Maldivler’deki hassasiyet Irak’ta da gösterilmeli

GÜNEYDOĞU Asya’da meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami felaketini üzüntüyle takip etmekteyiz. Bugün itibarıyla on binlerce insanın kayıp olduğunu haberlerden izliyoruz.

Türkiye’den tatile Maldiv Adaları’na giden futbolcu Emre Aşık’ın pazar günü Türkiye’yi arayıp kendilerinin zor durumda olduğunu yetkililere bildirdiğini basından izledik. Durum Sayın Başbakan ve Sayın Devlet Bakanı M. Ali Şahin tarafından takip edildi. Neticede Maldiv Adaları’na futbolcu ve arkadaşlarını, dolayısıyla bölgedeki Türk vatandaşlarını almak üzere uçak gönderildi. Bu duyarlılık son derece iyi.

Benim merak ettiğim bir konu; Kuzey Buz Denizi’nden Afrika’ya, Batı Avrupa’dan Çin’e kadar birçok ülkede öncelikle inşaat, tesisat ve her türlü sektörde memleketine ekmek parası gönderebilmek için çalışan işçilerimiz zor durumda kaldığında da aynı duyarlılık gösteriliyor mu?

Biliyoruz ki bu ülkelerde iş alan, fakat işçilerinin parasını ödeyemeyen, yetmezmiş gibi yetkilileri ortadan kaybolan firmalar nedeniyle Türkiye’ye dönemeyen işçilerimiz olmaktadır. Son bir senedir burnumuzun dibindeki Irak’ta kaçırılan işçilerimiz, kamyon şoförlerimiz, mühendislerimiz ve işadamlarımızın durumu ortadadır. Maldivler’deki turistlere gösterilen hassasiyet, çalışan insanlarımız için neden söz konusu değildir? Umarım hükümetimiz bizleri bu konuda aydınlatır.

Barış MALKONDU- Mühendis

Öğretmenevleri kimin bahçesi

BAHÇELİEVLER Öğretmenevi, Pak ailesinin katkılarıyla yapıldı. İstanbul’un, 40 yataklı en lüks öğretmenevi sayılıyor. Milli Eğitim Bakanı’ndan kardeşine kadar üst düzey bürokratların kaldığı bir yer... Ocak 2003’de kuruma bir müdür ve iki yardımcı atandı. Bu süre içinde öğretmenevinin bütün ihtiyaçlarını karşıladılar. 22.11.2004’de resmi açılışı yapıldı. Bakırköy, Güngören, Esenler ve Bağcılar gibi çalışan ve emekli öğretmen ve ailelerin uğrak yeri; ciro 10 ayda 1.7 trilyona ulaştı.

Ancak daha açılmadan buraya bir takım insanlar göz dikti. Eylül 2003’de Bahçelievler Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Yakup Hayırlıoğlu atandı. Hayırlıoğlu, Küçükçekmece’den bu göreve getirilirken, AKP’den milletvekili aday adayı olması gibi elinde bir ‘koz’ vardı. Ekibini kurmalıydı; bunun için de mevcut müdür ve iki yardımcısı hakkında, asılsız ihbarlar sonucu bir inceleme komisyonu kurdurttu. Bir şey çıkmadı; bu kez ilköğretim müfettişlerini getirtti, yine birşey bulunamadı.

AKP’NİN KULPU

Daha sonra ise genel denetim amacıyla İstanbul’a gelen bakanlık müfettişlerine müdahale ederek soruşturma açılmasını sağladı. 23 gün süren teftişte, üç öğretmen hakkında yine bir şey bulunamadı ama bir ‘kulp’ bulundu. Öğretmenevi yönetimi, kendi olanaklarıyla doğalgaz ve su paralarını ödemiş; 53 milyarlık elektrik borcunu ise ödeyememişti.

Bunun faizi de 14 milyardı.(Hangi okul borcunu ödüyor ki!) Görevinden uzaklaştırılan öğretmenler savunmalarında ‘Kurumun, devletin tek kuruş katkısı olmadan açıldığını, gelir-gider dengesinin biriken elektrik borcunu karşılayamadığını’ belirtiyorlar. Bu arada bir ilköğretim okulu öğretmeni Mekke Kocaman’ın, Öğretmenevi Müdürlüğü’ne ataması yapıldı.

Kocaman’ın torpili de, AKP’nin Adıyaman milletvekili Mahmut Göksu...

Başbakan Erdoğan doğru söylüyor; ‘Biz görevden alıyoruz ama yerlerine yine aynı kadrodan memur atıyoruz’ diyor. Atananlar kim acaba? Ömer Balıbey’in, Küçükçekmece’den (Star’da yazılanlar) Bahçelievler’e kadar uzanan şaibeler yumağından, AKP’nin buzdağının altındaki gerçek görüntüsünün altında neler yattığından haberi var mı?

ZAM 14 DEĞİL 9

HÜKÜMET, Bağkur ve SSK emeklilerine %12.4 zam vereceğini bildiriyor. Halbuki yıl boyunca ortalama %9.18 zam verilmiş oluyor; %12.4 değil.

