Demireller’in Isparta kalesi neden düştü

YALÇIN Bey, Isparta’daki seçimler konusu neden değerlendirilmiyor? Türk siyasal hayatı için Isparta’da ilginç göstergeler çıktı’ dedi.

Gerçekten, kamuoyu Süleyman Demirel’in Isparta’sını, özellikle de İslamköy’ünü unutmuş artık. Sonuçlar üzerinde pek dikkatli değerlendirme yapılmadı. Ama çarpıcı olanı AKP’nin İslamköy’de, DYP’ye 300 oy fark atması...

Dostumuzdan önce İslamköy’deki sonuçları dinliyoruz:

‘İslamköy’ün DYP’li belediye başkanı Mehmet Tuna 8 ay önce vefat edince, yerine meclis üyesi Aziz Ünlü vekil başkan olmuştu. Aziz Ünlü, Demirel’in büyük ablasının oğludur. Şevket Demirel kendisine yeniden aday ol, dedi. Ancak halkın sevdiği bir kişi olarak biliniyor. AKP’nin gösterdiği Lokman Gökmen’nin seçimi 300 oy farkıyla alması, DYP adayının pek tutulmadığını ortaya koydu. Seçimden sonra Aziz Ünlü, dayısına ‘kazanamayacağım ortadayken beni neden aday gösterdiniz’ diye sitem etmiş. Yani Isparta’da Demirel faktörü bitti,artık bir dönem kapandı denilebilir.’

ŞEVKET DEMİREL’DEN AĞAR’A TELEFON

Isparta merkezde de AP ve DYP dışında ilk kez başka bir parti kazanmış oluyor? Bu nasıl oldu?

Ispartalılar, özellikle Şevket Demirel’in etkisinden ve gücünden bıktı. 30 yıldan fazla Ticaret Odası Başkanlığı’nda bulunan Demirel’in halkla yakın ilişkisi yoktu; bir iş için kapısını çalanı 3-4 saat kapısında bekletir; dar bir ‘yağcı’ ekip ile ile konuşurdu. Bu seçimde Mehmet Ağar’a telefon ederek; Mustafa Çobaner’in (%5.9) Isparta adayı olmasını istedi. Tabii Isparta’yı tanımayan Ağar, Demirel’i kırmadı. 1991-95 arasında milletvekili olan Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığında da danışmanı olarak görev yapmıştı. Ankara’da oturan bu adaya DYP örgütü karşı çıktı. AKP ise yerli 9 adayına karşı 40 yıl önce Isparta’dan ayrılmış, Tayyip Erdoğan’a yakın olduğu bildirilen ve Albayraklar’da üst düzey görev yapan Hasan Balaman’ı aday gösterdi. Bu adaya karşı da partide tepki doğdu. MHP’li Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da adaydı (34.4). Ancak son iki günde ne olduysa oldu; AKP adayı % 49.6 oy oranıyla başkan seçildi. Bu iki günün nasıl geliştiği, gecelerinde ne olduğu araştırılması lazım. Ancak DYP’nin silinmesinin nedenleri var; ilk Ispartalı iktidar avantajını kullanmak ve Şevket Demirel’e tepkisini göstermek ve oğlu Murat Demirel’in Egebank olayı... Bir de 1994-99 döneminin belediye başkanı, DYP’li Mehmet Aybatılı’nın televizyonunu AKP’ye açması... Son yıllardaki zenginliği dikkati çeken Aybatılı’nın, AKP’ye desteği nedeniyle bugün DYP’den ihracı söz konusu... Bu arada belirteyim; Süleyman Demirel’in Isparta’ya hizmetlerini unutmayın; havaalanı ve 43 bin öğrencinin okuduğu üniversite gibi... Ama Şevket Demirel faktörü olumsuz... Belki de damadı İlhan Kesici’nin DYP’ye genel başkan olamamasının ardında bunlar yatıyor.

