‘İskelet mozaiği’nin raporu bekleniyor

HATAY Büyükşehir Belediyesi’nin üç yıl önce teleferik inşaatı sırasında bulunan mozaik için kazıyı yapan ekibin başkanı Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Pamir’in kazı ile ilgili raporu bekleniyor. O zaman Hatay’ın değeri daha iyi ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

Arkeoloji çevrelerinde uzun süreden beri ‘Arkeolog Hatice hocanın, mozaiklerin üzerindeki yazıyı okumak için Fransa’da sekiz ay eğitim aldığı’ hatırlatılıyor ve “Artık yayınının yapılması sırası geldi” deniliyor Hatay’da...

 

Yoksa bu değerli hocaya bakanlıktan ‘yayını’ konusunda bir baskı mı yapılıyor?

 

Pamir konuşmak istemiyor.

 

Bilindiği gibi ünlü ‘iskelet mozaiği’nin üzerinde, ‘Neşeli ol hayatını yaşa’ yazdığı belirtiliyor, bunun doğru olup olmadığı bazı çevrelerce tartışılıyor.

 

Bu doğru mudur?

 

Bu manzara için değişik yorumlar yapılıyor:

 

Haberin Devamı

Adam elinde bir kadeh tutuyor, yanında ekmek var, bir tarafta da şarap şişesi...

 

Politik bir yorum yapılırsa... Bu kadar çok şarap içersen bu hale gelirsin!

 

Espri demek gerekiyor.

 

IV. yüzyılda Roma döneminde yaşamış olan ünlü tarihçi Ammianus Marcelinus, “Ne topraklarının bereketi ne de ticaretteki zenginliği bakımından bu kenti geçemezdi” sözleriyle tanımlıyor Antakya’yı...

 

HBB Başkanı Lütfü Savaş, bizim bulduklarımız ve Hilton’un altında sergilenecek mozaiklerin, Hatay’ı daha da ‘dünya kenti’ yapacağını söylüyor.

 

Antalya ve İzmir’den sonra 2019 EXPO için başvuruda bulunulması, zorlu bir yarışa katılma olarak gösteriliyor.

 

Hatay için farklı bir saptama yapmak gerekiyor artık.

 

Denizi var, sanayisi (hem de ağır) var. Amanos Dağları’nda terörü var. Amik Ovası’nda tarım zenginliği var. Suriye sınırında ‘krizi’ var. İnsanlar arasında din ve mezhep farklılığı var. İnanılmaz bir mutfak kültürü var. Yeni bulunan mozaik zenginliği var. (Ve de İskenderun’da Petek Pastanesi’ni bu olgulara eklemek gerekiyor.)

 

Haberin Devamı

Son bulunan mozaik zenginliği ile Hatay daha bir dünya kenti olacak.

 

GÜNÜN SÖZÜ

 

“İnsanları inancı ile imanı arasında sıkıştırdılar.” - Durmuş YILDIRIM

 

İSKENDERUN YELKEN KULÜBÜ’NDE BİR İFTAR

 

YENİ büyükşehir statüsüne geçen illerde belediye başkanları bu kadar çok proje mi üretir? Hatay’ın CHP’li Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş “Çalışmak proje üretmek bizim görevimiz, bu konuda olumlu ya da olumsuz karar vermek halkımızın” diyor. İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği (İSSİAD) Başkanı Recep Atakaş’ın ev sahipliğinde İskenderun’da verdiği iftara Belediye Başkanı Savaş’la katıldık. Yelken Kulübü’ndeki iftarda dostlar edindik. Hatay Valisi Ercan Topaca “Yardım etme anlayışı içinde olan işadamları ve hayır sahipleri olduğu sürece bu ülkenin sırtının yere gelmeyeceğini söyledi. Görme engelliler ile şehit ve gazi aileleri ve Kuran kursu öğrencileri vardı. Vali Topaca, daha sonra iftara katılan Optimist Kızlar Türkiye 2’ncisi ve Optimist Junior Kızlar Türkiye 3’üncüsü olan yelken sporcusu Elmas Gül Koca’ya plaket verdi.

