Okullardan kaç trilyon bağış toplandı acaba?

OKULLARIN açılmasıyla birlikte bağış, yakacak, onarım, servis, kitap-dergi vs. gibi harcama bedelleri velilerin canlarını yaktı; hálá birçoğu kábus geçiriyor.

Nitekim bu konuda bazı velilerden ilginç yakınma ve şikáyetler alıyoruz.

Bir velinin ‘‘Hükümet, ücretsiz kitapların acısını kat kat çıkardı’’ sözü, bu tepkilere en güzel örnek olmuyor mu?

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e bunları özetle sunuyoruz:

l Türkiye'deki ilköğretim ve liselere kayıt yapılırken milyarlarca lira bağış yapıldı; söylendiğine göre bunların tutarı yüzlerce trilyon tutuyormuş. Gerçek miktar ne kadardır?

l Şeffaf olduğunu savunan bir iktidarın bunları kamuoyuna açıklaması gerekmez mi?

l Okul aile derneklerinin kasasına ne kadar para girdi; Milli Eğitim Vakfı'nca ne kadar bağış makbuzu kesildi?

l Bu bağışlardan bakanlık hesabına % 25 kesinti yapıldığı doğru mudur?

l Bakanlık bütçesine kalan paranın miktarı ne kadardır?

l Öğrencilere 'bedava' verilen ders kitaplarının maliyeti basında yer aldığı gibi gerçekten 150 trilyon mudur?

l Bu kitaplar hangi yayınevlerine bastırılmıştır?

l Bu kitapların maliyeti söylendiği gibi 10 milyon lira dolayında mıdır?

l Kitap basımında sponsor var mıdır? Varsa kimdir?

Velilerin bunları öğrenmek hakkı olsa gerek...

İyi ki bedava kitap verildi!


MERSİN'den ilköğretimde iki çocuğu okuyan dar gelirli bir vatandaş 'bedava kitap'ın faturasının arkasındaki 'bedeli' şu cümlelerle anlatıyor:

‘‘Öğretmenler sanki anlaşmış gibi verilen kitapları beğenmiyor ve her biri uçuk fiyatlardaki yardımcı kitapları almayı zorunlu koşuyor. Bu isteğin sonunda ise sihirli bir cümle ‘‘Nasılsa bu yıl kitap parası ödemediniz!’’ O bitiyor, 25 milyon kilima parası -iki çocuk için ayrı ayrı-, arkasından 10'ar milyon beden dersi için top parası... Bu okulda en az 3 bin öğrenci okuyor; 10.000.000 ile 3.000'i çarpın... Bu öğretmenlerin matematiği biraz zayıf galiba! 30 milyarlık top olur mu?

Ama olsun nasıl olsa kitap parası vermedik...

Lütfen, hükümetimizden ve daha sonraki yıllarda hükümet olmayı hedefleyen tüm siyasilerden rica ediyorum; ne olur bir daha ücretsiz bir şey vermeyin.’’

Bu arada bir örnek daha... Şişli'den bir veli de, 2000 kişilik okulun öğrencilerinden de 15'er milyon TV ve CD parası istendiğini bildiriyor.

Örnek o kadar çok ki...

Fatih köprüsü


FATİH Köprüsü'nü her gün kullanan bir okurumuz soruyor: Bir yıl önce bakıma girdi, 3-4 ay bakım yapıldı. Hepimiz çile çektik. Bir yıl sonra köprünün Asya'dan Avrupa'ya geçişinde 2 şeridinde de asfaltın ortasında delikler var. Yollar yıpranmaya başladı. O kadar para harcanarak yapılan köprünün bu hale gelmesi normal midir? Suçlu kim; Karayolları mı, müteahhit mi?

Tren rezilliği


HAYDARPAŞA 1. Bölge Müdürlüğü'ne bir ‘vatandaş’ sesleniyor: Haydarpaşa-Gebze arasındaki banliyö trenlerine 20 yıldır binerim; ama son birkaç yıldır vagonlar son derece bakımsız, bir çoğunun camları kırık, kapılarını 10 yaşındaki bir çocuk bile açabiliyor. Yol ve çevresinin pisliği, yolcularını ve personelin can ve mal güvenliği olmadığı gibi bedava binenleri kontrol eden de yok. Elektronik turnike sistemi konuldu sonra vazgeçildi. Trilyonluk malzemeyi işletemediğiniz gibi muhafaza etmesini de beceremediniz; hepsi ziyan oldu.

Devleti bu hantallıktan ne zaman kurtaracaksınız; standartları yükseltmeden AB'ye girmenin hayal olduğunu ne zaman anlayacaksınız?

