Paylaş
GÜNÜN SÖZÜ "KÖTÜ politikacılar, oy kullanmayan iyi seçmenler tarafından seçilir." (George Nathan) |
Türkiye haritası ’denizi görenler’, ’muhafazakarlar’ ve ’güneydoğu’ diye şekillendi. Seçim iki ay sonra yapılsaydı; AKP %25 oyu sağlayabilir miydi? 48 milyon seçmenden yaklaşık 7 milyon oy kullanılmadı; yani MHP’nin oyu kadar.
Kılıçdaroğlu, dün seçim koordinasyon merkezinde eşyalarını toplarken, bir anlamda memnun görünüyordu. "13 puanlık artışımız var" derken; başarıyı bizzat kendisinin değil partisinin aşarısı olarak görüyor.
En önemli soru bundan sonra ne yapacak, liderlik mücadelesine girecek mi? TV’lerde yanıtı aranan sorular bu... Kılıçdaroğlu’nun -henüz- böyle bir niyeti olmadığını sanıyoruz. "CHP’nin başına saygıdeğer, olgun bize yol gösteren, birikimleriyle bize örnek olan bir liderimiz var" derken Baykal’a bağlılığını gösteriyor. Baykal, üç gün önce aradığında kampanyayı gayet başarılı olduğunu söylemiş ve dün öğleden sonra arayarak da kutlamış kendisini. Kılıçdaroğlu, cuma gününe kadar İstanbul’da kalarak ilçelere teşekkür gezisine çıkacak... Sonra TMMM’deki görevine devam. "Biz her zaman sahnede olacağız, mücadeleyi sürdüreceğiz " diyor.
AKP’nin 14 ilçede oyu düştü
ÖNCEKİ gece öndeyiz diyerek aculculuğun kurbanı olan Tekin Gürsel, Kadıköy’den 1. sıradan Belediye Meclis üyesi oldu. AKP’nin kazandığı Çekmeköy, Tuzla, Beylikdüzü ve Beyoğlu sonuçlarına itiraz etti. İstanbul YSK’nın bugün karar vermesi bekleniyor.
AKP’nin 2004’de kazandığı 14 ilçede ortalama %5.7 oy kaybetti; 4’ünde ise %4.21 artış oldu. AKP’nin artış sağladığı ilçeler Bağcılar (%5.7), Esenler (4.1), Sultanbeyli (2.9), Şile (19.5). Ençok gerilmenin olduğu yerler; Zeytinburnu (%10.3), Bayrampaşa (8.3), Eyüp (7.1), Beyoğlu (6.9)...
BÜYÜKÇEKMECE Belediye Başkanı Hasan Akgün, AKP’li rakibi karşısında 115 oyla kazandı. Sadettin Tantan’ın bir tek Akgün’ün kampanyasına destek verdi.
ESKİŞEHİR Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen, alt belediyelerden Tepebaşı’nı kazanırken, Odunpazarı’nda AKP’nin aldığı açıklanan sonuca, Eskişehir’e gelen 4 DSP’li milletvekili ile itiraz etti.
SİNOP’da 2004’de AKP’li Zeki Yılmazer’e karşı seçimi kura ile kaybeden CHP’li Baki Ergül bu kez başkanlığı açık bir şekilde kazandı.
Bodrum’un yerli ailelerinden, Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Kocadan DP adayı olarak, belediye başkanlığını Mazlum Ağan’ın elinden 57 oy farkıyla aldı.
CHP’in Aydın Belediye Başkanlığını kazanan Özlem Çercioğlu, 1994’de milletvekili iken,
başkanlığa dönen 2. isim oldu. Partilerinden aday gösterilen diğer 4 milletvekili ise başarılı olamadı.
Iğdır’da, MHP’den AKP’ye geçen Belediye Başkanı Nurettin Aras’ın adaylığı yanında MHP’nin de yeni bir aday çıkartması, Belediye Başkanlığının DPT’nin eline geçmesine neden oldu. MHP ve AKP’ye dönük ağır eleştiriler geldi Iğdırlılardan... Bir grup "Aras, ben yoksan bana ne anlayışı, ülkücülüğü bir ihanettir. Iğdır’a yazık etmiştir" dedi. Bilindiği gibi Iğdır, İran, Ermenistan ve Nahcıvan’a sınır komşusu...
