Yalçın Bayer: Emek Otelleri'nde beleşçilik bitti







Yalçın BAYER
Haberin Devamı

EMEKLİ .Sandığı'nın altı otelinin işletme ihalesinde bazı grupların korunduğuna ilişkin yazımızın çıktığı gün -önceki gün- Maliye Bakanı Sümer Oral sonuçları açıkladı. İki otelin onarım ve işletme ihalesini alan grup farklıydı; dördü ise doğruydu.

Demek ki, son anda yeni bir değerlendirme yapılmıştı.

Yani Büyük Efes ve Çelik Palas Swissotel'e; Büyük Trabya ve Büyük Ankara Millenium&Copthorne; Maçka ve Stad da Robinson SAS gibi önemli otel zincirlerine verildi.

Yazımızın çıktığı gün Bakan Sümer'in talimatıyla bizi arayan Genel Müdür Naci Yatbaz'la yol trafiğinden konuşamadık ama ihaleyi hazırlayan Genel Müdür Yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi Mehmet Özgen'den ayrıntılı bilgi aldık. Bu otellerin 1985'ten beri ihaleye çıkartılmasına rağmen iyi teklif olmadığından verilmediğini hatırlattı. Geçen yaz yeni bir ihale açma kararı verildikten sonra ilk önce bir danışmanlık firmasıyla anlaşılarak dünyadaki otel zincirlerini tespit ettiklerini, 300 firmayı taradıklarını belirtti ve şunları anlattı:

‘‘300 firmayı çağıramayacağımıza göre, en az üç kıta ve beş ülkede çalışacak ve en az 10 bin yatak kapasitesi olan merkezi dünya rezervasyon ağına sahip 23 firmayı tespit ettik, onlarla ilgili ülkelerde görüşerek, bu ihaleye davet ettik. Tek amacımız sandığımıza ek bir kaynak yaratılması ve vesile ile dünya turizm devlerini Türkiye'ye getirmek oldu.

Kendilerine davet yazılarını yazdık, 15'inden teklif zarfı geldi. Ancak, bu otel zincirlerinden bazılarının karar almada zamanı kısa bulmaları üzerine baştaki 50 bin dolarlık teminat isteme kararından vazgeçtik. Yatıranlara da iade ettik. Çünkü istedik ki, herkes eşit koşullarda katılsın. Devlet İhale Yasası'na tabi olmadığımızdan, ihale koşulları içinde ihale şartlarını değiştirebilme hakkımız vardı.’’

OTELLER İKİ YIL KAPALI

- Otellerin onarımı ne kadar tutuyor ve ne zaman hizmete girecekler?

- Altı otelin onarım tutarı 130 milyon dolar tutacak. Bunların bitmesi için altı ay ile 24 ay arasında süreler var. Stad Oteli altı ayda faaliyete geçecek. Maçka Oteli yıkılıp yeniden yapılacak. Diğerlerinin yenilenmesi hemen hemen iki yıl sürecek. Bu arada şunu belirtmek isterim; dünyanın 7. grubu Milenyum'un ilk kez Türkiye'ye gelmesini bir kazanç olarak sayıyoruz.

- Emekli Sandığı'nın avantajı ne oluyor?

- 15 yıllık bir projeksiyonu yaptık. 370 milyon dolar kár payı gelecek. Bundan 226 milyon dolar ana para ve faizi düşersek, kurumun 15 yılda 152 milyon dolar kazancı olacak. Hem de otellerimiz uluslararası standartlara göre yenilenmiş olacak.

- Bazı bürokratlar ve milletvekillerine tanınan yüzde 50 indirim ne olacak?

- Artık böyle bir şey olmayacak, her şey uluslararası normlara göre yapılacak.

- Peki personelin durumları ne olacak?

- Mevcut personelin kıdem ve ihbar tazminatları bugünkü işveren tarafından ödenecek, personelin herhangi bir mağduriyeti olmayacaktır.

PETROM üzerine notlar...

OKURLARIMIZ Yavuz Yılmaz'ın yakınlarının kurduğu Petrol Ürünleri A.Ş. ile ilgili ve mühendis Ahmet Ünal Durak'ın açıklamaları üzerine çeşitli notlar aktarıyorlar:

ANKARALI bir işadamı bize şu soruyu yöneltiyor:

‘‘PETROM'un Ankara Gaziosmanpaşa'daki bürosu acaba kimden kiralandı? Bu büro, şimdi hayatta olmayan İnci Baba'nın (Nabi İnciler) oğlu Müjdat İnciler tarafından kiralanmış olmasın sakın!’’

