvenli ve cesaretli bir şekilde taşıyacağız. Cesaretimizi kuvvetlendiren ve devam ettiren Atatürk gençliğidir” ifadelerini kullandı.
“Çağdaş, laik, demokratik Türkiye yolu için atılan ilk adım olan 19 Mayıs vesilesiyle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Milli Mücadele yıllarında yitirdiğimiz tüm şehitlerimizi minnetle anıyor, Anadolu’nun isimsiz kahramanları önünde saygıyla eğiliyorum. Gençlerimizin bayramlarının 102. yılı kutlu olsun!”
Paylaş