Paylaş
Hafta başında üç günlük yağış, kuraklıktan yakınan çiftçinin yüzünü güldürmüş, çünkü ayçiçeği başta olmak üzere yazlık ürünleri dirileştirmiş. Ürün deseni arasına bu yıl az da olsa giren
Kanola'nın (eski rapisa ve kolza) hasadı daha yeni başlayacak. Almanya'nın çok mesafe aldığı Bio-dizel üretimi için önümüzdeki ekim sezonundan itibaren bu sarı çiçekli bitkiyi daha çok göreceğiz tarlalarda. Bu ürün ABD ve AB ülkelerinde biyodizel üretiminin ana maddesi oldu son yıllarda. Bundan üretilen yakıt, petrol ürünlerine oranla daha az karbondioksit salıyor; yani sıfır emisyon... Almanya'da 'karbondioksit emisyonu' borsası bile kuruldu.
Son birkaç yıl içinde biodizel üretimi için sanayi bitkisi olarak kabul edilen Kanola en çok talep edilen bir ürün olacak. Türkiye'de biyodizel tesislerinin kurulması bir anda patladı; ancak bunun ÖTV'sin balştan %18'de sonra da %16'ya indirilmesi tepkileri dindirmiş değil.Son tepkiler karşısında Maliye Bakanlığı'nın bu vergiyi kaldırması yönünde çalışmalar yaptığı söyleniyor.
Bu sektörün gelişmesi petrol faturamızı düşürecek.
VE SÜT...
Aynı şekilde, üretim AB kalite standartlarına ulaştırmak da...
Bunun için süt üreticilerinin desteklenmesi ve sağlıklı üretim için çok şeyler öğrenmesi gerekiyor.
Danone Tikveşli Gıda ve İçecek AŞ Genel Müdürü Serpil Timuray, Türk çiftçisini AB'ye hazırlamak için çiftçi geliştirme programını tanıttı önceki gün Tarım Bakanı Mehdi Eker'e... Son teknoloji ile yenilenen Lüleburgaz fabrikasına 52.5 milyon Euro'luk yatırım yapılmış. Sütlü ürünler dışında su pazarında da bulunan Danone'nin Türkiye'deki yatırımları 350 milyon doları aşmış. "AB standardında daha yüksek yağ ve protein içeriğine sahip çiğ süt ihtiyacımızı karşılamak için 2010 yılına kadar profesyonel süt üreticilerinin sayısını %100 artırmayı hedefliyoruz" diyor Timuray... Danone bugün Trakya ve Anadolu'da 18 bin üreticiden yılda, Lüleburgaz ve Gönen'deki fabrikada 250 bin ton süt tedarik ediliyor. Bunlar köylerdeki soğutma tanklarından tesislere getiriliyor. Çiftçi başına 2-3 inek düşerken, ortalama süt üretimi 50 litreyi ancak bulabiliyor. Sütün litre fiyatı 432 YTL; ancak bakteriyolojik kalite ve protein içeriğine dayalı bir prim ceza- sistemi de uygulanıyor. Alımlarda AB standardı sayılan 100.000 toplam bakteri, 400.000 somatik hücre yapısı esas alınıyor, antibiyotik gibi kalıntı içeren sütler alınmıyor. Danone, üreticilere sağım hijyeni, besleme vb. konularında eğitim veriliyor; son bir projeleri de köylerde 'merkezi sağım' üniteleri kurmak.
Süt Alım Müdürü Koray Basma, "Birkaç hayvanla süt üretimi de randıman alınmıyor. Köylülerimiz acilen büyük çiftlikler halinde birleşmelidir" diyor.
Kaderleri Osmanlı topraklarında kesişti
Biri Makedonyalı diğeri Selanikli
'Tikveşli' deyince biraz duralım... Doğan Vardarlı, Balkanlı bir aile; bu marka önce 1943 yılında Çamlıca'da 229 dönümlük bir arazide sütlü mamül üretimiyle doğuyor. 1971'de Lüleburgaz'da entegre bir tesis kuruluyor. 1998'de Danone-Sabancı ortaklığı ile DanoneSA'ya satıyor. Vardarlı, 'Doğadan' markasıyla peynir ve yağ üretimi ile piyasaya tekrar gidiyor. "Doğu ve Güneydoğu'da anlaşmalı çiftçi modeline geçip hayvan gen bankası ve bilgi bankası kurarken 2001 yılında vefat ediyor; işler yarım kalıyor.
Sakıp Sabancı, daha sonra hisseleri Fransız kökenli Danone firmasına devrediyor.
Donene'ler, İspanya'dan kaçtıktan sonra Selanik'te Osmanlı topraklarında yaşamışlar. "İsac Carasso (İsak Karasu), Balkan savaşında Selanik düşünce 420 yıl sonra (1912) kovuldukları topraklara dönmüş. Barselona'da, 1. Dünya
Savaşında bağırsak enfeksiyonundan ölen çocuklara çare ararken, çocukluğunda kendilerine 'Yoğurtçu geldi, kaymaklı yoğurtlarım var' diye yoğurt satan bir Selanikliyi hatırlamış. Evinin bodrumunu mandıra yapmış ve 1919'da yoğurdu ilaç olarak geliştirip eczanelerde satmış. İlacın adını oğlu Daniel'in isminden esinlenerek 'Danone' koymuş; Daniel Carasso da öğrenimi için gittiği Fransa'da kalmış ve 1929'de 'Danone' yoğurtlarını kurmuş, 1932'de ilk fabrikanın kurulmasıyla, bugün bir sanayi devine dönüşmüş."
