Paylaş
Hepsi dönemleri itibariyle bisiklet sporunu sevdiren isimler. 14 yıl gibi uzun bir süre Bisiklet Federasyonu Başkanlığı’nda bulunan Talat Tunçalp bugün 95 yaşında ve her gün bir saat yürüyüş yapıyor.
* Türkiye’de ilk bisiklet sporu, İdman Cemiyetleri adı altında başlamış. Avrupa’daki bir yarışa bisiklet olmadığı için gidilememiş. Bisiklet takımımız olimpiyatlara ilk kez 1936’da Berlin Olimpiyatları’nda katılmış... Savaş ve yoksulluk nedeniyle uzun bir boşluk var arada; 1976 yılındaki Montreal Olimpiyatları’na kadar... Uluslararası puan kriterlerin tutturulması sonucu 2008 Pekin Olimpiyatları’nda tek sporcumuz, dağ bisikletçisi Bilal Akgül’le temsil edildik.
* Türkiye’de ilk velodrom 1944’te Konya’da; ikincisi ise 1950’de Balıkesir’de yapılmış... 500 metrelik velodromların yerini bugün 250 metrelik ahşap velodromlar aldı. Son tekniklerle donatılmış ilk velodromun temeli Alanya’da bu yıl atılacak. Bir başka proje de Konya’da uygulanacak.
* İlk bisiklet turu 750 km’lik Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir hattında yapıldı. Ünlü sporcumuz Rıfat Çalışkan’ın adı 1963 yılında yapılan Marmara bisiklet turunu (bugünkü Cumhurbaşkanlığı turunun eski adı) kazanarak öne çıktı.
* 100 yılı aşkın süreden beri yapılan Fransa Bisiklet Turu, 21 günlük etapta 3.500-4.000 bin kilometre arasında değişiyor. En üst düzeydeki bu kategoride Fransa’yı İspanya ve İtalya turları izliyor. Türkiye ise, Dünya bisikletinin Şampiyonlar Ligi olarak kabul edilen 2. HC kategorisinde yer alıyor. Bu kategoride 17 ülke var.
* 10’u Konya’da 35 takım ve 800-1000 sporcumuz var
* Yarışmaya katılan Polonyalılar için dün Polat Otel’de bir saygı duruşu yapıldı.
Sporcu kardeşler
2004 Aralık’ından beri Bisiklet Federasyonu Başkanlığı’nda bulunan Emin Müftüoğlu Alanyalı... Ailesi spordan uzak olsa da, Müftüoğlu kardeşler sporun etkin isimleri olmuşlar. Milli hakem Kuddusi Müftüoğlu’nun kardeşi; bir diğer kardeşi de Plaj Futbolu Milli Takım Kaptanı Adil Müftüoğlu. Emin Müftüoğlu, spor hayatına basketbol ile başlamış, Alanyaspor’un ilk profesyonel futbolcuları arasında yer almış. Sonra kulüp başkanlığını üstlenmiş. Müftüoğlu, Alanya’yı bisiklet sporu ile özdeşleştirmeyi hedefliyor.
Bisiklet sporu nedir?
EN fazla kalori kaybettiren sporlardan biridir; diğeri de atletizm... Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, ‘‘Yarışlar çok yönlü bir mücadele gerektiriyor; örneğin doğayla malzemenle ve rakibinle kişisel mücadele yanında ekip çalışması ve taktik de çok önemlidir” diyor.
Yarışma anında yiyip-içilebilen tek spor... Aynı zamanda en uzun spor yapılan bir yarışma. Yarışmanın yapıldığı ülkenin doğasının, kültürünün ve turizminin öne çıkmasına en büyük etken bisiklet yarışı sayılıyor.
Türkiye ilk defa profesyonel sınıfına yükseldi
YUKARIDAKİ hatırlatmayı 46. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun bugün başlaması nedeniyle yapıyoruz. Şölen Sultanahmet’ten başlayacak. Üniversite sınavları ile aynı güne rastlaması şanssızlık. Açılışta Dünya Bisiklet Birliği (UCI) Başkanı Pat McQuaid’ın da bulunması önemli. 1257 km’lik parkur 8 etaptan oluşuyor. Bu şimdiye kadar yapılan yarışların en uzun olanı... Tura İspanya, İtalya, ABD, İngiltere, Polonya, Fransa, İrlanda, Brezilya, Hollanda ve Avusturya’dan 14 profesyonel takımın yanı sıra Türkiye Milli Takımı da 8’er sporcuyla katılacak. Bu yılki tura yeni kategori gereği sadece profesyonel sporcular katılabilecek. (Türkiye hariç) Yarışta şu anda dünya klasmanında 1. durumda bulunan Alman sporcu Andre Greipel de yer alacak. Yine birçok madalyalı yarışcı İspanyol Francisco Alberdi Ventoso ile İtalyan sporcular Francesco Chicchi ve Giovanni Visconti de pedal çevirecek.
* Cumhurbaşkanı Gül, turun Alanya’da gerçekleşecek 18 Nisan’daki finalinden sonra düzenlenecek ödül törenine katılacak. Eurosport ve TRT işbirliğiyle her gün ikişer saat yayınlanacak.
Neredesiniz ‘yerel’ciler...
Son söz: Hükümet, belediyeler, siyasetçiler... Daha doğrusu yerel yöneticiler; artık gözlerini açmalıdırlar. Nerede bisiklet yollarımız, bisiklet kulüplerimiz, yarış alanlarımız, bisiklet üreticilerimiz, bisiklet sporunu seven örgütler... Evde pedal çevireceğinize doğaya çıkın!
Lütfen 46. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu takip ediniz, çocuklarınıza bisikleti sevdiriniz.
315 klasik araç 6.660 kilometre yarışacak
TÜRKİYE ay sonunda bir başka etkinliğe, klasik araba yarışına da sahne olacak: Allgaeu Orient Rallisi... Almanya’da Alpler’in eteklerinde küçük bir kayak merkezi olan Allgaeu’dan başlayacak yarışa 7 ülkeden (İrlanda, Almanya, Avusturya, İsviçre, Hırvatistan, Türkiye ve Ürdün) 105 takım, 315 araç ve 630 yarışmacı katılacak. 30 nisanda balayıp 12 mayısta Amman’da sona erecek yarışmanın birincisine Kral Abdullah bir deve armağan edecek.
Paris-Dakar Rallisi’ne alternatif gösterilen rallinin Türkiye güzergâhı 3 bin km; Amman’a kadar da 6.660 km tutuyor. BM ve Dünya Gıda Örgütü’nün sponsorları arasında bulunduğu ralliye 16 yaş ile 25 yaş arasındaki araçlar katılabiliyor. Bu yıl ilk kez bir Türk ekibi de yer alıyor. Ralliye Almanya’nın Türk kökenli komedyeni Muhsin Omurca ve ayrıca Türkiye’den Burcu Çetinkaya (Türkiye’nin tek profesyonel rallicisi) Ege ve Tuğba Ekinci katılacak. Yabancılar arasında doktordan avukata, medya mensuplarından siyasetçilere kadar çeşitli meslek grupları bulunuyor.
Paylaş