GEÇENLERDE okurumuz Nevzat Gültekin imzasıyla yayımlanan “Doğalgaz Fiyatlarında İlginç Oynamalar” başlıklı yazıya cevaben Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin açıklamasını köşemize almıştık. Ancak okurumuz “Dolar Düşerse Gene Zam Olur mu?” karşılığını vermişti.
Başkent Doğalgaz bunun üzerine konunun daha iyi anlaşılması amacıyla ayrıntılı bir bilgi notu gönderdi. Açıklama şöyle:
“Doğalgazın satış fiyatına ilişkin uygulamalar, EPDK’nın, 31.12.2002’de Resmi Gazete’de yayımlanan, Doğal Gazın Faturalandırmaya Esas Satış Miktarının Tespiti ve Faturalandırılmasına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Bu tebliğin 5. maddesinde, “Perakende satış fiyatı; birim doğalgaz alım fiyatı, birim hizmet ve amortisman bedelleri ile diğer faktörlerden oluşur. Dağıtım şirketi, perakende satış tarifesindeki fiyatları, enerji (kWh) ve 9155 kcal/ m3 üst ısıl değeri esas alarak hacim (m3) bazında gösterir” denilmektedir. Bu madde doğrultusunda, dağıtım şirketleri, doğalgazın alış fiyatına ‘birim hizmet ve amortisman bedeli’ni uygular. Birim Hizmet ve Amortisman Bedeli (BHAB), Başkent Doğalgaz için, 2007 tarihli 5669 Sayılı Kanun’un 1. maddesinde, m3’te 5,5 cent olarak belirlenmiştir. Dolar kurunun nasıl hesaplanacağı da aynı Kanun’un 2. maddesinde ayrıntılı olarak açıklanmış ve şöyle ifade edilmiştir; “Bir önceki ayın 20’si (dahil) ile içinde bulunulan ayın 19’u (dahil) arasındaki sürece uygulanan TCMB ABD Doları döviz alış kurlarının aritmetik ortalaması esas alınır.” Bu maddeye göre hesaplanan, döviz kurundaki ortalama aylık değişimler, doğalgaz fiyatına yansıtılmaktadır. Dövizde yükselme olmuşsa gazın m3 fiyatı artar, azalma olmuşsa da düşer. Son aylarda dolarda meydana gelen yükseliş, Birim Hizmet ve Amortisman Bedeli’ni etkilemiş, bu da doğalgazın fiyatında küçük de olsa artışa yol açmıştır. Sayın Gültekin yazısında, gaz fiyatlarında 19.09.2011 ile 8.2.2012 tarihleri arasında bir kıyaslama yapmış ve kartına yüklenen gaz miktarında 53,2 m3’lük düşüş olduğunu belirtmiştir. Oysa Eylül 2011’de doğalgazın fiyatına, BOTAŞ tarafından %12.2-14.3 arasında zam yapılmıştır. Dolayısıyla kıyaslama yapılırken Eylül ayı değil, daha sonraki gaz aldığı tarih olan Aralık 2011’i baz almak daha doğru olacaktır. Bu tarihler arasında yapılan kıyaslama sonucunda da Sayın Gültekin’in, satın aldığı gaz miktarında, dövizdeki artıştan dolayı 53 m3 değil, 7,2 m3’lük bir kaybı söz konusudur.
14 AYDA 12 ARTIŞ
- 2009-2012 yılı Şubat ayı doğalgaz fiyatlarının son 14 aylık yıllık seyrinde de dövizdeki artışa bağlı olarak 12 kez artış olmuş, inişe bağlı olarak da 2 kez düşmüştür. - Doğalgazın fiyatlandırılmasıyla daha ayrıntılı bilgi, EPDK’nın www.epdk.gov.tr adresinden yayınlanan, ‘Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’ ile ‘Doğal Gazın Faturalandırmaya Esas Satış Miktarının Tespiti ve Faturalandırılmasına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliği’nden alınabilir. - Ayrıca tüm dağıtım şirketlerinin olduğu gibi Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş’nin de müşterilerine yönelik uygulamaları EPDK denetimine tabidir.”
Gültekin; Tatmin oldum
BU arada okurumuz Nevzat Gültekin, Başkent Doğalgaz’a bir açıklama göndererek kendilerine teşekkür etti. Gültekin mektubunda şöyle diyor: “Yaptığınız açıklamalar doğrultusunda anlaşılan; dolardaki artış olması halinde, doğalgaz fiyatlarında da artışın devam edeceğidir. Bu durumda, tüketici olarak doların düşmesini beklemekten başka yapabileceğimiz bir şey görünmüyor. Sizleri ve kamuoyunu daha fazla meşgul etmemek amacıyla, açıklamalarınızdan tatmin olduğumu belirtirim.”
Payölçer’in yararı var mıdır
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre mayıs ayının başına kadar merkezi sistemle ısınan binalara pay ölçer denilen bir alet taktırmak zorunluluğu olduğu ve sorumluluğunda apartman yöneticisinde olduğu söyleniyor. Ben Ankara’da bir apartman yöneticisiyim. Türkiye’de yaklaşık 4 milyon konutun merkezi sistemle ısındığı düşünülürse bizleri ilgili bir kurum aydınlatırsa seviniriz. Bu sistem gerçekten faydalı mı yoksa yine birilerine para kazandırmak için vatandaşa yapılan yeni bir oyun mu? Necdet COŞKUNIRMAK