Paylaş
2020 yılı kışı, Bursa’nın su zengini olmadığını bize gösterdi. Ancak bundan bir ders çıkarıldığını sanmıyorum. Paramızla su bulamayacağımız gün kapımız çalınca mı düşüneceğiz?
Bakın içme suyu sıkıntısı da yaşayabiliriz. Zira Uludağ’daki bütün kaynaklar işgal altında. Dağı dolaşanların ifadesine göre çoğu kaynak suyu, borularla kaçak olarak su şişeleme fabrikalarına çekiliyor. Hiçbir yetkili su şişeleme tesislerine gidip “Giriş yüz, çıkış nasıl 500 oluyor?” diye sormuyor. Üstelik bu şekilde vergi kaçırılıyor.
Gelelim yapılması gerekenlere:
Belediyelerimiz suni çimleri sulamayı bırakmalı. Artık az su isteyen tabii çime yönelmeliyiz. Parklara, refüjlere, kısaca her yere az su isteyen çiçekler dikmeliyiz. Hobi bahçelerine dikilecek bitkiler de belediyeler tarafından kısıtlanmalı. Bunlar müthiş bir su tasarrufu sağlar.
Valilik ve diğer yetkili kurumlar arazi taraması yapmalı ve önce izinsiz kuyular kapatılmalıdır. Çiftçilerimiz vahşi sulama yerine damla sulamaya geçirilmelidir.
Sanayi tesislerimiz su tasarrufu için çaba göstermelidirler. Gelelim tekstil sektörümüze. Pandemi, paramızın değerinin düşmesi gibi gerekçelerle boyahanelerin işi arttı. Boyahaneler su tüketimlerini acilen yarıya düşürmek için daha az su ile boyama yapan makinelere ve proseslere geçmelidir. Aksi takdirde birkaç yıl sonra su sıkıntısı çekecekler.
Suyun şakası yok!
Ekrem Hayri PEKER
GÜNÜN SÖZÜ
“Gâvurmuş, dine inanıyormuş, inanmıyormuş. Bırakın bu işleri kardeşim. Bilime, politika ve din karıştırmayacaksınız. Bu, Türkiye’de çok ciddi bir sorundur. Torpilsiz, liyakate dayalı bilim olmadıkça, Türkiye asla ilerleyemez!”
Aziz SANCAR
TBMM’DE 500 SAYFALIK RAPOR
DEPREMİN BAŞI CEHALETTİR
TBMM'de görüşülen ‘Deprem Komisyonu Raporu’ hakkında Genel Kurul’da konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, kazanılmış hakların ihlal edildiğini, vatandaşın kendi mülkünün projesi üzerinde dahi söz hakkı sahibi olmadığını, mülkiyet hakkına ve Anayasa’ya aykırı bir durumla depremzedelerin dayatmayla karşı karşıya olduğunu ve deprem raporunun bu gerçekler ışığında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Yaşananlardan siyaset üstü insani bir yaklaşımla ders çıkarılması gerektiğini ifade eden Sındır, “Deprem bir doğa olayıdır, deprem bir afet değildir. Depremi afete dönüştüren tek sebep insandır ve insanın rekabet ve rant hırsıdır, cehalettir. Dolayısıyla deprem öldürmez; akıl ve bilim yolundan çıkılması, siyasi ve ekonomik rant çabalarının etkileri ölüme ve yıkıma neden olur. Depreme, gerek öncesi gerek esnası ve gerekse de sonrası olarak yaklaşmak gerekir. Bu çerçevede düzenlemeler, katılımcı-paylaşımcı uygulamalarla koordinasyonlu bir şekilde, yaşananlardan ders çıkararak siyaset üstü, insani bir yaklaşımla yapılmalıdır, ele alınmalıdır” dedi. Sındır, 500 sayfalık raporda, İzmir depremine de değinerek bazı vurgulamalar yaptı:
“Depremzedelerin kazanılmış hakkı ihlal ediliyor. (Bayraklı için) Mülkiyet hakkına ve Anayasa’ya aykırı bir durum yaratılmıştır. Emsal artışı, sıfır faizli, iki yıl ödemesiz 18 yıl vadeli destek kredisi ne demektir?”
