İşte 2. el’in kanıtları

TEKEL’le ilgili son yazımızı 15.2.2005’te ‘AKP hükümetinin Tekel’in yasalara aykırı 2. el makine alımına inanılmaz formülü’ diyerek, Meclis’te nasıl bir ‘yolsuzluğa kılıf yasası’nın hazırlandığını anlatmaya çalışmıştık.

TEKEL Genel Müdürü Sezai Ensari her yazımıza yaptığı gibi buna da yine dört sayfalık bir açıklama gönderdi. Ancak bize göre gerçekleri yansıtmıyor bu yanıt; süslü bol laflarla kendisini haklı çıkartmaya çalışıyor.

Keşke haklı olsa da biz bu konuları gündeme getirmesek...

Ancak peşin olarak şunu açıklamak zorundayız. Hatırlatalım; tanesi 1 milyon 730 bin Euro’ya alınan makinelerin Tütün Üst Kurulu’nca düzenlenen raporda belirtildiği üzere 2. el olduğu belirtilmişti. Maalesef bizim de başından beri iddia ettiğimiz İngiliz Molins firmasının, HLP tipi makinelerinin İspanyol MTS tarafından ‘yenileştirilerek’ satıldığı, Tokat’ta çekilmiş fotoğraflardan açığa çıktı.

Ve bu fotoğraflar, Tekel’in açmış olduğu davaya ret kararı veren Ankara 1. İdare Mahkemesi’nin 2004/3249 esas sayılı dosyasında görülebilir.

Fotoğraflara bakıldığında, makinelerin iddia edildiği gibi yeni olmadığı, kullanılmış olduğu, hatta bir makinede Molins yazısının unutularak silinmediği, ana dişlilerinin paslı ve yıpranmış olduğu, makinelerin bazı yerlerinin çatlak veya kırık olduğu, tabanlarının gemi sintineleri gibi ‘korozyona’ uğradığı dikkat çekiyor.

İSO NE DİYECEK

Hani İstanbul Sanayi Odası’nın vermiş olduğu ekspertiz raporunda bu makineler için ‘yeni’ deniliyordu? Fotoğraflar, ne yazık ki, İSO’nun ‘makinelerin kullanılmamış olduğu biçimindeki raporunu yalanlıyor. Saygın bir meslek kuruluşu olan İSO yönetimi, ‘Makineler üzerinde yapılan fiziki ve görsel incelemede bu makinelerin kullanılmamış ve eski olduklarına dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır’ biçiminde rapor düzenleyen eksperler hakkında gerekli tedbirleri herhalde alacaktır.

UNAKITAN: TAŞINIRKEN ÇİZİLMİŞ

Bilindiği gibi, bu ayıplı makinelerin yurda sokulması için sadece Tekel’e 2. el makine ithaline izin veren ve Meclis’te ‘Ensari formülü’ olarak nitelendirilen bir yasa Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçen hafta kabul edildi. Buna göre, sigara üretimi ile ilgili ‘kullanılmış makinelerin de ithal edilmesi’ne olanak sağlanmak isteniyor. Görüşmelerde AKP’liler tasarıyı savunurken, CHP’liler karşı çıktı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan komisyonda, fotoğrafları görmemiş olacak ki ‘Bu makineler Türkiye’ye getirilirken, bindirilip indirilirken, vinçlerde, kamyonlarda çizilmiş olabilir’ diyerek olayı hafife alıyor.

ENSARİ’NİN AÇMAZLARI

Ensari’
nin açıklamasına dönersek... Daha önce gündeme getirdiğimiz birçok konuyu tekrar etmekten öteye gitmiyor.

Şartnamelerin yurtdışına niçin Türkçe gönderildiği’ sorusuna Ensari ‘Bu bir günlük iştir, onlar günümüz teknolojisinde bir günde Türkçe’den İngilizce’ye çevrilebilir!’ diyor. O zaman ‘Tekel bunu niçin kendisi yapıp da İngilizce metin göndermedi?’ diye sorulmaz mı?

Ensari bu makinelerin satın alma veya leasing değil bir ‘kiralama’ işlemi olduğunu söylüyor. Kiralamanın İngilizce karşılığının ‘leasing’ olduğu her sözlükte yazıyor.

