Kış saatinde doğu ile batı farkı dikkate alınamaz mı?

KIŞ saati uygulaması 30 Ekim’de başladı. Uygulamadaki amaç sözde, gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak.

Haberin Devamı

Örnek olarak Doğu Anadolu’nun ortasındaki Erzurum’u alalım ve uygulamaya bir bakalım.
Erzurum’da 29 Ekim günü güneş saat 06.33’te doğdu, saat 17.27’de battı, yani akşam oldu.
30 Ekim günü ise güneş 05.34’te doğdu, saat 16.25’te hava karardı.
Günler giderek kısaldığı için kış mevsiminde akşam saat 15.30 sıralarında olacak.
E, okullar ve resmi kuruluşlarda mesai 17.00-17.30 sıralarında bitiyor.
Şimdi bu uygulama batı için uygun olabilir ama bir saatlik fark olan Doğu için uygun mu?
Yıllardan beri doğudaki vatandaş, memur bu çileyi çekiyor.
Özellikle ilköğretim okulu öğrencileri, gece karanlıkta evlerinin yolunu bulmaya çalışıyor.
Batıya bakılarak yapılan uygulama nedeniyle kış saati, şimdiden doğunun üzerine karabasan gibi çöktü.
Acaba Bakanlar kurulu, doğu halkını bu azaptan kurtarmayı düşünür mü?
K.S.-ERZURUM

Haberin Devamı

UNESCO’ya 80 milyon doları biz verelim

AMERİKA, UNESCO’ya üye oldu diye Filistin’e verdiği 80 milyon dolarlık bütçeyi kesmiş!
Türkiye ne duruyor?
LİBYA’daki muhaliflere -hem de elden- 300 milyon dolar veren Türkiye için 80 milyon dolar nedir ki; ver gitsin!
Büyük ülke böyle olunur.

Sorumlu belediye başkanı değil teknik adamlardır

22 yıllık bir Belediye Başkanı olarak kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum.
İnşaatlar, yasalar gereği TUS’lar (Teknik Uygulama Sorumlusu) tarafından kontrol edilir.
İnşaatların demiri, çimentosu nasıldır ve ne olmalıdır konularını bu kişiler denetler.
Belediye başkanları yasal olarak demirden, çimentodan sorumlu tutulamaz.
Bir belediye başkanı mimar ya da inşaat mühendisi olmayabilir, ilkokul mezunu da olabilir.
Belediye başkanları sadece TUS’ların sorumluluğunu araştırır. Devletin kontrol mühendisleri var. Bunlara karşı Türkiye Belediyeler Birliği neden tepki göstermiyor.
Kazım TURAN- Ören (Milas) Belediye Başkanı

Acısız kesim ne zaman

İSTANBUL Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Kurban Bayramı için ‘bilgi’, ‘eleştiri’ ve ‘uyarı’ yapıyor ve “Kurban yerine sağlığımızı kesmeyelim diyoruz” diyor.
Bir Kurban Bayramı sezonunda 2.5–3 milyon baş hayvan satışı ve kesimi yapılıyor.
Bunun yaklaşık 600 bin adedi büyükbaş, 2.2 milyon adedi ise küçükbaş... Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na göre bu yıl mevcut 851 bin büyükbaş, 3 milyon 170 bin küçükbaş hayvan kurbanlık olarak pazarda işlem görecek. Prof. Arslan diyor ki:
- HASTALIĞA DİKKAT Kurban Bayramı ile artan hayvan hareketleri, hayvanlarda görülen hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıp, hızlandırmakta ve zoonoz hastalıkların insanlara bulaşma riskini artırmaktadır. Hayvanlardan insanlara geçen 250’den fazla hastalık bulunmaktadır.
- FİYAT Üreticinin kâr hayali gelecek bayrama kaldı, hayvancılığımız yara alıyor. Geçen yıla göre düşük kalan kurban fiyatları (canlı kg olarak 13–14 TL), üreticinin yüzünü yine güldürmemiştir. Hayvancılığımızın geleceği için hükümet derhal ithalat vergilerini artırmalı, ithalatı kısıtlamalıdır.
- STRESE DİKKAT Hayvanların taşınması ve kesimi sırasında hayvanlar strese sokulmamalı, hayvan refahına uygun hareket edilmelidir. Yorgun hayvanlardan elde edilen etler uzun ömürlü olmaz.
- ACISIZ METOT Gerek Kurban Bayramlarında gerekse mezbahalarda kesim için acısız metot kullanılmalı, çocuklarımızı derinden etkileyen dehşet verici görüntülerin önüne geçilmelidir. Basın yayın organları bu konuda dikkatli olmalı, çocuklarda kalıcı travmaya neden olabilecek görüntüler yayınlanmamalıdır.

Haberin Devamı

Karşıyaka mesajı esirgedi

İZMİR Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, cep telefonlarımıza “Başbakanlık’tan gelen talimatla kutlama, gösteri vs yapılmayacağını” bildiren SMS gönderdi. Ama İzmir bu, Karşıyaka bu, dinler mi?.. Tabii ki kutlamalarını yaptı. Acaba Belediye Başkanı yapmak istediği stat yerini Büyükşehir Belediyesi’ne rağmen belirleme-yapabilme yolunu AKP’de mi arıyor? Tüm ilçe belediye başkanlarımız, Cumhuriyet kutlama mesajları verirken, kendisi buna da mı yasak getirildiğini düşündü acaba! Bunları kendisine yazıp sorsam hiç cevap verme inceliği göstermez, o nedenle köşenize gönderiyorum.
Dr. Ayla OBER

10 Kasım, 9 günlük tatile dahil edilir mi?

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDE 6-9 Kasım tarihleri arasında Kurban Bayramı kutlanacaktır. Acaba bu bayram da deprem gerekçe gösterilerek iptal edilebilir mi? Bayram 9 Kasım Çarşamba günü sona erecektir. Hükümet, 10 Kasım Perşembe ve 11 Kasım Cuma günlerini de tatil yaparak, iç turizm canlansın bahanesiyle toplam tatili dokuz güne çıkarır mı? Çünkü 10 Kasım günü büyük önder Atatürk’ün ölüm yıldönümüdür.
Atatürk’ü anma da geçiştirilir mi?
Ülkeyi yöneten siyasi iktidar, açık açık cumhuriyet değerleriyle çelişen uygulamalar yapmakta, aydınlanma devrimimizle hesaplaşmaktadır.
Büyük sorunlarımız kaderine tek edilmiş, ileri demokrasinin sivil anayasası ile halkımız uyutularak, cumhuriyet ve değerleri yok edilmek istenmektedir. Ama halkımızın, 29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yapılan tören yürüyüşlerine çok büyük kalabalıklarla katılarak, Atalarına bağlılıklarını haykırarak cumhuriyetle sorunları olanlara gereken dersi verdiği unutulmamalı.          Suay KARAMAN

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

CUMHURİYET kutlamalarından sonra Çorlu Kaymakamı Ali Dursun’un başkanlığındaki tertip komitesinin, Çorlu’nun bugünkü (1 Kasım) Kurtuluş Günü törenlerinin iptal edilerek sadece çelenk koyma ve Kaymakamlık’ta tebrikleri kabul etme şekline çevrilmesi kararı verildi. İlköğretim öğrencileri boynu bükük kaldı. Saray ilçesinde ise bugünkü törenin yapılacağı öğrenildi.

Yazarın Tüm Yazıları