YURT SORUNUNA MODEL
Bir öğrencinin anne/babasının gelirinin tümünü talep eden bir kiralık konut düzeninden söz edilirken, sosyal devlet ilkesi olan kamu-özel sektör bütüncülüğü gereği, hazine arazilerinin özel sektöre bedelsiz devri yoluyla özel sektörün, ‘Yap-kirala’ sistemi ile öğrencilere uygun fiyatla yurt sağlanarak yurtların belli bir süre sonra kamuya geçirilmesi daha uygun bir seçenektir.
T. ÇALGÜNER
ALTILARIN GİRİŞİMİ İYİ OLDU
Son günlerin en umut veren girişimi CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi yetkililerinin, Türkiye’nin kangren olmuş sorunlarının çözümü için bir müzakere masası etrafında bir araya gelmeleri oldu. Şimdi sıra temel ilkeler ve önceliklerde.
Nesrin NAS
BİLİYOR MUSUNUZ?
ÇEBİ’NİN ‘BÜROKRANT’ KİTABI
- Eski İstanbul Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi’nin kamu kaynağını koruma ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak için rant çetelerine karşı verdiği mücadeleyi ve yaşadıklarını anlattığı ‘Bürokrant-Köleleşmiş Unvanlar’ın Parola Yayınları’ndan piyasaya verildiğini...
- Eyüpsultan Belediyesi’nin Yunus Emre’nin vefatının 700. yıldönümü nedeniyle ‘Gelin Tanış Olalım’ sloganıyla, UNESCO işbirliğiyle düzenlediği ‘Bizim Yunus Sempozyumu’nun 8-9 Ekim tarihleri arasında, Eyüpsultan Diyanet Sitesi Konferans Salonu’nda gerçekleşeceğini...
MESAJ PANOSU
TIRCILAR İSYANDA
Türkiye Kamyoncular ve Tırcılar Derneği Genel Başkanı Bülent Arslan, Mersin’de kamyoncu ve tırcıların büyük buluşmasında “Nakliyeci ve kamyoncu esnafı, ülkemizin vefakâr ve cefakâr insanları olarak sorunlarımızın çözümünde büyüklerimizin desteklerini bekliyoruz. Haksız rekabet yok edilmelidir. Lojistik sektörünün tekel olması, tüm taşıma ve üretim maliyetlerini arttırmış olacağından binlerce kişinin işsizler ordusuna katılması sonucunu doğuracaktır” açıklamasını yaptı.
Kılıçdaroğlu, nakliyecilere “sizin sorunlarınıza talibim” dedi.
KİRA DESTEĞİ ŞART
- Zafer Partisi Genel Sekreteri ve Adana Milletvekili İsmail Koncuk, yurt krizine değindiği açıklamasında “2021-2022 akademik yılında, her ne kadar yetkililer yurt problemini kabul etmeseler de binlerce öğrencimizin barınma problemi yaşadığı bir gerçektir. Barınma problemini çözmek için öğrencilerimize verilen kredi miktarının arttırılması ve öğrencilerimize yönelik kira desteği verilmesi konusunda bir adım atılması gerekiyor” dedi.
- Ankara Milletvekili Levent Gök, Erasmus programına başvuran ve hibe desteklerine güvenerek öğrenim planlaması yapan çocuklarımızın destek miktarlarının düşürülmesi ve ödeme sürelerinin kısaltılması sebebiyle oluşan mağduriyetin giderilmesi için soru önergesi verdi.
- Tarım, bilerek isteyerek stratejik olarak bitirildi. Biz yıllardan beri aynı şeyi söylüyoruz: “Ne AB ne ABD, tam bağımsız Türkiye.”
Hüseyin BAŞ
Paylaş