TBMM’den Borsa’ya ibretlik ‘karar’

TÜRKİYE’nin en büyük emtia borsası olan İstanbul Ticaret Borsası’nda (İTB) yönetim kavgaları bitmiyor.

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Borsası'nda garip olaylar

53 yıl süreyle Borsa’nın değişmez başkanı olan Nejat Ekrem Basmacı’nın görevi bırakmasının ardından yaşanan çirkin olaylar ticaret dünyasını derinden sarsıyor. Borsa yönetiminin, 7.500 üyesinin sorunlarına çözüm bulması gerekirken, iç çekişme ve kavgaların öne çıkması bir dizi olayı TBMM ve yargıya taşıdı.
Borsa memuru Gökay Çelik’in, görevli olarak gönderildiği, İTB Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz’un sahibi olduğu Taşdelen Mezbahası’nda dövülmesinin ardından 19 Ocak’ta bu kez borsa memuru Tuncay Kurttepe, İTB Başkanı Atilla Sümer’in odasında yine Kopuz tarafından darp ediliyor.
Bu arada 8 Şubat’ta da İTB Başkan Yardımcısı Sadık Erdem, yine Kopuz’un saldırısına uğruyor. Kurttepe ve Erdem, ayrı ayrı Haseki Hastanesi’nden darp raporu alarak savcılığa şikayette bulunuyorlar. İslam Ali Kopuz’un 3 Haziran 2011 tarihinde Yönetim Kurulu odasını basıp, üyeleri tehdit ve hakaret etmesinin ardından; darp, tehdit ve şantaj olaylarını, borsa memuru Kazım Özdoğan; Genel Sekreter Esin Kıran tarafından üstünün haksız şekilde arattırılmasını TBMM’ye taşıyor. Özdoğan’ın başvurusu üzerine Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, yaşanan olayları Ticaret Bakanlığı müfettişlerine incelettiyor.

SORUNLU KİŞİLER

Bu inceleme sonucunda komisyon başkanı AKP’li Av. Ayhan Sefer Üstün hazırladığı raporda ilginç tespitlere yer veriyor:
“İTB’ye yaptırımı olmayan yeni bir bakanlık talimatı gönderilmesinin ortaya çıkan kaotik ortamı dağıtmayacağı, bu durum karşısında 5174 sayılı kanunun 94. maddesinde belirtilen prosedürün işletilmesinin acil ve zorunlu bir işlem haline geldiği; aynı ortamda bulunmaları bile sorunlu hale gelen kişilerden mürekkep Borsa Meclis ve Yönetim Kurulu’nun görevlerine son verilmesini ve yerlerine yenilerinin seçilmesi için İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulmasının gerekli görüldüğü ifade edilmiştir.”
Bu durumda gözler Borsa’dan sorumlu Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya çevriliyor. Bakan’ın 94. maddeyi işletip işletmeyeceğini bekleyip göreceğiz. Borsa’nın Tuzla’daki arazisi ve 25 milyon TL’si dileriz bu kavgaların nedeni değildir.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, bugün 13.00’te Şişli bağımsız Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ü ziyaret ederek, Anayasa konusundaki görüşlerini alacağını... İSTANBUL Gazeteciler Derneği’nin başkanlığına Engin Köklüçınar’ın yeniden seçildiğini... Birgün yazarı, İZ TV belgeselcisi ve İMC TV’nin sabah programcısı Nazım Alpman’ın, 60’ncı yaşını dostları ve meslektaşları ile kutladığını...