Groupe Danone, dünyada sütlü ürünler, su içecekleri ve bisküvi olmak üzere gıda sektörünün üç yolunda lider konumunda bugün. Yıllık 24 milyon ton hacmindeki dünya taze sütlü ürünler pazarında dünya lideri.
Çiftçimiz AB'de yok olmasın
Bu tehlikeye Bakan Mehdi Eker de işaret ediyor:
"Hayvanın beslenmesinde sağlıklı bir yapı ve genetik iyileştirme yapamazsak,
AB içinde üreticimiz kaybolur. Bu nedenle, 25 bin olan baş damızlık hayvan açığımızı kapatmaya çalışıyoruz. Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerini destekliyoruz; son üç yılda 914 kooperatife 90 trilyon dağıttık. 200-300 baş hayvanlı büyük işletmelere dönüşülmesi halinde AB'de iddialı oluruz."
Eker, bugünkü tabloyu anlatırken şöyle konuşuyor:
"Süt tüketimimiz kişi başında AB'den düşük değil. Ev yapımı peynir ve ayrın önemli bir miktar tutuyor. Ancak 10.8 milyonluk süt üretimimizin 3 milyonu kayıt dışında; esas sorun bu."
Danone, günde yaklaşık 250 ton süt topluyor, bunları 52 çeşit yoğurt ve sütlü tatlılar olarak 81 ile sevkediyor.
GÜNÜN SÖZÜ
"Biz Kürt sorununu, cemaatlere dayalı azınlık hakları şeklinde değil, Anayasa'ya, yurttaşlık haklarına dayalı olarak çözmek istiyoruz."
(SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın)
Biliyor musunuz
¦ TÜKETİCİLER Birliği Başkanı Av. M. Bülent Deniz'in, İstanbul'da 'Yüzde 100 Türkiye' kampanyasını başlattıklarını, "Bu kampanya ile ülkemiz tüketici hareketinde tarihi bir adım atıldığını" söylediğini...
¦ SAYILARI 11 bini bulan (1.700'ü İstanbul'da) fahri trafik müfettişlerinin önümüzdeki çarşamba gününü "Sıfır tolerans günü' ilan ettiklerini ve trafik polisleriyle büyük bir denetim yapacaklarını...
KÖŞEMİZDEN İNTERNETE TAŞIDIĞIMIZ YAZILAR
Vuslatı özledim babam
(İkisi de rahmetli olan Babam Ali Yağız ve kayınpederim Necmettin Savcıoğlu’nun şahsında bütün babalar için)
hasret girdikçe aramıza /hep tuz bastık yaramıza/ kaldık rüyalarımıza /vuslatı özledim babam
ayrılıklar yordu beni /kanadımdan kırdı beni /yüreğimden yardı beni /vuslatı özledim babam
vatan dedin, millet dedin /haramiye illet dedin /hayırlısı evlat dedin /vuslatı özledim babam
bir bakabilsen yüzüme /bak, kan oturdu gözüme /vurdukça her dem dizime /vuslatı özledim babam
can katabilsem canına /varmak isterim yanına /durdum Hak’kın divanına /vuslatı özledim babam
arkadaşım, pirim sensin /öğretmenim, mirim sensin /topraktaki dirim sensin /vuslatı özledim babam
elbet bir gün öleceğim /sana mihman olacağım /amma önce diyeceğim /vuslatı özledim babam
bıraktın beni burada /sen çok yalnızsın orada /bak, bakakaldım arada /vuslatı özledim babam
sen yaktın ışıklarımı /sardın sarmaşıklarımı /çözdün karmaşıklarımı /vuslatı özledim babam
senin canın, benim canım /uyan, ne olur, kurbanım /toprak olmadan yorganım /vuslatı özledim babam
kaç vakit bekleyeceğim /kaç mevsim gözleyeceğim /başka yok söyleyeceğim /vuslatı özledim babam
(Ankara, 20 Şubat 2006)
Süleyman YAĞIZ
AKP İl Kongresi’nde değişen bir şey yok
AKP İstanbul İl Kongresinde 'istendiği' ve 'beklendiği' gibi sonuçlandı;
Tek adaylı kongrede il başkanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, 652 delegeden 470'inin oyunu aldı; 54 boş oy çıktı, 10'u geçersiz sayıldı. 50 kişilik yönetim kuruluna 19 yeni isim girdi. Liste dışı kalanlar arasında İl Sekreteri Av. Abdullah Pehlivan ile Metin Külünk, Adil Zembak ve Halim Feyzioğlu'nun isimleri dikkat çekti. İl Başkan adaylığı kulislerde yayılan Metin Külünk'ün Teşkilatlanma Başkanı Hayati Yazıcı ile sıkı bir 'sohbet' ettiği görüldü. Külünk kurultay delegesi de yapılmadı. İl yönetimindeki isimlerden Hamza Bölükbaşı, Dursun Yılmaz, Alpay Tarhan, Elif Aydoğan ve Adnan Topçu yedek listede yer aldı; diğer 14 kişiye görev verilmedi. Yeni seçilen il yönetiminde 15 kadın bulunuyor. Kongrenin en dikkat çeken olayı, bazı Sarıyer ve Fatih delegelerinin arasındaki kavganın Karakol'a intikal etmesiydi. Dr. Müezzinoğlu, İstanbul'da hedeflerinin %50 oy olduğunu söyledi.
Paylaş