ADALAR’da kaybeden AKP’li Coşkun Özden’in gece eşyalarını ambulansla belediyeden çıkartırken CHP’liler arasında ’ihale dosyası’ kaçırtıyor iddiası heyecan yarattı. Daha sonra polis binayı kontrol altına aldı, gerçek durum daha sonra anlaşıldı.
İSTANBUL’da bazı semtlerde elektriklerin kesilmesi, ’oy çalınıyor’ ya da ’listeler değiştiriliyor’ kuşkusu doğurdu.
Büyükşehir’de AKP’nin işi zor
CHP’nin ilçeler üzerinden İstanbul Büyükşehir Meclisi’ne 100-120 (geçen dönem 79 idi) arasında üye göndermesi bekleniyor. Büyükşehir’in Meclis sayısının yeni ilçelerden sonra yaklaşık 301 (geçen dönem 348) olması bekleniyor. 3. parti olarak SP’nin de bazı ilçelerde oyu %13-14 bulduğundan 4-6; MHP’nin de 1-2 üye göndermesi bekleniyor Büyükşehir’e... DSP’li Şişli Belediyesi’nden ise 1 kontenjan+3 üye gidecek.
Bu durumda muhalefet 20 kişilik grup kuramayacağı için İmar gibi komisyonlarda (9 üyeli) dağılım muhtemelen AKP 5, CHP 4 şeklinde ikili bir yapı oluşacak. Geçen dönem bu yapı ANAP’la birlikte üçlüydü.
Baykal çekilmeli, yeni kadrolar gelmeli
CHP % 2 oyu başarı diye gösteremez
CHP’nin eski Parti Meclisi üyesi Örsan K. Öymen, dün bir açıklama yaparak CHP’nin % 2 oyu başarı diye gösteremeyeceğini belirtti. Öymen, "CHP kurultayı acilen toplanmalı ve Baykal aday olmayacağını açıklamalı" dedi. İki yıldır dıştan yaptığı eleştirilerle dikkat çeken Öymen şöyle konuşuyor:
"CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bugüne kadar girdiği tüm seçimleri, yani toplam yedi adet yerel ve genel seçimi kaybettiği gibi, 29 Mart 2009 tarihinde girdiği sekizinci seçimi de kaybetmiştir. CHP, Baykal yönetiminde sekizinci seçimini de kaybetmiş ve seçimden birinci parti olarak çıkamamışken, üstelik birinci parti ile arasında yaklaşık % 16 gibi büyük bir fark varken, yaklaşık % 2 oranında bir oy artışını, İstanbul’da bazı ilçelerin alınmasını ve Türkiye’de bazı il merkezlerinin alınmasını başarı olarak göstermek, CHP’yi ikinci sınıf parti haline getirmek, CHP’nin iddiasını, özellikle de iktidar iddiasını ortadan kaldırmak anlamına gelmektedir. Seçim kaybedildiği halde % 2 oranında bir oy artışını seçim başarısı gibi gösteren parti yönetimi, CHP ve Türkiye için değil, sadece kendi koltukları için bir iddia sahibi olabilir. Türkiye Cumhuriyeti’nin en köklü partisi, en devrimci partisi olan CHP’nin sekiz seçim üst üste kaybetmiş olmasını, iktidar iddiasını tamamıyla yitirmiş olmasını, sadece muhalefet rolünü üstlenmesini hiçbir gerçek CHP’linin hazmetmesi söz konusu değildir. % 2 oranında bir oy artışını başarı diye yutturmak, CHP’lileri yenilgiye alıştırma ve CHP yönetiminin koltuklarını koruma çabasından başka bir anlama gelemez. Biz gerçek CHP’liler, yönetimin bu pişkinliğine, umursamazlığına alışmayacağız, CHP’nin ve Türkiye’nin önünü tıkayanlardan hesap soracağız."
Öymen, CHP’nin İstanbul ve Ankara’daki oylarının artmasının Kılıçdaroğlu ile Karayalçın’ın ve onlara destek olan örgütün başarısı olduğunu savunarak "Bu Deniz Baykal ve Önder Sav’in başarısı değildir" dedi.
Paylaş