ERKAN MUMCU’NUN DARBESİ

Erkan Mumcu’
yu, kolundan tutup Mesut Yılmaz’a götüren, milletvekili ve bakan olmasını sağlayan Yalvaç Belediye Başkanı, ANAP’Tekin Bayram neden kaybetti?

Dördüncü kez başkanlığına, Erkan Mumcu’nun darbesi büyük oldu. Bayram, aynı zamanda akrabası Mumcu’yla bugün konuşmuyor. Mumcu, üç ay kadar önce 500’e yakın Yalvaçlı genci bakanlığının Antalya, Denizli, Konya, Isparta’daki turizm ve kültür müdürlüklerine ‘geçici’ kadro ile olarak işe aldı.

Yalvaç’ta AKP adayı kim?

Aslen Yalvaçlı olan ancak İstanbul’da müteahhitlik yaptığını öğrendimiz mühendis Yalçın Bulgurcu; % 54’le kazandı.

AKP’nin aldığı belediyeler.

Isparta’nın 13 ilçesi var; DYP Eğirdir ve Şarkikaraağaç’ı; MHP Keçiborlu ve Senirkent’i aldı, bunun dışındakileri AKP kazandı.

YSK ve içtihat

YÜKSEK Seçim Kurulu’nun (YSK) bazı kararları tartışma yaratıyor. Emekli bir yargıç okurumuz şunları söylüyor:

‘Örneğin bazı yerlerde ismi yanlış olarak seçmen listesinde yer alan adayın tespit edilmesi halinde bir yerde seçim iptal edilirken, bir başka yerde ise itiraz dikkate alınmıyor.

Ayrıca, oyları eşit çıkan adaylar için kuraya başvuruluyor.

Ancak 1984 yılında Ağrı’da ANAP ve MDP adaylarının oyları eşit çıkınca ilçe seçim kurulu seçimin yenilenmesine karar vermişti.

YSK, karar verirken içtihatlarına hiç bakmıyor mu?’

Hıristiyan başkan

TELEVİZYONLARDA yayınlanan haberlerde İskenderun’un Arsuz İlçesi’nde Belediye Başkanı seçilen Fuat Süme’nin Türkiye’nin ilk Hıristiyan belediye başkanı olduğu söyleniyor. Oysa bu tip haber yapılırken araştırma yapılması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü babam Şükrü Tutuş, 1970-1994 yılları arasında vefat edene kadar 3 dönem Şırnak’ın İdil İlçesi’nde belediye başkanlığı yapmış Hıristiyan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıydı.

Kenedi TUTUŞ İSTANBUL

Yetim maaşı

SAYIN
milletvekilleri, babası ölmüş, evlenmemiş kız çocuklarının babalarından aldıkları 250-300 milyon civarındaki yetim maaşlarının kesilmesi için çalışıyorlar.

Ben ayda 300 milyon maaş alan SSK emeklisiyim. Emekli Sandığı’ndan aldığım yetim maaşı ile hayatta kalmaya çalışıyorum. Bu maaşların kesilmesi halinde yetim kız çocukları açlığa, sefalete, karanlığa sürüklenecektir. Lütfen, bu konudaki karar yeniden gözden geçirilmelidir.

Y.TURNA

Mesaj panosu

ŞUBAT’taki
öğretmen atamasından sonra MEB’e gidip ‘atanıp da göreve başlamayanların yerine ek atamanın’ yapılıp yapılmayacağını sorduk. Atamaların kanuni bir süreç olduğunu, daha önce de ek atamaların yapıldığını ve bundan sonra da yapılacağını söylediler. Şimdi ise Personel Genel Müdürlüğü’ne ek yerleştirme ne zaman yapılacak diye sorduğumda, ‘Bu konuda tek yetkili sayın bakanımızdır. O isterse yapılır’ cevabı veriliyor. Sayın Bakanımız atamaların yapılmasını ne zaman isteyecek merakla bekliyorum.

Ebru EBRULİ
Yazarın Tüm Yazıları