 

Haberin Devamı

Hatay Belediye Başkanlığı’nı, eski bakan Sadullah Ergin’e karşı AKP’den CHP’ye geçerek kazanan Doç. Dr. Lütfü Savaş’ı izlerken şunu gördük: Büyükşehir meclisinde meclis üyeliği 50/35 aleyhinde olmasına karşın AKP’lilerle hiçbir sorunu yok; belediye başkanlarıyla ‘dostça’ konuşuyor; gerektiğinde onları ikna etmesini biliyor. İftardan sonra çay içerken eleştiriler yapıyor; bazılarına “Doğru söylemiyorsun” diyor; bir başkasına da sonra “Haklısın” yanıtını verebiliyor. “Ben Genel Başkanımı (Kılıçdaroğlu) çok seviyorum” diyebiliyor.

 

AĞAÇLI KÖYÜNÜN SU VE ORMANI NASIL YOK EDİLDİ

 

Ağaçlı Eyüp’e bağlı bir İstanbul köyü. Kuzey Ormanları Savunması’nın (KOS) mücadele alanında yer alıyor. Sessiz sakin bir köyken 3. köprü inşaatının başlamasıyla Ağaçlı’nın kaderi değişti. Onbinlerce ağacı kesildi, göletleri kurutuldu, içi dışı geniş bağlantı yollarıyla, viyadüklerle parçalandı. Faaliyet izni verilen Kuzey İstanbul AŞ tarafından kumsalı çitlendi, yasak olmasına rağmen sahilden kum taşınmaya yani çalınmaya başladı. Ağaçlı, 3. köprü ve 3. havalimanı projelerine yakınlığından, olağanüstü yetkilerle donatılmış TOKİ, rant açısından büyük cazibesi bulunan koyun Yukarı Ağaçlı olarak bilinen bölümünde acele kamulaştırma yapmaya çalışıyor. Sorun mahkemeye taşındı, aylardır Danıştay’ın nihai kararı bekleniyor.

 

Haberin Devamı

Ağaçlı ve bölgesi, mega projelere hammadde sağlamanın firkati haline geldi. Bu yüzden köy şimdi de taşocaklarıyla boğuşuyor. KOS, bu saldırılara karşı sokakta sürdürdüğü mücadeleyi mahkemeye taşımaya karar verdi ve valiliğin verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Ağaçlı köyü de dahil olmak üzere bölgede bulunan köyler ve bir bütün olarak Kuzey Ormanları, İstanbul’a su ve temiz hava
sağlayan, kısacası can veren ekolojik alanlardır.

Onur AKGÜL

 

BİLİYOR MUSUNUZ?

 

- MHP’nin eski İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı, iki dönem milletvekilliği yapan Türk Endokronoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Said Gönen’in genel başkanlık adaylığını zayıf görenlere karşılık “Benim delegeler nezdinde ciddi bir karşılığım olduğunu unutmasınlar” diye konuştuğunu...

 

Haberin Devamı

- EĞİTİM-İş Genel Başkanı Veli Demir’in, AÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Aşkar’ın TRT’de “Namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan hayvandır” şeklinde yaptığı açıklama nedeniyle Aşkar, program sunucusu, yapımcısı ve diğer TRT yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu...

  

HAREM OTOGARI YERİNE ‘SYDNEY OPERASI’ MODELİ

 

AVRASYA oto geçiş tüneli inşaatında sona yaklaşılırken, Harem Otogarı’nın yıkılacağı ve Dudullu’ya taşınacağı söylentileri dolaşıyor. Mevcut otogarın yerine, Sydney’deki gibi bir opera, İstanbul ve Boğaz’a bir gerdanlık gibi oturacak, uluslararası arenada büyük bir kültürel ve turistik güzellik sağlayacaktır. Opera binasının altına da Anadolu otogarı yapılmalıdır. Aksi takdirde, alan talan edilecektir. Bir kaç yıl önce Kadir Topbaş da bir mimar olarak böyle bir projeyi desteklemişti. Ama arkası gelmedi.

 

Aslan ÖZMEN

Yazarın Tüm Yazıları