Kemerburgaz’daki katı atık bertaraf tesisi Eroğlu’na şikâyet edildi

Çevre Bakanı’na: Ayı kadar değerimiz yok

HÜRRİYET gazetesinde Orman ve Su İşleri Bakanı Sn. Veysel Eroğlu’nun ‘Ayılara üsteçit ve doğanın komiseriyim’ (7 Şubat) başlıklı söyleşisini okudum.
Böyle bir doğasever bakanımız olduğu için de fevkalade mutlu oldum. O yazının içinde “Benim için suyun hizmetkarı denilebilir” diyor. Aynı yazıda ayıları, kuşları ve diğer hayvanları ne kadar düşündüğünü de sıralıyor.
Ben Göktürk’te oturuyorum. Benim gibi Göktürk ve Kemerburgaz’da oturan 60-70 bin kişi var ve ‘Ekolojik Enerji’ denen bir şirketin o yörede oturan binlerce insana ne kadar zarar verdiğini de Sn. Bakan’ın bilmemesi mümkün mü? Ar-Ge lisansı ile güya çöplükten gaz üretiyor. O yöreye gidip gelenler zaman zaman dehşet bir koku algılarlar. Bu doğaya zarar vermiyor mu? Bu kokunun tıbbi ve kimyasal atık yakmaktan dolayı oluştuğunu bilmiyor mu?
60-70 bin insanı ayılar, kuşlar ve diğer hayvanlar kadar korumaları gerekmiyor mu? Suyun hizmetkârı olan Sn. Bakan, Hamidiye kaynak sularının bir kuyusunun bu şirketin zararlı sızıntılarından dolayı kapatıldığını bilmiyor mu?
Neticede bizlerin ayılar kadar kıymetimiz yok mu?
Bizler geldik gidiyoruz ama inanın ki çocuklarımı ve torunlarımı düşünüyorum. Bizleri buralardan taşınmaya mecbur edecekler bu gidişle.
Sesimizi duyurmanızı rica ediyorum.
Erdal DUMANLI
(Not: Bu tesis Çorlu’nun dibindeki bir araziye taşınmak istenmiş, ancak belediye izin vermemişti.)

Haberin Devamı

Organ naklinde ‘ilkler’ uzay yarışı değildir

m ORGAN nakli haberleri yapılırken, iki değil üç kez tartmak gerekir. Yeterli eğitim, gerekli araştırma ve altyapı sağlandıktan sonra başarı mutlaka gelecektir. Bu ayrıca bir uzaya çıkma yarışı da değildir. Unutmamak gerekir ki tarih fiyasko ile sonuçlanmış ‘ilk’lerle doludur.
Biz ‘organ nakli’ doktorlarının en büyük endişesi henüz yolun başında olan ‘uzuv nakli’ doktorlarının heyecan ve sabırsızlığı sonucu ülkemizde yüz binleri bulan organ nakli adaylarının zarar görmesidir. Çünkü halk organ bağışına karşı soğur ve önyargı geliştirirse yine halkın zararına olacaktır ve düzeltilmesi çok kolay olmaz. Dünyada ilk başarılı böbrek naklini gerçekleştiren Dr. Murray bu başarısından dolayı Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülmüştür. Ancak Dr. Murray’e Nobel verilmesinin asıl sebebi bir ilki yapmış olması değil, böbrek yetmezliğinin tedavisini başlatarak her yıl on binlerce insanı ölümün elinden almasıdır. Sonuç olarak yapılan ‘ilk’in mahiyeti de o ilkin önemini belirlemektedir. Çok küçük kitleleri ilgilendiren ‘ilk’ler nedeniyle çok büyük kitleler zarar görmesin diye yazılmıştır bu yazı.
Doç. Dr. Ömer ÖGE- Üroloji ve Böbrek Nakli Uzmanı, İZMİR

Haberin Devamı

Boğaz’da hız

BEBEK’te teknesi bağlı olan bir okurumuz diyor ki:
Sahil Güvenlik ile deniz polisi dün boğazda yasadışı trol denetimi yapmış; bir hücumbot 20 km hız yapabilir mi? Bebek koyundaki tekneler perişan oldu, dalgalar halatları ve babaları kopardı. Sahil Güvenlik’in uyarılmasını istiyoruz.

Taksim’e tepki

TAKSİM Projesi, 15 şubattan beri Büyükşehir’de askıda. Aralarında CHP, DİSK, mühendis odaları, sanat, çevre ve dernek ve platformların bulunduğu 68 örgüt, bugün Mimarlar Odasında bir araya gelerek Taksim Meydanı’na hep birlikte sahip çıkmak üzere ‘Taksim Dayanışması’ adı altında birleşildiğini duyuracak.

Yazarın Tüm Yazıları