Tekel’in bastırdığı ‘2004 Yatırım Programı’nda yer alan uygulama kararnamesine göre, makinelerin alımı ile ilgili herhangi bir ödeneğin bulunmadığı ortada iken, Ensari alımın yasal olduğunu nasıl savunabiliyor? Bir başka açmaz da; İhale Kanunu’nun 5. maddesinde ‘Ödeneği olmayan hiçbir iş için ihale açılamaz’ hükmünün dikkate alınmaması...

Ensari, makinelerin alımından önce Sigara A.Ş. Genel Müdürü ve Müdür Yardımcısı ile birlikte bizzat İspanya’ya gittiğini, daha sonra da gönderilen teknik personelin 21 gün süreyle bu ülkede kaldığını söylüyor. Peki, bu heyet ‘inceleme’ mi yaptı, yoksa ‘makinelerin kabulü’ için mi gönderildi? Ancak teknik heyetin raporu ‘muayene’ yaptıklarını gösteriyor.

Ensari, sert kutu sıkıntısından bahsediyor. Daha önceki yazımızda Tekel 2000 ve Tekel 2001 sigaralarının bir sonraki aya stok devrettiğini yazmıştık. Aynı rakamlar ocaktan şubata da stok devrettiğini gösteriyor. Uzmanlara göre, Ballıca’ya (Samsun) yeni gelecek iki makine de devreye girdiğinde mevcut makinelerle birlikte, randımanlı çalıştırıldığı takdirde, Genel Müdür’ün söylediği gibi pek de acil sıkıntı olmadığı dikkati çekiyor.

Genel Müdür Ensari, ‘İhale Komisyonu’nun görevi teknik şartnameyi incelemek değildir’ diyor. Ancak, İdari Şartname’nin 14.4. ve 34.3 maddeleriyle bu komisyona da birtakım görevler verildiği neden gözden kaçırılıyor?

Son soru; Tokat’a getirilen makinelerle ‘deneme’ üretimi yapılabiliyor mu?

Tekel Genel Müdürü Sezai Ensari’nin yeni dediği makineler

Tokat sigara fabrikasına ‘yeni’ diye alınan bir paket makinesinin ana dişlisi; gövdesi ve dişlileri pas içinde.

Tekel’in İspanya’daki MTS firmasından aldığı makinenin üzerinde herhalde silinmesi unutulan ‘Molins’in amblemi.

İhaleye fesat karıştırma

Özeti... Tekel’in özelleştirme öncesinde (ihalede teklif alma süresi 4 Mart’a kadar uzatıldı) alımını yaptığı makinelerin teknik şartnamesinde makinelerin ‘yeni ve kullanılmamış olacağı’ açıkça belirtilmişti. Buna rağmen Tekel yönetimi, 2. el makineleri almakla şartnameye aykırı işlem yaptığına göre, ‘kılıf’ yasası çıksa dahi şartnamedeki hükümler nasıl görmemezlikten gelinecek? Eğer yasa bu şekilde çıkarsa, yeni çıkan TCK’nın 235. maddesine göre ihaleye fesat karıştırılmış olmayacak mı?

Hele geçen dönem Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı olan Sezai Ensari böyle bir hukuksuzluğa nasıl tahammül edebiliyor?

Halen Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı olan Muttalip Ünal, yazılanlara rağmen bu konuyu hiç incelemeyi düşünmüyor mu? Neden düşünmediğini bilemeyiz ama Ünal şimdiki görevine gelmeden önce Sezai Ensari’nin Tekel Yönetim Kurulu Başkanlığı sırasında aynı yönetim kurulunda birlikte bulunmuşlardı.

Bütün bu gelişmeler karşısında devletin öteki denetim kurulları Başbakanlık Yüksek Denetleme ve Kamu İhale Kurumu’nun soruna karşı sessiz kalmaları ilginç değil midir?

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yolsuzluklara karşı gelin işbirliği yapalım diye vatandaşlara çağrı yapıyor. İşte bir ‘vatandaş’tan kanıtlı belge ve bilgiler...
Yazarın Tüm Yazıları