BÜYÜKŞEHİR belediyelerine iki yıl öncesine kadar o il çevresinde toplanan vergi gelirlerinin %5'i ödeniyordu. İstanbul ve Ankara dışındaki 14 Büyükşehir belediyesi ise dağıtımın adil olmadığını belirterek genel havuzdan pay istiyordu.
Nitekim, Ecevit hükümeti döneminde, Ocak 2002'de bir yasa değişikliği ile Büyükşehir Belediyeleri nüfusları oranında bu hakka kavuşuyorlardı.
Ancak CHP'nin iptal başvurusuyla ortaya farklı bir durum çıktı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'tan dinliyoruz: ‘‘Uygulamaya başından beri Ali Müfit Gürtuna ile karşı çıkan değerli meslekdaşımız Melih Gökçek, Ankara 11. İdare Mahkemesine dava açıyor. Mahkeme, görevsizlik kararı vererek konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor. Ve söz konusu mahkeme düzenlemeyi 5'e karşı 6 oyla iptal ediyor. Biz bu durumu sonradan öğreniyoruz. Ancak garip bir tesadüf sonucu, bu payların yani havuz sisteminin İller Bankası aracılığıyla değil de, doğrudan Maliye tarafından yapılmasına ilişkin 19.7.2003'de hükümet teknik bakımdan bir düzenleme yapıyor. Ne var ki, bu defa CHP bu maddenin iptali için (sayın Gökçek'in görüşleri paralelinde) Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Eğer iptal çıkarsa, Ankara'nın nüfusu Adana'nın 2-3 katı olmasına karşın alacağı kaynak 25 kata yükselecektir. Eşitsizlik doğarak gelirlerimiz düşecektir.’’
Vasiyet
ANKARA'dan Nurettin Kaptan Recep Yazcıoğlu'nun, öldüğünde mezar taşına ‘‘Hür, demokrat, adam gibi bir ülkede yaşayamadan, doyamadan gittim’’ diye yazılmasını istediğine atıf yaparak, kendisinin vasiyetini şöyle açıklıyor:
‘‘Her şey olabilirsiniz; ancak öncelikle insan olmak, vatandaşlığı başarmak, örnek ve önder oluşturmak koşuluyla... Ben yaşam boyunca çok çalıştım. Fakat vatandaşlığı başaramadım.
Mezar taşımı okuyanların dudaklarından dökülecek sözcükleri şimdiden duyuyorum:
'Sanki biz başardık da...'
70 milyonu düşünmeye çağırıyorum.’’
Daha çok yaşa Nurettin Kaptan!
Bakırköy’ün deprem reçetesi belli oldu
BAKIRKÖY Belediyesi dört yıllık bir çalışma sonucunda 3.5 trilyona malolan ayrıntılı bir deprem raporu hazırlatmış; bunları İ.Ü. ve İTÜ öğretim üyeleriyle birlikte tanıttı başkan Ahmet Bahadırlı... Bakırköy'ün depremsellik durumu ve rehabilitasyon çalışmalarının nasıl yapılacağı anlatıldı. Bakırköy'de 11 bin bina üzerinde 'Durum Tespit Yöntemi' (DURTES) ile yapılan çalışma şu ana kadar Türkiye'deki en ileri proje sayılıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin, pilot bölge olarak seçtiği Zeytinburnu ilçesi için başlattığı çalışmadan en az 3-4 yıl ileride olduğu söylendi. Sismik mikrobölgeleme haritasında her binanın 'kimlik kartı' ile deprem riski ve bunlara karşı neler yapılabileceği anlatılıyor. İlçedeki bazı bölge ve binalarda proje ve imalat kurallarına bağlı risk puanları hiç de iç açıcı değil... Özellikle de 163 eski yapı ve kamu binaları (hastane ve okullar) bunların arasında yeralıyor. Peki, bunlar nasıl güçlendirilebilecek. Prof. S. Feyza Çinicioğlu, Prof. Cuma Bayat (İÜ), Prof. Mahir Vardar (İTÜ) koordinatörlüğünde hazırlanan raporda, %5 göçme olasılığı dikkate alındığında 25 yılda ancak 9.500 binanın güçlendirilebileceği belirtiliyor. Bunun da maliyeti 1 katrilyonu geçiyor. Dünya Bankası'nın projeyi dikkate değer bulduğunu söyledi Ahmet Bahadırlı...
Dünya Bankası'ndan, hibe kredi alınırsa tek 'milli proje' ile Bakırköy kurtarılacak!
