Paylaş
Marmara bölgesinde yaşayan 20 milyon kişinin dışkısı, bulaşık ve deterjan suyu, bitkisel atık yağlar her gün Marmara Denizi’ne deşarj ediliyor. Son olarak da 50 yıldır Kocaeli Dilovası’nda hurda metal ithal edip geri kazanım sağlayan firmaların ve Trakya’da tekstil fabrikalarının kimyasal atıkları hem İzmit körfezini hem de Marmara’yı bitirdi. Hükümetin Ergene’yi kurtarmak amacıyla yaptığı deşarj sistemi ile son bir yıldır Trakya’nın tüm atıklarının denizaltına verilmesi tam bir felaket sayılıyor. Deniz salyasının bu sistemin devreye girmesinden sonra ortaya çıkması tam panik yarattı.
Deniz uzmanları durumu “Ergene projesiyle denizin daha hızlı olarak kirlenmesi” şeklinde açıklıyorlar.
“Artık denize derin deşarj yöntemi kaldırılırken bizim buna milyon dolarlar akıtmamız hiç akıl işi değil. Ergene böyle kurtarılmaz” diyorlar.
DİP BALIKLARA DİKKAT
Tarım ve Orman Bakanlığı, Marmara’da ve Karadeniz’de çıkan dip balıklarında acil olarak risk analizi yapmalı ve sonuçları kamuoyuna açıklamalıdır. Duyarlı bir vatandaşın Hacettepe Üniversitesi’nde Marmara Denizi için yaptırdığı araştırmada şu veriler ürkütücü sayılmıştı: “Marmara’da krom, bakır, kurşun, katmiyum, çinko, civa, arsenik ve diğeri ağır metallerin balıklarda ve midyelerde ‘aşırı’ miktarda bulunduğu raporda yer almıştı (rapor elimizdedir). Ne yazık ki, trol balıkçıları zarar görmesin diye Marmara ve Karadeniz’den çıkan balıkları yiyoruz ve kanserle tanışıyoruz. Artık yüzey balıkları da tehlikeli sayılıyor.”
Hocalar ne kadar ciddi bir uyarı yapıyor: “Marmara öldü, salya ile cesetler çürüyor artık.”
GÜNÜN SÖZÜ
“HEP ‘Bir savcı çıkıp dava açmayacak mı?’ diye soruluyordu. Ya çıkarsa diye korktular. Hemen bir yasa teklifi hazırlayıp Meclis’e sundular. Önerilen değişiklikle, Cumhuriyetimizin ‘Cumhuriyet Savcılığı’na son veriyorlar. Bilginiz olsun.
Av. Turgut KAZAN
TRAKTÖR HACZİNDE REKOR
ÇİFTÇİ ve üreticinin sorunlarını ‘didikleyen’ Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yediemin depolarının, İcra ve İflas Kanunu kapsamında muhafaza altına alınan araçlarla dolduğunu belirterek, “Bu yılın ilk 5 ayında icra ve iflas dairelerine 2 milyon 974 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 918 bin 113 adet arttı” dedi ve şunları ekledi:
“Tarlalarda olması gereken traktörler yediemin depolarında satılmayı bekliyor. Bu dönemde sıkıntıdaki esnafa ve çiftçiye gerçekçi, acil destek verilmesi gerekiyor. Aksi halde ekonomik buhranın daha da ağırlaşması beklenebilir.”
ŞİŞLİ ETFAL KORUNMALI
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, depreme karşı güçlendirme gerekçesi ile bölünerek taşınma iddialarını Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya yönelttiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin önemine dikkati çeken CHP’li Şeker, “Şişli Etfal’in bölünerek taşınması, Şişli halkı başta olmak üzere İstanbulluların nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmetine erişimini sekteye uğratacaktır. Yapılması gereken Şişli Etfal’in yerinde güçlendirilerek sağlık hizmeti sunmaya devam etmesidir” dedi.
BİLİYOR MUSUNUZ?
ARKEOLOJİ MÜZESİ’NE YAZIK
DEVA Partisi’nin, Cumhurbaşkanı kararı ile Topkapı Sarayı içerisindeki İstanbul Arkeoloji Müzesi eserlerinin Konservasyon Laboratuvarı ile birlikte Atatürk Havalimanı’na taşınacak olmasını eleştirip, bu kararın, sadece ülkenin insanını değil, tarihini ve eserlerini de küçük gören bir anlayışın kararı olduğunu vurgulayarak, “Kültür mirasımızı yağma ve keyfiyete kurban edemeyiz” dediğini...
CHP Adalar Meclis üyesi Avedis Kevork Hilkat’ın, önceki dönem Ermeni cemaatinden Adalar’da meclis üyesi varken bu dönem olmamasına tepki göstererek “Ben harcanacak adam mıyım, suçumuz ne Ekrem Bey! Azınlıkların sesi olarak layık olduğum yerde, Memleket Partisi’nde görev yapacağım!” dediğini...
KADIKÖY Belediyesi’nin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün ‘Herkes İçin Sağlık’ felsefesiyle küresel ölçekte sürdürdüğü ‘Sağlıklı Kentler Ağı’nın 7’nci fazına, ‘İklim Değişikliği: Azaltım ve Adaptasyon; İyileştirilmiş/Geliştirilmiş Sosyal Hizmetler; Çocuklara Yönelik Hizmetlerin İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi’ önceliğiyle, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Burdur Belediyesi ve Çankaya Belediyesi ile birlikte kabul edildiğini...
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut’un, ‘1 Haziran Dünya Süt Günü’ için “Üretici üretimden vazgeçiyor, damızlık hayvanlar kesime gönderiliyor. Süt ürünlerinin fiyatı arttıkça tüketimi de azalıyor. Yem fiyatlarındaki artış devam ediyor. Meraların amaç dışı kullanımına son verilmeli” dediğini....
MESAJ PANOSU
ALMANYA’da yaşayan Ali Gültekin’in 12 Eylül darbe günleri, mülteci yaşamları ve zorunlu göçlerin anlatıldığı “Yaşanmışlıklar, Hikâyeler, Tanıklar” adlı üç bölümden oluşan anlatısı, ‘Abluka’ adıyla anı-roman olarak kitaplaştırıldı. bilgi@kekemekitapyayın.com
ÇANKAYA Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in “21. Yüzyılın Halkevleri” olarak nitelediği Çankaya Evleri’nin yenisi ‘Türkan Saylan Çankaya Evi’ yarın Beytepe’de 667 metrekare büyüklüğündeki alanda okuma odası, kitaplığı, çok amaçlı salonu ve geniş atölyeleriyle açılıyor.
BAKANLIK JANDARMAYI VERMİYOR
INDEPENDENT Turkish ilginç bir haber verdi:
MSB jandarmayı geri istiyor, İçişleri Bakanlığı ‘vazgeçmem’ diyor.
Jandarma neden paylaşılmıyor? Emekli Jandarma Albay Ergen diyor ki: “Jandarmayı hem iç güvenlikte hem savaşta kullanabiliriz. Ülkenin can damarlarını jandarma koruyor. TSK’dan ayrılması zaten büyük bir hata idi ve o hatadan dönülmesi şart.”
Paylaş