A.Doğan ÇEVİK-Tuzla-İSTANBUL

Sarıkamış’ta devlet töreni yapılmalı

SARIKAMIŞ Harekátı’nın 90. yıldönümü ile ilgili izlenimlerimize devam edeceğiz.

Sarıkamış’taki resmi törene, resmi protokolün dışında en geniş katılımı CHP, altı milletvekili ile yaptı. Bunlar; Selami Yiğit (Kars), Yücel Artantaş (Iğdır), Ensar Öğüt (Ardahan), Naci Aslan (Ağrı), Rasim Çakır (Edirne), Feramuz Şahin ve AKP’den Dr. Selahattin Beyribey.

Kars, Ağrı
ve Erzurum Valileri’nden başka törende Belediye Başkanları Naif Alibeyoğlu (Kars), Eyüp Tavlaşoğlu (Başkanvekili, Erzurum) ile Sarıkamış, Selim ve Arpaçay Belediye Başkanları vardı. Törene hiçbir hükümet üyesinin katılmaması dikkat çekti. Ancak, Allahüekber’deki 12 kilometrelik (yaklaşık 4 saat sürdü) saygı yürüşüne Kars Belediye Başkanı ile birlikte katılan AKP’li milletvekili Beyribey şunları söyüyor:

‘Törenlerde bir çift başlılık olduğunu söylemeliyim. Erzurum ile Kars arasında Sarıkamış nedeniyle bu konuda bir rekabet olmasını istemem. Siyaseti de bunun için fazla angaje etmemek lazım. Daha çok Türk bayrağı olabilirdi törende... Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu Sarıkamış’ta olacaktı, ancak bütçe nedeniyle gelemedi. Bu olay kimseye ait bir duygu değildir, hepimize aittir. Bir tatbikat hatasından dolayı 60 veya 90 şehidimizin can verdiği Sarıkamış’ı artık örtbas edemeyiz. Şehitlerin hiç hataları yoktur; açlığa, soğuya rağmen bir vatan görevini, emri yerine getirmişlerdir. Bu olay, ordumuzun dirayetini gösteriyor... Bu nedenle devletin buraya Çanakkale gibi sahip çıkması ve devlet töreni yapılması gerekir diye düşünüyorum. Milli duygularımızı bir arada böyle tutabiliriz.’

SHP Kars İl Başkanı Nihat Özyümlü bir karışıklık nedeniyle bir başka çevre yolundaki Sarıkamış anıtına parti çelengini koyduklarını, kendisinin de yürüyüşte bulunduğunu açıkladı.

‘Gider’den neden vergi alınmıyor

MADEMKİ
söz milletin... O zaman ceza da olmaz. Maliye Bakanı bu işi çok iyi bildiğini söylüyor. Madem öyle neden ‘gider’ üzerinden vergi alınmıyor?

Yoksa büyüklerin işine mi gelmiyor?

Biraz da ABD’ye uyalım bari.

Selahattin DEMİRPENCE

MALTEPE-İSTANBUL


AB’lik ayıplar

ETE PATATES

İSTİNYE Şampiyon-Sa’
nın şarküteri bölümüne gittim; Polonez marka hindi jambon istedim. İçinde neler var diye bakınca etikette ‘hindi eti, patates nişastası...’ ve gıda kodeksinde yer alan diğer koruyucu maddeler yazıyordu. Bunun içinde hangi oranda patates nişastası var diye sordum, tabii bilmiyordu. Ben et yemek istiyorum, patates değil... Jambonun kilosu 12 milyon; içinde hangi oranda ne olduğunu tüketicinin öğrenme hakkı yok mu? Tarım Bakanlığı, kilosu 3-5 milyona satılan sucuk, sosis ve salamların içinde ne olduğunu sıkı bir denetime alsa iyi olmaz mı? A.SOYUER

ETİKET YOK

ATAKÖY
Galleria’da gezinirken özellikle dikkatimi çekti; ünlü erkek giyim markaları Beymen, Sarar ve Mithat’ın vitrinlerinde etiket yoktu. Diğer mağazalarda, hiç olmazsa görünmez de olsa birkaç etiket görebiliyorsunuz. Batı’ya açılan ünlü markalar niye Batı standartlarını uygulamıyorlar? Doruk ÖZGEN

Biliyor musunuz

KAMUOYUNDA ‘kayıp trilyon’ davası (Erbakan’ın mahkum olduğu) olarak bilinen yargılama sonunda 1 yıl 2 ay hapsi mahkum olan RP’li belediye başkanlarından 50 dolayındaki ismin cezalarını (infazla 170 gün) çektiklerini...

Mesaj panosu

BAKIRKÖY’
de esnafım. Olivetti 3608 model yazar kasam var. Olivetti’ye kasım ayında YTL geçişi için fiyat sordum, 34 milyon dediler. Bu ay sonunda sorduğumda 54 milyon dediler. Bir ayda 20 milyon zam hükümetin enflasyonunu doğrulamıyor. Nasıl olsa yaptırmak zorundayız diye kazıklamak mı istiyorlar?

A. Semih KARCIOĞLU
Yazarın Tüm Yazıları