Benim jenerikte adım yok ki...

İSTANBUL Büyükşehir Kültür Müdürü Şenol Demiröz'ün, ‘‘TRT'ye iki aday’’ (12.4.2003) yazımız üzerine açıklama gönderdiğini bir dostumuz aracılığıyla öğrendik. Kendisini bizzat arayarak elimize böyle bir yanıtın geçmediğini söyledik.

TRT Genel Müdürlüğü'ne aday adayı olan Demiröz'ün söz konusu yazıda adı, bir okurumuzun hatırlattığı Hürriyet'in ‘‘Atatürk'e ihanet belgeseli’’ (20.4.1988) tarihli manşet haberinde geçiyordu.

Demiröz'ün önce açıklamasını okuyalım:

‘‘Eser, sahibinin imzasını taşır. Yazınızda belirttiğiniz Çanakkale ile ilgili film hakkında önünüze gelen notu yollayanlar herhalde filmin jeneriğine bakmayı unutmuşlar. Çünkü filmin kimliği oradadır ve kimin neyi yaptığı jenerikte belirtilir. O jenerikte Şenol Demiröz ismi yoktur. Çünkü belirttiğiniz gibi filmin senaristi Şenol Demiröz değildir.’’

15 yıl önceye dönelim. Hürriyet'te, Arap kökenli Faisal Finans Kurumu'na reklam ücreti alınarak hazırlatılan 'Çanakkale Zaferi' belgeselinde, Atatürk'ün adı geçmeyince TRT'ye karşı büyük bir infial doğduğu yazılıyordu. Ayrıca belgeselin yapımcı firması Ajans 1400'ün ortaklarından ve yönetmen Tuncay Öztürk ise senaryoyu kendisiyle birlikte Şenol Demiröz'ün yazdığını söylüyordu:

‘‘Metin, Mehmet Akif Ersoy'un 'Boğaz Harbi' şiirinden yola çıkılarak yazılmıştır. Şiirde de hiçbir isim geçmemektedir. Biz Atatürk'ü vermeyi düşündük. Ancak şiirin ve metnin içinde yama gibi kalacağını gördüğümüz için vazgeçtik. Biz bir şiiri görüntüledik’’ diyordu Öztürk...

Esen Ünür'
ün haberinde, ‘‘Programı üreten şirketin adı 'Ajans 1400'. Peki bu 1400'ün anlamı ne? Hicri 1400 yılında kurulmuş da ondan’’ diyor.

Demiröz anlatıyor:

‘‘Bu bir film şirketidir. 8-10 ortağı vardı. Ben de çalıştım bu şirkette.’’

Ortaklık...

- Vardı.

Başka kimler ortaktı? Yücel Çakmaklı falan var mıydı?

- Evet, evet...

Erkan Mumcu da var mıydı?

- Yoktu, o galiba Lokman Kondakçı'nın film şirketinde çalışıyordu.

Demiröz daha sonra, belgeselin senaristi olmadığını, yapımında kendisinin bulunmadığını kesin bir dille anlatmaya devam etti ve şöyle dedi:

- Ben yaptığım şeylerin altına imzamı atarım.

Ama o gün Hürriyet'e şimdiki gibi bir açıklamanız yok.

- Çünkü üzerime alınmadım.

Bir soru daha:

Tayyip Erdoğan'ın Büyükşehir Kültür Müdürüsünüz; size TRT Genel Müdürlüğü adaylığı için önerisi oldu mu?

- Böyle bir şey, dilekçe ver anlamında arkadaş çevremden oldu.

Demiröz kimdir


TRT Genel Müdürlüğü'ne en yakın adaylardan sayılan Şenol Demiröz'ün kendi kaleminden Şenol Demiröz kimdir?

