Kapıkule güzelleşiyor

45 gün önce Kars’tan yola çıkan ’Hürriyet hakkimizdir/Tren Özgürlük’ treninin son noktasında Edirne’ye veda ederek akşam Sirkeci’ye döndük. Gar Müdürü Tayfun Akbulut "Hoşgeldiniz" diyerek bizlere çaylar ısmarladı. Keşke bu yolculuk bitmese diyenlerimiz çoktu. Herkes üzüntülüydü; ’kısa dönem’ askerlik bir rüya gibi geçmişti. 1.5 ay dile kolay değil... Yeni bir projede yer almak dileğiyle evlere dönüldü.

Edirne’de dün sabah trenimizi, aralarında pehlivanlarin da bulunduğu ’zevat’ karşıladı; akşam da yöreye has ’yaprak ciger’ ve cacıkli bir menüyle uğurlandık.

Edirne nasıl bir şehirdir?

"Selimiye; Türk milletine, Koca Sinan’in mimarlık dehasıyla Zümrüd-ü Anka kuşunun sırtında sunduğu bir armağandır.

Edirne bir serhat şehridir. 91 yıl Osmanli başkenti olmuştur. Şehitler şehridir. Ata sporu güreşin merkezidir. Bir mimarlik açıkhava müzesidir. Üniversite şehridir. Arda, Tunca ve Meriç nehirlerinin birleştiği ziraat şehridir." (Buna Lozan anıtını, tabyaları ve yeni ekleriyle genişleyen Sağlık Müzesi’ni de eklemeli.)

Ressam Dr. Güngör Danisman Aribal tarafından yapılan anıt seramik panoda Edirne böyle tarif ediliyor. Pano ’Samotlu’ çamurundan yapılmış; 600 kilo ağırlığında... 150 parçadan oluşan 12 m2’lik bu pano gibi tarımla ilgili pekçok tablo var Edirne Ticaret Borsa’sinda... Köylü ile tüccarı bir araya getiren ve işlevsel görevi nedeniyle Türkiye’de örneği az görülen borsada tarım aletleri de satılıyor; üretici sattığı ürünün bedelini hemen bankadan çekebiliyor. (Dağıtılan kredi kartlarıyla köylülerimiz dileriz batmaz.)

Borsa Baskanı Mustafa Yardımcı üreticinin durumuyla ilgili bize çarpıcı bilgiler aktarıyor.

Buğdayda süne zararlısının Edirne’de, diğer bölgelere oranla fiyat dengesizliği yarattığını söylerken "Biz ilaç kullanmiyoruz, ama temiz çevrenin bedelini de ödüyoruz" diyor. Dün borsadaki tabloda buğdayın ortalama kilo fiyatı 450 Ykr, yeni çıkan ayçiçeğinin de 442 Ykr idi.

Yardımcı bizi, TOBB’a bağlı ’Gümrük ve Turizm AŞ’nin Kapıkule Gümrük Kapısı’nın yeni inşaatını gezdirdi. Öztaş İnşaat firmasının 86.7 milyon YTL’ye yapmakta olduğu inşaatın 5 ayda %60’ı tamamlanmış. Yılbaşına kadar yolcu, 350 dönümlük alanda yolcu, TIR ve free-shopların bulunduğu alışveriş merkezi tamamlanacak ve TOBB burayı 19 yıl işlettikten sonra devredecek. İhale ile ilgili tartışmalar unutulmuş; inşaatın ’ruhsatsız’ başladığı eleştirilerine karşı da "128 parselin ’tevhidi’nin geçikmesi uzun sürdü; başvuru sonunda imar durumu 23 ağustosta alınacak" dendi.

Kapıkule’nin Bulgarlari özendirecek bir sınır kapısı olacağını şimdiden söylemek gerek. TOBB 15 sınır kapısını daha yeniliyor.

Kültür başkenti

Trendeki toplantıda il yöneticilerini dinledik... Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’ndan 3 ay önce Edirne’ye atanan Vali Mustafa Büyük, AB’nin sınır komşusu Edirne’nin kültür başkenti olmasını, İstanbul-2010 projesiyle Edirne’nin ayağa kaldırılması gerektiğini belirterek 1700 tescilli yapıtın bulunduğunu söyledi. Edirne’de görev yaparken vefat eden Vali Fahri Yücel’in 4. ölüm yıldönümü nedeniyle 12 ağustosta bir anma toplantısı yaptıklarını belirten Büyük, onun projelerini sürdüreceklerini söyledi. Bu çok

CHP milletvekili Rasim Çakır, Saros körfezinin kurtarılması için MHP’li milletvekili Cemalettin Uslu ile Meclis’e ayrı ayrı verdikleri Meclis araştırma önergesinin takipçisi olduklarını söyledi.

