Paylaş
Siyasi liderlerin adlarının üniversitelere verilmesi ne kadar doğru
Türkiye’ye özgü bir durum mudur; daha doğrusu AKP iktidarına...
CHP’nin, Erdoğan Toprak ve bazı arkadaşlarının imzasıyla Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne Bülent Ecevit adının önerilmesinden sonra AKP’liler hemen harekete geçti. Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan’ın isimleri de gündeme geldi. MHP’liler de, Alpaslan Türkeş için ayağa kalktı. MHP’liler, Türkeş’in Kayseri Erciyes’e adının verilmesini istediler, “Gül’ün daha hayatta olduğunu” söylediler. Bu arada, vakıf destekli Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi’nin adının ‘Abdullah Gül Üniversitesi’ olarak değiştirilmesi alt komisyonda kabul edildi.
Başından beri olduğu gibi Erdoğan’ın adı Rize Üniversitesi’ne verilecek.
Yeni Konya Üniversitesi’nin adı da Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne çevrilecek.
CHP’li İzmit Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, kendisine getirilen önergeyi baştan imzalamadı ve “Bu iş ilerde başımıza bela açar” dedi. Nitekim, AKP’nin önerileri partide sıkıntı yarattı. Sonra Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, bir açıklamayla öneriyi geri çektiklerini açıkladı. Bu durum, dün “Bülent Ecevit’i bırakın halkın gönlünde yaşasın” başlığıyla köşemizde yer aldı.
Gül, Erdoğan, Erbakan ve Türkeş’in isimleri ile ilgili öneri, 4+4+4 diye anılan kesintili eğitim yasa tasarısı içine yerleştirildi ustaca...
Prof. Güneş “Dediğim gibi sıkıntı doğdu ve olay oldu” dedi ve şöyle konuştu: “Ben hiç bir liderin, yaşasa da üniversitelere konulmasını doğru bulmam. Örneğin, benim oğlum solcu; benim çocuğum Erbakan Üniversitesi’ne niye gitsin! Bir ismin ulusallaşması ile verilmesi doğrudur. Hayatta iken isim verilmemez. Ecevit de olmaz, taraflar üstü olmamıştır; siyasi taraftır.
Verilmemesi daha doğruydu ama Demirel cumhurbaşkanlığı yaptı; neyse... Celal Bayar, Atatürk’ün arkadaşıdır; Cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Bu sınıfa Özal’ı da sokabiliriz. Ecevit gibi, Erdoğan, Erbakan ve Türkeş taraflar üstü olamamışlardır. Atatürk ve İnönü hiç tartışılmamalıdır. Bir yanlış yapıldı, yanlışların üzerine yeni yanlışlar yapılıyor.
Evet sonunda CHP doğru yaptı; biz Ecevit’le ilgili önerimizi geri çekiyoruz; ama saygımız her zaman sürecek. Özetle, siyasi taraf olmaktan çıkan ve ulusal konuma gelen kişinin adı elbette verilir. Yoksa sıkıntıya girilir; son durumda olduğu gibi...Liderler de bu konuda anlayış göstermeliler.
TÜBİTAK’ta kazan kaynıyor
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e, “Dr. Kıvanç Dinçer hangi kriterler göz önünde tutularak TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı’na getirilmiştir? Dr. Kıvanç Dinçer’in, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile akrabalık ilişkisi var mıdır? Var ise hangi derecededir?” diye sormuştu.
Gelen cevaplar şöyle:
“TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Kıvanç Dinçer’in Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile 1. dereceden akrabalık ilişkisi bulunmamaktadır.” (Kaçıncı dereceden akrabası olduğu belirtilmiyor!)
“TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak göreve geldiğinde kurumda 5 başkan danışmanı görev yapmaktaydı. Daha sonra kuruma 11 başkan danışmanı atanmıştır.”
Ayrıca Öztürk’ün, “Kurum içerisinde personel azaltılmasına gitmek için çalışanların emekliliğe zorlandığı doğru mudur? Başkan Yücel Altunbaşak göreve geldiğinden bu zamana kadar kaç personel emekli olmuştur?” sorularına toplam 51 personelin emekli olduğu cevabı geldi.
