Paylaş
Hayatı zafer ve devrimlerle dolu, ünü dünyaca kabul gören lider Atatürk, modernleşme-çağdaşlaşma akımıyla insan topluluğunu millet olarak ‘hukuki topluluk’ düzeyine/biçimine dönüştürmüş, onun güneşiyle Türkiye aydınlanmıştır.
Ulusal varlığımızın simgesi Atatürk, ‘Ulusal egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözüyle hukukun üstünde en üst kudreti egemenliği hukukun üstünlüğü kavramına bağlamıştır. Anlatış biçiminden demokrasinin kaynağı hukuka, büyük değer verdiği düşünülmesi gereken önemli bir derstir. ‘Adliyesi bağımsız olmayan bir ulusun devlet olarak varlığı kabul edilemez’ düşüncesi adaletin bağımsızlığını bir güç olarak değerlendirmesi, onun o günlerden bugünleri gören olağanüstü bakışıdır. “Hukukta işi oluruna bırakmak ulusları uyanmaktan alıkoyan en ağır bir kâbustur. Türk ulusu üzerine kâbus çökmesine izin vermez” (Mart 1924) nihayet; 1.11.1926’da “Emniyet ve hak işleriyle ilgili usullerde ve yasalarda kolaylık, çabukluk, açıklık ve kesirlik esas alınmalıdır” uyarısı hepimize, anlayana yol gösteren modern bir tarih dersidir.
Atatürk’ün bıraktığı hukuka bağlı devlet düzeninde hukukun hırpalanması cumhuriyet devletine güvenin sarsılması ‘Adalet mülkün temelidir’ anlatış biçiminin gölgelenmesidir. Yargı; tarafsız, bağımsız, ağırbaşlı ve hak gözetmelidir. Mahkemeler adil olduğu yolunda güven duygusu uyandırmalıdır. Tarafsızlık ve doğruluk ilkesinin zedelenmesi, yanlı görüş ve kararlarıyla özgürlüğün teminatı adaletin temeli çatlar, kırılabilir.
Öyleyse, anayasallaşma hukukun üstünlüğü kavramına bağlayıcı niteliği bulunan kurallarla, çağdaş yapıya/çizgiye getirilerek eksilmeyen dikkatle, Cumhuriyet ve demokrasi yaşatılmalı, güçlendirilmelidir. Bilinmelidir ki, devlet yapısının harcı hukuktur, adalettir. (Av. Ruhi KAHRAMAN)
BU NASIL BİR HINÇTIR
MALATYA Valiliği okullara bir yazı gönderdi. 29 Ekim için tüm hazırlıklar tamamlanmışken, gelen yazıda kutlamanın MEB tarafından belirlenen okullarca topluca yapılacağı belirtildi. Ne var ki bu programa dahil edilmeyen okullarda 29 Ekim günü kutlama yapılması yasaklandı. Bununla da yetinmeyen valilik, kutlamaların 30 Ekim-4 Kasım haftasında ders içi planlamalarda etkinlik yapabileceklerini bildirdi. Sınıf dışında gösteri vs yapılması da yasaklandı. Okul idareleri de korkuya kapılarak tüm yapılan hazırlıkları; resimler ve görseller de öğretmenler tarafından ‘Ceza gelir okul kapanır’ kaygısıyla kaldırtıldı. İşte 93 yıllık ‘Atatürk Cumhuriyeti’nde Cumhuriyet’i kutlamak böyle yasaklandı. İşin acısı kimsenin de gıkı çıkmıyor. CHP de İnönü’nün memleketinde olanlara karşı yine suskun kalıyor. Yazık.
Bağdat Caddesi’nde ‘Cumhuriyet Yürüyüşü’ var
OTYAM VE KUÇURADİ’NİN ADLARI MALTEPE’DE...
CHP’li belediyeler 29 Ekim Bayramı nedeniyle çeşitli etkinlikler hazırladı. Kılıçdaroğlu, en ağırlıklı etkinliklerin yapıldığı Maltepe’de Cumhuriyet Bayramı’nı karşılayacak. Usta sanatçı, yazar Fikret Otyam eserleriyle Maltepe’de yaşatılacak. Otyam Sanatevi Cumhuriyet’in 93. yılı kutlamaları kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın katılımıyla bugün 16.30 Küçükyalı Mahallesi, Bağdat Caddesi No: 118 Maltepe adresinde açılacak. Bugün ayrıca, ‘Maltepe Seninle Değişiyor’ sloganıyla 17 eserin toplu açılışı yapılacak. Bunlar arasında, Türkiye’nin önde gelen felsefecisi Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi’nin adını verdiği ve Kadın, Aile ve Engelli Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak açılan Kadın Danışma Merkezi, Maltepe Belediyesi sınırları içerisinde 7 gün 24 saat danışmanlık hizmeti sunacak. Ferhat Göçer de bir konser verecek.