İstanbul’un ’kirli sanayisini’ Trakya topraklarına istemediklerini de ekledi. Kırkpınar ağası, Trabzon’lu Seyfettin Selim, Kırkpınar’i Euro Sport’ta yayınlatarak Edirne’yi dünyaya tanıtacaklarini söyledi.

50 bin doğum günü

BİLGİ işlemcimiz Erkan Çelen, trenin en yoğun yükünü çekenlerden biriydi. Her türlü arızanın peşinde koşarken bir yandan da, Hürriyet doğum günü gazetesinin çıkışını yapıyordu okurlara... 45 gün içinde 50 bine yakın tren ziyaretçisine çıkış verdiğini söylerken, "En çok doğum günü gazetesi istenen yerler Eskişehir ve Kırklareli oldu. Bir kadın, evlilik yıldönümü yanında eşinin ölüm tarihini içeren gazeteyi isterken ağlıyordu. Bazen altı veya sekiz kişilik bir ailenin tüm fertlerinin doğum tarihlerinin çıkışlarını verdim. Deniz Gezmiş’in eylemlerine ve idam edilmesine ilişkin kopyaların çokluğu dikkatimi çekti. Spor derseniz; GS’nin UEFA’yı kazandığı gazetede de itibarlı günlerden biriydi. Hürriyet’in 1.5.1948 tarihli ilk sayısı da koleksiyon için talep edildi.

Yap bir karşılama

SAVAŞ Hersekli, ’Şampiyon Hersekli’ otobüs firmasının eski ortaklarından. Burhan Öçal’ın, Topçuoğlu Mahallesi’nden çocukluk arkadaşı. Biri daha var; ’Hans’ diye hitap edilen... Hersekli, Kırklareli’nin en renkli simalarından biri sayılıyor. Trendeki sohbette hem dansları hem de fıkralarıyla kırıp geçirdi etrafını... Öçal "Agam..." dedikçe "Çekelim pizi" diyerek kadehini kaldırdı. ’Ağı roman’ takımı "Ayılana gazoz, bayılana paços" parçasını çaldığında "Nerede bizim Candan Erçetin kızımız, o da olmalıydı Hürriyet treninde" diyordu.

Trakya havaları çaldıkça "Eğlenmek coşmak değildir asla" diye uyarıyordu kendisini Burhan Öçal.

Trakya
bölgesinde birçok Roman sanatçıyı yetiştirmede emeğinin çok olduğunu söylüyor. Şimdiye kadar çalıştığı Romanların sayısının 250 olduğunu söylüyor. Bunların yarısını da Avrupa’daki programlarına götürmüş... Bu nedenle Burhan Öçal’a tapıyorlar adeta. "Ben bu toprakların insanıyım, onları da çok seviyorum" diyor.

Kırklareli’ndeki aile fertleri Burhan Öçal’ı yalnız bırakmadılar. Yeğenleri çok güzeldi; bunlardan birinin adı da Begüm... Dayısının torunuymuş. Türk Sanat Müziği’nden o kadar güzel parçalar söyledi ki, "Sanki Safiye Ayla" dedi müzikten anlayan birisi...

Önceki akşam 4.5 saat süreyle davul ve darbuka çaldığı için parmaklarına ve bileklerine masaj yapıyordu. Bunu yapmazsa yaralar oluşurmuş parmaklarda.

Gel Trakya havalarına, ’yap bir karşılama’.

Klarnet ve saksofon sanatçısı Bülent Ustaoğlu ekibimizden kim hangi parçayı istediyse üfledi. Burhan Öçal çalıştığı sanatçılarla iftihar ediyor:

"İşte bunlar benim kardeşlerim, benim için can verirler. Romanlar başka bir şeydir; tanımak, aralarında yaşamak lazım" dedi. Bülent Ustaoğlu Büyükçekmece’de oturuyormuş; altı kardeş başka sazların dışında klarnet de çalıyorlarmış; "Perşembe akşamı Hikmet Abi’nin oradayız, bekleriz" dedi trendeki bizim gençlere.

'Trakya hacısı’

’VAN Gölü’ otobüs firmasının sahibi Necip Kartal, hacı gibi sakal bırakmış olan Kırklarelili otobüsçü Savaş Hersekli’yi, Esenler’deki otogarda bir başka otobüs firmasının sahibine şöyle tanıştırıyor: "Ulan, bu adam karı tutuyor... İçki içiyor... Her haltı ediyor. Yani ’Trakya hacısı’dır kendisi; bunlara her şey serbesttir. Bize ise hepsi yasak!.."
Yazarın Tüm Yazıları