İpsala’nın hesabı


İPSALA gümrük kapısının yapımı için kurulan İpsala-UMAT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve 8 yıldır Bandırma Ticaret Odası Başkanlığı'nı yürüten Osman Kocaman, İpsala'daki inşaatı yapan müteahhit İsmail Bayol'un vurulması olayıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

‘‘TOBB Başkanı'nın ricası ile bu görevi kabul ettim. Göreve başladığımızda müteahhit Bayol A.Ş. ile ilgili sıkıntıları kucağımızda bulduk. TOBB yönetimi tarafından bizden önce belirlenen aksaklıklar neticesi kendisine 200 milyarlık iade faturası kestik, bakiye kalan alacağını (217 milyar) öyle ödedik. Ayrıca hasarlı ve noksan işlerin yaptırılması için bir yıl vadeli 275 milyarlık teminat mektubu ile şirketimiz güvenceye alınmıştır. Bizim dönemimizde Bayol A.Ş. ile ilgili olan tüm ilişki bu kadardır. Yaşanan olaylarla benim ve yönetimimin hiçbir ilgisi yoktur.’’

Bu arada Tekirdağlı müteahhit İsmail Bayol'un ayağından kurşunlanması olayıyla ilgili olarak gözaltına alınan akrabası, ETSO Başkanı Bülent Alamut ile Uğur Can adlı otopark çalışanının delil yeterizliğinden serbest bırakıldığını, buna karşılık Edirneli otopark işletmecisi Ali Yıldırım Dadakçı'nın 'adam öldürmeye azmettirmekten' Tekirdağ'da tutuklandığını hatırlatalım.

Daha önce de yazdığımız gibi olayın, inşaatı yapan müteahhit ile Edirneli oda başkanı arasında alacak-verecek hesabına dayalı anlaşmazlık sonucu meydana geldiği bildirilmişti.

Bu ihale olmadı


ALAÇATI (Çeşme) Belediyesi, kendisine ait kafeterya, restoran, plaj ve karavan yerlerini ihale etmiş... Kim almış; 4 milyar ile belediye başkanının kardeşi ve yeğenleri... Güya belediye hopörlörleri ile ilan yapılmış ama kimse duymamış! Nerede kaldı şeffaflık! Oradan gelecek gelir ile sörf merkezine giden tozlu yollar yapılır, halka ve turistlere toz yutturulup çile çektirilmezdi. Bir belediye Başkanı 3. dereceye kadar akrabalarına hiçbir ihale verilemeyeceği bilinmiyor mu? Yan taraftaki özel bir şahsa ait olan sörf merkezinin sadece kafeteryasının kirasının 60 milyar olduğunu söylersem ne demek istediğimi sanırım anlarsınız.

Emekli bir maliyeci-İZMİR

Valim, bilardo zeká oyunudur


ÇORUM Valisi Erhan Tanju'nun, bilardo masası ile ilgili ‘‘Rulet masası da koysaydınız’’ içimindeki benzetmesine dayalı talihsiz sözlerine çok üzüldüm. Bilardo, 10 yıllık geçmişe sahip federasyonu olan (TBF), binlerce kişinin oynadığı zekáya dayanan bir spor dalıdır. Bilardo eğitimcisi olarak Sayın Valimizin bu anlamsız benzetmesine bilardocular adına üzüntülerimi belirtirim.

Erkan ARIK-EDREMİT

BİLİYOR MUSUNUZ?


BÜYÜKÇEKMECE'ye bağlı, ANAP'den seçilmiş olan Hadımköy Belediye Başkanı Savaş Öcal ile İmar Müdürü Adnan Savaş Kutlu ve meclis üyesi Cahit Balmut'un, Mülkiye müfettişlerinin raporu üzerine imar yolsuzlukları ile ilgili olarak Büyükçekmece Savcılığı tarafından dün gece tutuklandıklarını...

Biliyor musunuz?

MESAJ


BODRUM'da Telekom'un 121 arıza servisi vatandaşa hizmet yerine eziyet ediyor. Gündoğan'daki TRT Dostlar Sitesi'nin arızalı telefonları 20 gündür defalarca not edilmesine rağmen yapılmadı. Arızalı geliyor; benimkini bozdular, komşununkini bozdular. Müdürüne söylüyorsunuz lakayit adamlar.

Rahmetulluh Karakaya-BODRUM

BAHÇELİEVLER, Soğanlı, Mimar Sinan Caddesi'ne yapılacak bir üst geçit birçok kişinin hayatını kurtaracaktır. Okullar açıldı, karşısında Şirintepe İlkokulu bulunan bu caddede devamlı ölümlü kazalar yaşanıyor. Minik yavrularımızın can güvenliğini dikkate alalım.

T.H.-İSTANBUL

MİMAROBA Batıköy
'deki ilköğretim okuluna öğretmen ataması ne zaman yapılacak? Çocuklarımız bir haftadır sokakta geziyor.

Cantürk KAYA-BÜYÜKÇEKMECE

DÜZELTME

GEÇEN
pazar günkü ‘‘Atatürkçülük konsepti değişiyor; Atatürk’ü bilimsel değil duygusal sevdireceğiz’’ başlığındaki 'bilimsel 'sözcüğü 'zihinsel' olacaktır. Düzeltir özür dileriz.
Yazarın Tüm Yazıları