AÜ SBF Basın Yayın Yüksek Okulu mezunu... Çeşitli devlet memuriyetlerinin yanı sıra 6 yıl TRT'de, 12 yıl film sektöründe çalıştı, 9 yıldır da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanı... 9 yıldır İstanbul'da ne yaptığı kültür ve sanat hayatını yakından takip edenlerce bilinir. Ayrıca bunlar basılı belgeler halindedir. Onunla çalışanlar, ilişkisi olanlar bilirler ki devleti korur, Türklüğün adını ve Türk kültürünü yüceltmeye çalışır, siyasal ayırım yapmaz, herkesi kucaklar, kültür ve sanat hayatının gelişmesi için ilgililerin önünü açar, özde milliliği, biçimde çağdaşlığı savunur. Yeniliklerden yanadır, durmadan etrafındakilere Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kültür politikalarını anlatır, ölümünden sonra o politikalardan vazgeçildiği için Türk kültür ve sanat hayatının evrensel planda yer almadığını söyler. Bunu herkes bilir, herkesin bildiğini elbette devletin ilgili makamları da bilir!

Yeni başkanın marifetleri


İSTANBUL'da haftalık çıkan 'Yaşam' gazetesi postadan çıkınca, Büyükçekmece'ye bağlı Kavaklı beldesindeki gelişmeleri dün az bile yazdığımızı fark ettik.

Gazetenin ‘‘Görmemişin oğlu olmuş!’’ manşetine dikkat etmek gerekiyor.

Belediye Başkanı Orhan Tıraşoğlu, kardeşi Erol Tıraşoğlu ile tutuklandıktan sonra (yeğeni, muhtar Cengiz Tıraşoğlu da aranıyor) yerine uzun pazarlıklardan sonra ANAP Meclis üyesi Şenel Turan seçilmiş... Seçimlerin üç kez iptalinden sonra üyelerin 14-0 oyu ile başkanvekili olmuş... Geldiği gibi beldedeki bilbord panolarında Tıraşoğlu'nun afişlerini indirerek yerine kendi afişlerini astırmış... Kavaklı'ya dürüst yönetim vaat etmiş; daha önce belediyeye pek gelmeyen belediye meclis üyeleri, yeni dönemde memurlardan önce 'mesai' yapmaya başlamışlar. Ve rant peşinde koşmayı da gene bırakmamışlar.

Tıraşoğlu'nun işe aldığı 37 geçici işçiyi çıkartmışlar; yerine kendi adamlarını almışlar. (Bu arada işten çıkartılan B.B., Büyükçekmece C. Başsavcılığı'na 10 Nisan'da bir dilekçe vererek, başkan hakkında kendisine elle tacizde bulunarak sarkıntılık ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuş. Bu hikayenin tertip olup olmadığı konuşulurken bakalım arkasından neler çıkacak?)

Bu arada, daha önce Orhan Tıraşoğlu ve 'Kavaklı çetesi'nin yolsuzluklarını yazan Akşam'ın 6.4.2003 tarihli sayısında ise ‘‘Kavaklı'da kaliteli temizlik’’ manşeti dikkati çekiyor. Şenel Turan'ın 'örnek olacak başarı'nın anlatıldığı haberde 'vurgunla anılan beldenin kirlenen isminin' 'Beylikdüzü' diye değiştirildiği, ilk kez bir belediyeye İSO belgesi verildiği, kaçak yapılan taksi durakları ve büfelerin yıkıldığı ileri sürülüyordu.

'Yaşam' gazetesi ise bütün bunlara karşın bu haftaki sayısında, vekil başkan Şenel Turan'ın, 6 Nisan tarihli iade Akşam gazetelerinden 22 binini satın alarak belediye araçları ve personeli ile ev ev dağıttığını ve 'yıktırdım' dediği taksi durakları ve büfelerin yerinde olduğunu fotoğraflarla belgelemiş... Gazete, Akşam'ın bölgeye ilgisinin gazetecilik dışında neye dayalı olduğunu sorguluyor.

Kavaklı ve çevresinin öyküsü bitmeyecektir.

BİLİYOR MUSUNUZ?


(İZMİR'den Mehmet Kenan'dan) 200'ü aşkın emekli generalin kullanımındaki Megan otomobillerin yeni Laguna'larla değiştirildiğini, bunun devlete tahmini maliyetinin 10 trilyon olduğunu...

Biliyor musunuz?
Yazarın Tüm Yazıları