Su havzaları elden gidiyor
'İKİTELLİ'de kaçak gölet patlarsa'' (10.9.2003) başlıklı yazıya İSKİ yanıt gönderdi. ÇEPAŞ adlı firmanın Hamamderesi'ne ve suni göle değil de kendi işlettiği taşocağına hafriyat döktüğünü savunuyor. Ne yazık ki, İSKİ'nin yanıtı elimizdeki belgeleri doğrulamıyor. Bölgede korkunç gelişmeler oluyor; beyler İSKİ'nin su koruma havzasındaki alanlar, dere yatakları ve tapulu yerler hergün izinsiz binlerce kamyon hafriyatla dolduruluyor. ÇEPAŞ'ın bölgede kaçak döküm yaptığını Valilik, Küçükçekmece Kaymakamlığı, Büyükşehir Belediyesi ile 'kaçak döküm yapan ÇEPAŞ değil' diyen İSKİ'nin 3 Mart ve 1 Temmuz 2003 tarihli raporları ile resmi kayıtlara geçtiği neden gözardı ediliyor? Sorarız ÇEPAŞ, özel mülkiyet 2178, 2179 ve 2180 nolu parsellere izinsiz döküm yaptığı mahkeme kararı ile ortaya çıktığında 3091 sayılı yasa ile faaliyetten men cezası almadı mı? Durum, Küçükçekmece Kaymakamlığı tarafından Enerji Bakanlığı Maden Dairesi'ne bildirilmedi mi? ÇEPAŞ'ın maden sahası Olimpiyat alanı içinde kalan 2659 parsel değil mi? Oysa ÇEPAŞ'ın bu parselden bir parça taş bile çıkarmadığı, yazışmalarda başka parsel gösterildiği bilinmiyor mu?
İSKİ Genel Müdürü Dursun Çodur, kaçak döküm rezaletini ve rant pazarının nerelere vardığını öğrenmek istiyorsa İkitelli Muhtarı Hıdır Koç'un elindeki tutanaklara bakabilir ve feryatlarını dinleyebilir. O zaman bu açıklamayı gönderenin kulağını çekebilir.
Hangi malullük
GATA'dan 1992'de bir kazadan ötürü hakkımda işitme kaybından maluldur, raporu verildi. Emekli Sandığı da 'harp malulü' maaşı bağladı. Daha sonra Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi'de 2000 yılında yargılanarak ceza aldım. Bu cezanın ve mahkeme kararının emekli maaşı ile ilgisi bulunmamaktadır. Buna rağmen Emekli Sandığı, 'harp malulü' statümü kaldırıp 'adi malul' olarak bana maaş bağlattı. Ayrıca geriye doğru da borçlandırdı. Bu yasal bir uygulama mıdır? Emekli Sandığı kazanılmış bir hakkı bu şekilde geri alabilir mi?'
Himmet TEPELİ
Mesaj Panosu
BEYOĞLU'nun kültürel değerlerini, çok kültürlü geçmişini tanıtmak amacıyla düzenlenen 'Uluslararıası Beyoğlu Buluşması' etkinlikleri yarın 13.00'de Akbank Kültür Sanat Merkezi'nde Sunay Akın'la 'Beyoğlu Şiiri' söyleşisi ve Kompania Ketencioğlu'nun 'İstanbul Rum Müziği ve Rebetikolar' konseri ile başlıyor. 100'ün üzerindeki etkinliğin yeralacağı buluşma 30 Eylül'e kadar sürecek. (0212-245 79 84-85; pprtrQsuperonline.com)
ULUSAL Kanal'ın, Çankaya Belediyesi'nin katkılarıyla bu hafta sonunda Ankara'da düzenlediği 'Halkçılık Sempozyumu'nunkonuşmacıları; F.İlsever, H.Yılmaz, E.Kazancı, D.Perinçek, A.Işıklı, N.Kaymaz, S.Akşin, V.Savaş, M.Gültekin, A.Topuz, A.Çeçen ve Z. Sarıhan.
KEMALİST devrimin ilk yazılı programı 13.9.1920'de Mustafa Kemal'in imzasıyla 'Halkçılık Programı' olarak Meclis'e sunulmuş ve 20.1.1921'de Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk anayasası olarak yürürlüğe girmişti. İşte Ulusal Kanal'ın Çankaya Belediyesi'nin katkılarıyla hafta sonunda Çağdaş Sanat Merkezi'nde düzenlediği 'Halkçılık Sempozyumu'nda 'Halkçılığın dünya görüşü, teşkilatlanması, sosyal ve kültür politikaları, ekonomide halkçılık ve halkçılığın dış politikası' gibi konular geniş bir katılım programı ile tartışılacak. Yarınki konuşmacılar; F.İlsever, H.Yılmaz, E.Kazancı, D.Perinçek, A.Işıklı, N.Kaymaz, S.Akşin, V.Savaş, M.Gültekin, A.Topuz, A.Çeçen, Z. Sarıhan.
RESMİ Gazete'nin 19.7.2003 tarihli sayısında yayınlanan Başbakanlık genelgesi ile bazı atamalar durduruldu. Ancak bizim gibi memur olanların üniversite kazanan çocukları için genelge engel teşkil ediyor. Acaba bu genelgeye eş durumu gibi öğrenim durumu da belirli bir süre için eklenemez mi? Böylece hem öğrencilerimiz hem de bizler mağdur olmayız. Hatta istekle atanmak istediğimizden harcırahsız tayin yapılacaktır.
Ahmet Kahyaoğlu Yenişehir-ANKARA
KADIKÖY
BEN emekli astsubayım. Üç ay öncesine kadar Fenerbahçe Orduevi'ndeki 'aile kantini', kuru temizleme, fotoğrafhane ve sinema gibi hizmetlerden istifade ediyorduk. Ancak 1. Ordu Kurmay Başkanlığı'nın bir emri ile buralara girişimiz yasaklandı. Uygulamanın eskisi gibi sürdürülmesini istiyoruz. Biz 1. Ordu mensubu bir asker değil miyiz?