WASHİNGTON'da oturan bir Türk okurumuz elektronik postadan gönderdiği yazısında şöyle diyor:

‘‘A. Ünal Durak, Washington'da tek başına her şeyi kendisinin yaptığını iddia ediyor. Ermeni tasarısını o durdurmuş; PKK ile mücadeleyi bir tek o vermiş... O dönemde büyükelçimiz Nüzhet Kandemir ve safaretin kıymetli diplomatlarının canla başla verdikleri mesaiyi nasıl hiçe sayabilir? Vashington'da hepimiz tanığız. Büyükelçi Kandemir ve diplomatlarımızın emeklerine bundan daha büyük haksızlık olamaz.

İnsaf... Ünal Durak ayrıca Parton Boggs'ın daha önce PKK'ya hizmet verdiğini de unutmuş gözüküyor. Bu şirket başarılı olsaydı, Büyükelçi Kandemir şirketin sözleşmesini feshetmezdi.

Ayrıca Kandemir'den önceki büyükelçimiz Şükrü Elekdağ'ın da nasıl canla başla çalıştığını unutmadık.’’

OKURUMUZ Gülter Gülsen Kolonkaya şöyle yazıyor:

‘‘33 yıldır Amerika'da yaşayan ve yıllardır pek çok Türk, Türk-Amerikan, Amerikalı, Musevi, Ermeni dostumuzla birlikte yüzlerce, binlerce kişi olarak, Ermeni ve Yunan lobilerine karşı değişik formlarda çalışarak üzerimize düşen görevimizi hiçbir şekilde bir firmadan para almadan yaptık. Bu mücadeleyi Ünal Durak nasıl kendisine mal edebilir. Son Fransa olayı bu konuda daha ne kadar ciddi ve inanılmaz gayretle çalışmamız gerektiğini bir kez daha açığa çıkardı.’’

Nükleer ihalesinin neden iptal edildiği artık açığa çıktı

'İKİ soru' başlıklı yazımız, 12.1.21'de yayınlanmıştı.

İsmini açıklayamayacağımız DSP'li bir milletvekili, Başbakan'a ‘‘Acaba sayın liderimiz, gerçekten ihaleyi çevre sorunları nedeniyle mi iptal etti, yoksa halka açıklayamadığı bazı nedenleri kamufle etmek için mi bunu mazeret olarak kullandı?’’ diye sormuştu.

Eski AP'li Haldun Atıf Danışman'ın oğlu Haldun Atıf Danışman'ı, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı'na getirdikten sonra hangi nedenle görevden aldığı sorusu Ersümer'e yöneltiliyordu.

İkisinin de yanıtı gelmedi.

Ancak Star TV'de Mehmet Güç'ün 'Beyaz Enerji Fezlekesi'ni dinleyince, nükleer santral ihalesinin neden iptal edildiği konusunda biraz fikir sahibi olduk. Fezlekeye bakılırsa, nükleer ihalesinde rüşvet olayları ortaya çıkıyor.

Demek ki Ecevit, bazı duyumlar üzerine böyle bir karar almıştı.

Bu soruların yanıtı şimdi daha da hayati bir önem kazandı.

Mutfakta biri mi var?

MİLLİ Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'na, Eskişehir'den bir grup veli soruyor:

‘‘Eskişehir'de Cahit Kural İlköğretim Okulu Müdürü Rahmi Baydı hakkında çok sayıda soruşturma açıldı. Müdürlükten alınarak öğretmen olarak atandı. Ardından İdare Mahkemesi'nde dava açan Baydı, mahkemeyi kazandı fakat Danıştay mahkemenin kararını bozdu ve yeniden incelenmek üzere dosyayı tekrar İdare Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme, Danıştay'ın bozma kararını haklı bularak Baydı'nın yöneticilik görevinde bulunmamasına karar verdi. Bu arada Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Mithat Özdemir atandı. Özdemir yargı merciinin verdiği karara rağmen Süleyman Çakır Lisesi'ne müdür olarak atandı. En geç 30 gün içinde uyulması gereken mahkeme kararına nasıl 7 aydır uyulmuyor? Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili şimdiye kadar kaç yargı kararı verildi?

Allah aşkına Sayın Bakan Rahmi Baydı'nın arkasında kim var?’’

AÇIKLAMA

PETROM A.Ş'den 15.8.2000 tarihinde hisselerimi devrederek ayrılmış bulunmaktayım. Söz konusu şirketle şu anda hiçbir bağlantım yoktur. Yazınızda söz edildiği gibi enerji veya diğer konularda benim hissedarı olduğum tarihlerde hiçbir girişim veya ortaklık olmamıştır. Petrom'dan ayrıldıktan sonra hiçbir şekilde bir bağlantı da kurmamışımdır. Ben dürüst, milletine ve devletine bağlı bir işadamıyım, hiçbir şekilde yasal olmayan iş yapmadım. Zengin bir müteahhidin oğlu değilim, şirketimiz çok mütevazı bir aile şirketidir. Askerliğimi de 2000 Ağustosu'nda bitirdim.

Kamil Ersoy YÜKSEL / ANKARA

Yazarın Tüm Yazıları