KADIKÖY’DE CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ
Bakırköy’de Botanik Parkı’nda Selçuk Balcı konser verecek. Beşiktaş Balmumcu’da, Barbaros’a kadar fener alayı; Bora Öztoprak, Fuat Saka, Grup Gündoğarken, Hüsnü Arkan, Hüseyin Turan, Suat Suna ve Onur Uğuş konserleri var. Kadıköy’de Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin düzenlediği Barış Manço Kültür Merkezi’nde 16.00’da Alev Çoşkun ve Ahmet Yavuz’un konuşmacı olacağı panelde Atatürk anlatılacak. Geleneksel Bağdat Caddesi’ndeki ‘Cumhuriyet Yürüyüşü’ Suadiye Işıklar’da 19.00’da başlayacak.
‘HAYMATLOZ’ VE ‘ZUCKMAYER’
ALMANYA’nın Frankfurt kentinde 16. Türk Film Festivali başlıyor. Festival Komitesi Başkanı Hüseyin Sıtkı ile yardımcısı Deniz Kün’ün diğer ekip arkadaşlarıyla yine bir yıldır titiz bir şekilde hazırlığını yaptığı 16. Türk Film Festivali 30 Ekim–5 Kasım arasında yapılacak. Festival programını gerek Mustafa Küçük’ün harikulade tasarladığı Türkçe-Almanca kitapçıklarda gerekse internette www.turkfilmfestival.de adresinde bulabilirsiniz. Bu yıl gösterilecek çeşitli Türk filmlerine ilaveten gösterilecek iki belgesel çok önemli... 1933’te Almanya’da Nazi zulmünden Türkiye’ye sığınan Alman bilim adamlarını anlatan ‘Haymatloz’ (Exil in der Türkei) 1 Kasım’da gösterilecek. Benim de yıllardır araştırdığım bir konu bu... Gazeteci Halit Çelikbudak’ın Türkiye’de Alfa Yayınları’ndan bu yıl haziranda yayınlanan ‘Yurtsuz Kalanlar’ isimli kitabının konusu da bu... Diğeri ise 3 Kasım’da gösterilecek ‘Eduard Zuckmayer’ belgeseli... 23 Nisan 1936’nın ılık Pazar sabahı, İstanbul’dan Ankara’ya gelen yataklı trenden elinde valiziyle inen Alman piyanisttir. 1972 yılı yaz aylarında dünyadan göçer... 1932’de başlayan 40 yıllık bir dönem onun ölümüyle sona erer. Almanlar dahi bu belgeseli merakla bekliyor. Sinemayı sevin...
BÜYÜKÇEKMECE’DE ALBATROS 160 MİLYONA MÜŞTERİ ÇIKMADI
İBB Meclisinde büyük tartışma ile karar alınmıştı; turizm ve konut alanı oranında yapılan değişiklikle CHP’li Büyükçekmece Belediyesi’nin istediği plan değişikliği.. Bu sefer CHP’li 3 üye Hüseyin Sağ, Esin Hacıalioğlu, Ferhat Epözdemir’in itirazına sahne oldu. İtiraza şaşıran AKP Grup Başkanvekili Temel Başalan, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ile daha önce görüştüklerini, CHP ile ortak hareket ederek talebin oy birliği ile geçmesi konusunda istişarede bulunduklarını söyledi.
Yeni gelişmeler şöyle... Plan değişikliğinden sonra Büyükçekmece Belediyesi 29.347 m2 turizm ticaret konut alanı imar durumu olan araziyi 160 milyon TL bedelle satışa çıkardı; geçici teminatı 4 milyon 800 bin TL...
Ancak basındaki bu tartışmalardan sonra ihaleye katılım olmadı satış gerçekleşmedi. Büyükçekmece Belediyesinde askıda olan Albatros plan değişikliğine itiraz temek isteyenlerin son günü 4 kasım 2016; ama ‘askı’ oda da yer değiştiriyor.
ISTRANCALARIN KIYMETİNİ BİLMİYORUZ
DEREKÖY, Bulgaristan sınırında Istranca ormanlarındaki son köyümüz. Burada açılmak istenen “ÇED gerekli değildir” kararı verilen mermer ocağına karşı Kırklareli merkezde faaliyette bulunan STK ve Kurum temsilcilerinin bir araya gelerek dava açtık. Edirne İdare Mahkemesi, bilimsel mevzuata uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle oybirliğiyle iptal kararı verdi. Istranca ormanlarının Türkiye sınırındaki son köyü olan Dereköy’e daha önce de taş ocağı, altın madeni, Rüzgar Enerji Santralı projeleri gelmiş, yargı kararları ile iptal edilmişti.