“Kurumun Gebze yerleşkesindeki tüm satınalma birimlerinin bir merkezde toplanması talimatının verildiği doğru mudur?” sorusu ise; “Kurum mali yönetim politikaları, TÜBİTAK kaynaklarının daha etkili ve verimli kullanılması amacıyla tekrar gözden geçirilmektedir. Bu çalışmalar kapsamında satın alma birimlerinin de durumu değerlendirilmektedir” şeklindeki cevapla bir nevi geçiştirilmiş.Yanıtsa yanıt işte!
CHP İstanbul kongrelerinde sıkıntı var
CHP İstanbul Örgütü’ne bağlı ilçelerde yapılan başkanlık seçimlerinin bir bölümü tamamlandı. Kadıköy ve Ümraniye’den sonra Adalar ilçe kongresi de iptal edildi. İptal gerekçesi, muhalefetin silahı olduğu anlaşılıyor. Atanmış bir ilçenin bir ay içinde seçime gitmesi gerekiyor. İtirazlar bu nedenle yapılıyor, Kadıköy için verilen karar ‘örnek’ sayılıyor bundan sonra.
Kartal: Kamer Gök, Beşiktaş: Uğur Gedik, K. Çekmece: Kemal Çebi, Pendik: Halit Temiz, Bayrampaşa: Zahit Gürdal, Arnavutköy: Nazım Asan, Bahçelievler: Rıza Akpolat, Şile: Aras Arslan, Sultanbeyli: Muharrem Konuk. Pazar günü de Çekmeköy, Maltepe ve Sancaktepe’de seçimler yapılacak. Maltepe kongresinde, ilçe başkanı Dr. Haluk Özsaraç, İnşaat müh. Süleyman Kıpırtı ve eski Büyükşehir meclis üyesi Ali Cengiz Erol’un çekişecekleri bildiriliyor.
Baykal’ın, İstanbul’da yapılan imar plan tadilatları ile ilgili olarak “Yavşak ilişkiler var” sözünü ettiği sırada Erol’un Meclis grup yönetiminde olduğu biliniyor.
Bu sıkıntılar nedeniyle İstanbul’daki il kongre takviminin sarkabileceği belirtiliyor.
MESAJ PANOSU
BEŞİKTAŞ Barbaros Bulvarı’ndan Merkez Komutanlığı’na dönen ve Ortaköy’e inilen Palanga Caddesi üzerindeki yıkılan askeri lojmanlar arsasına TOKİ tarafından yaptırılmakta olan inşaat şantiyesinde de işçiler plastik ve sobalı çadırlarda kalıyor.
A. Sudi KARTAL
BİLİYOR MUSUNUZ
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, Almanya’nın Bochum kentinde yarın, 2004 yılında aldığı ‘vizyon, güven ve cesareti’ simgeleyen Oudriga Ödülü’nden sonra ‘Sorumluluk, dürüstlük, açıklık ve başarı’ kriterlerini simgeleyen ikinci Der Steiger Ödülü’nü alacağını (aynı ödül İsveç Kraliçesi Silvia ile eski Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler’e de verilecek)... ÜÇÜNCÜ Köprü Yerine Yaşam Platformu tarafından 3. Köprü Projesi ihalesinin yeniden yapılacağı Ankara’daki Karayolları Genel Müdürlüğü önünde 5 Nisan’da düzenlenecek olan etkinlikle ilgili olarak, çağrıcı kurumlar ve projeyle ilgili sürmekte olan davalarda kurumlarımızı temsil eden avukatların katılımıyla, yarın 11.00’de TMMOB Şehir Plancıları Odası Beşiktaş’ta bir açıklama yapılacağını...
11 DAKİKA... Esenyurt’ta yanarak ölen 11 işçi için TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Tabip Odası tüm birimlerinde anma etkinliği düzenliyor. Bugün “11 işçi için saat 11.00’de 11 Dakika” sloganıyla gerçekleştirilecek anma etkinliği çerçevesinde TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da İstanbul’da Makina Mühendisleri Odası’nın anmasına katılacak.
Paylaş