Paylaş
1- Elektrik dağıtımı ‘TEK’e devredilmelidir. Ben ‘TEK’te işlemeyen bir bürokrat yapı görmedim. Ödeme güçlüğü çıkaran bazı iller özelleştirme dışında bırakılmalıdır. Çünkü siyasiler devreye girer, mahsul kuruyor diye hemen elektriği bedava verirler. Hidrolik barajların yapımı sadece Enerji Bakanlığınca yapılmalıdır.
2- Faturalardan, maliyetlere vergi dışındaki ek işletme masrafları çıkarılmalıdır. Eğer iletim maliyeti makul bir değere indirilirse elektrik fiyatları yarı yarıya düşecektir.
3- Santrallerde miktarı azaltarak doğal gaz yerine rüzgâr, güneş gibi ucuz yakıtları kullanmalıyız. Türkiye’de elektrik üretiminde yüzde 24 doğal gaz, yüzde 20 linyit, yüzde 21 taş kömürü, yüzde 25 hidrolik ve yüzde 10 güneş-rüzgâr kullanılmaktadır. Türkiye 1000 elektrik santralinde 100 miliwatt elektrik üretmektedir. Gelecek yıl ilk nükleer santral 4850 miliwatt güçle Akkuyu’da faaliyete geçecektir. Sanırım gaz bağımlılığımız azalacaktır.
4- Azerbaycan, İran, Özbekistan’dan gaz alımına yönelmeliyiz. Doğal gaz fiyatları, COVID-19’dan önce Azerbaycan’da FOB 1000 metreküp’u 300 USD; diğer komşu ülkelerde 400 USD civarındadır. Başta Yunanistan olmak üzere birçok AB üyesi devletler TANAP’ı ele geçirmeye hazırlanmaktadırlar. Buna engel olmalıyız. TANAP Boru Hattı’nın 7 milyar metreküp gaz Güney Avrupa’ya akacak durumdadır. Yunanistan ancak 1 milyar metreküp gaz çeker. Türkiye TANAP’ın yapılabilirliğini ispatlamak için hattın yapımına 18 milyar USD yatırmıştır. Bu parayı hattı genişletmek için isteyen devlet, yeni projeye yapım parası koymalıdır. Hükumetin vergi gelirlerini elektrik, ısı ve doğalgazdan dolaylı vergilerle toplamasına engel olmalıyız. Ayrıca 1975 yılında Demirel hükumetleri İzmit-İGSAŞ ve Gemlik’te eş zamanlı olarak 2 adet üre fabrikası kurmuştur. Bu fabrikalarda sadece ham madde olarak 990 bin metreküp gaz kullanılır. Doğalgazı gübre ve petrokimya sanayisinde proses ham maddesi olarak kullanmalıyız.
5- Kömürle ısıtmada ısı pompası moduna geçmeliyiz.
Bu durumda enerjiden yüzde 25 tasarruf ederiz. Aslan ÖZMEN - Makine Y. Mühendisi
GÜNÜN SÖZÜ
“GERÇEK biliminsanı olmak zor, ‘film’ adamı olmak kolay.” Dr. Dündar TÜREK
KARTEPE’YE KAR MI İSTERSİNİZ HADDEHANE Mİ İSTERSİNİZ?
HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli Kartepe Suadiye mevkinde Yıldız Entegre Fabrikası’nın çevreye verdiği zararlar hakkında Çevre Bakanı Murat Kurum’a önemli sorular yöneltti. Özetle, “Aynı firma Kartepe Uzunbey’de de demir&çelik alanında haddehane kurmak istiyor. Doğayı tahrip olayı hiç akla gelmiyor mu? Eko-sistemin zarar görmesi kimin umrundadır? Kocaeli ilimizde yıllardır devam eden çevre ve hava kirliliğinin insanımızda ve doğamızda yarattığı tahribat tarif edilemez boyutlardadır. Bu hususla ilgili soru önergeleri lakin yetkililerce cevapsız bırakılmıştır. Söz konusu tesis için yarın ÇED toplantısı düzenlenecektir. Kartepe’ye yapılması planlanan fabrikanın çevre risk değerleri öngörülmüş müdür? Suadiye’de halihazırda kurulu olan Yıldız Entegre Fabrikası’nın çevreye verdiği zararlarla ilgili herhangi bir araştırma ve işlem yapılmış mıdır? Bir cezai işlem yapılmış mıdır?”
MOTO KURYE ÖNERGESİNE RET
SAYILARI 900 bini bulan moto kurye esnafının eylemleri devam ederken, bu çalışanların sorunlarını gündeme getirip Meclis araştırması isteyen CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılıç’ın önergesi AKP ve MHP’lilerin oylarıyla reddedildi. Kılıç konuşmasında, çok ağır koşullarda çalışan bu gençlerin bir gecede sendikal hakkının ellerinden alındığını belirterek, bakanlıkların niye sessiz kaldığını sorguladı.
MESAJ PANOSU
ŞİMDİYE kadar yüzlerce Osmanlı Mahkeme Defteri’nden (Şer’iye Sicili) binlerce mahkeme kaydı inceledim. Bir tane kadın cinayeti yoktu. Acaba kendimizi bir daha gözden mi geçirsek. Modern dünya bize neler yapmış! İbrahim ÖZCOŞAR
TMO ayçiçek yağında 6.50 TL indirim yaptı. Litresi 20 TL’ye kadar düşen ayçiçek yağını TMO, KDV’de yapılan yüzde 7’lik indirimin ardından 92.50 TL’ye kadar düşürdü.
BİLİYOR MUSUNUZ?
SAĞLIK PERSONELİ CEZALANDIRILMASIN
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin bugün 17.00’de Gebze’de Otomotiv OSBD’de otomotiv parçaları üreten Farplas firmasında bulunarak ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için kendilerine destek vereceklerini...
DEVA Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Aysun Hatipoğlu’nun, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Türk Tabipleri Birliği ve çok sayıda sağlık sendikası ve meslek örgütünün önderliğinde hekimlerin ve diğer sağlık meslek mensuplarının bugünkü eylemi hakkında bir açıklama yaparak, “Sağlık çalışanları haklarını ve maddi kazançlarını büyük ölçüde kaybetti. Aile hekimleri ve sağlık çalışanları adeta cezalandırılıyor” dediğini...
Paylaş