Ancak ilgili firma tarafından hazırlanan yeni ÇED başvuru dosyası Ekim 2016 da tekrar geldi. Bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi olarak, bileşeni olduğumuz Trakya Platformu bilim ve hukuk kurulunun gönüllü ve özverili destekleri ile yaşamı savunmaya devam edeceğiz.
Istrancalar ve Dereköy neden çok önemli? TV’lerin hava durumlarında sıkça duyduğumuz “Balkanlardan gelen serin-yağışlı-puslu-karlı- v.b. hava yurdumuzu etkisi altına alacaktır” denir.
Burası İstanbul’un ve ülkemizin nefes borusudur. Istranca ormanları Avrupa’nın en önemli 5 doğa alanından biridir. Biyosfer rezervidir. Tüm dünya doğal ormanlarını gözü gibi korurken yanlış uygulamalar ve projeler ile biz ise gözünü çıkarmaya çalışıyoruz.
Aşık Veysel’in gönül gözü ile gördüğü, duyduğu “Orman yurdun temelidir, Nesillerin evvelidir “ dediği Doğal varlıklarımız olan, ormanlarımızı içinde yaşayan canlılar ile birlikte, gelecek nesiller için, doğal yaşam için, bilimsel esaslarla, hukuksal ve anayasal haklarımız çerçevesinde korumaya devam edeceğiz. Göksal ÇİDEM- Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı
HARF DEVRİMİ 88. YAŞINDA
1 KASIM 1928 Harf Devrimi, Türk abecesi kabul edildi. Yıl 2016, 2. sınıftan başlayarak ilkokullara Arapça derse konuldu. Gelinen bugünlerde harf devriminin önemi daha da belirginleşiyor. Yıl 2016, 2. sınıftan başlayarak ilkokullara Arapça dersi konuldu.
Gelinen bugünlerde Harf Devriminin önemi daha da belirginleşiyor.
1 Kasım Salı günü Ankara Dil Derneği’nde Dr. Nevin Yazıcı; ‘Türkiye Okula Gidiyor’ başlığı altında konuşacak.
1 Kasım 1928’de TBMM’yi açarken Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi; “Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla Türk harflerinin kesinlik ve yasallık kazanması, bu memleketin yükselme uğraşında başlı başına bir geçit olacaktır.”
Bu yolu kapamak ve bu halkı karanlığa boğmak isteyenler elbette ilk önce dilimizi yok etmeye çalışacaktır.
Dilimize sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır. Dil Derneği, dilseverleri 1 Kasım salı günü Konuk Sokak, 344 Kızılay’a bekliyor.
AYVALIK HASAN ŞENLİĞİ 4 KASIM’DA BAŞLIYOR
12. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri 4-5-6 Kasım 2016 tarihlerinde Ayvalık Ticaret Odası’nın öncülüğünde Ayvalık Kaymakamlığı’nın ve Ayvalık Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşecek. Etkinliklere zeytinyağı danışmanı Antonio G. Lauro, İsrail’li Oded Salmon, Prof. Dr. Canan Karatay, Cem Seymen, Ali Ekber Yıldırım ve tadımcı Suzan Kantarcı Savaş’ın konuşmacı olarak yer alacaklar.
YENİ KİTAPLAR (3)
YILMAZ Özdil ‘Adam’ (Kırmızı Kedi Yayınevi), Talat Turhan ‘Sarmaşık-FETÖ’nün Dolarları’ (Nergiz Yayınları), Tanju Cılızoğlu ‘Güzel Yaşadım’ (Tarihçi Kitabevi), Meltem Yılmaz ‘Dört Mevsim Yalnızlık ve Bir Kadın İris’ (Destek Yayınları), Nurer Uğurlu ‘Günümüz Çin’in Tutsak Türkleri’ (Örgün Yayınevi), Arif Tekin ‘Hz. Ömer’in Kuran’daki İzleri’ (Berfin) Esat Korkmaz ‘Şamanizm Esrik Yolculuk’ (Berfin), Veli Ağbaba-Bülent Kutlutürk ‘Bizim Çocuklar’ (Tekin Yayınevi), Doğan Kuban ‘Osmanlı Mimarisi’ (Yapı Endüstri Merkezi Yayını), Hakan Tartan ‘Ölümün İlanı-Son Ses’ (Doğan Kitap).
Paylaş