Bazı isimler yan yana gelince

’HOCALARIN hocası’ Prof. Sabahattin Zaim’in cenazesi ve YÖK Başkanlığı’na getirilen Prof. Yusuf Ziya Özcan ile ilgili olarak bazı portreleri yan yana getirmek gerekiyor.

O zaman öne çıkmakta olan ’Türkiye fotoğrafı’ daha iyi anlaşılacak.

Prof. Zaim’in cenazesi dün Fatih Camii’nden kaldırılırken, ’hocayı sevenler’ dün bir araya geldiler... Yakınları, dostları, öğrencileri ve siyasetçiler...

Devletin zirvesi oradaydı:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, bakanlar Beşir Atalay, Hilmi Güler, Binali Yıldırım, Kemal Unakıtan, Hayati Yazıcı... Eski milletvekilleri Ali Coşkun, Nevzat Yalçıntaş, Başbakanlık Danışmanı Ahmet Davudoğlu... Kadir Topbaş, Korkut Özal, Ali Bolat (MÜSİAD).

SP’
liler de ağırlıklıydı: Recai Kutan, Numan Kurtulmuş, Ertan Yülek, Temel Karamollaoğlu, Cevat Ayhan... Gözler, Erbakan’ı aradı. Ancak Prof. Zaim’in oğlunu arayarak taziyede bulunmuş.

’Nakşiler’ ağırlıklıydı cenazede.

’Eğitim’, ’hayır’ konusundaki hizmetleri ile tanınan Zaim, 1996-2000 arasında YÖK üyeliği yapmış, çeşitli tarikatların ve İstanbul Belediyesi’nin desteğiyle 50 milyon Euro harcanarak bitirilecek olan Uluslararası Bosna Üniversitesi’nin ilk kuruluşunda (2003) rektörlük görevinde bulunmuştu. AKP’nin kuruluşunda ’fikri’ bakımdan en etkin isimlerden biriydi. Nitekim, dün Prof. Nevzat Yalçıntaş’ın A.A’ya söylediğine göre, AKP ile direkt değil de endirekt bağlantısı vardı. "Tüzüğün, programın yazılmasında danıştılar. O güzel meyvelerin yetiştiği, çiçeklerin, güllerin yetiştiği bir bahçe bırakıp gitti" diyordu.

Prof. Zaim’in cenaze namazını, Emin Saraç Hocaefendi’ kıldırıyor; ’tezkiyesi’ni (helalliğini) de AKP kurucular kurulu üyesi ve Marmara İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Raşit Küçük istiyordu.

(AKP adayı da olan Prof. Küçük, Belediye Başkanlığı döneminde Erdoğan’ın danışmanları arasındaydı. Milli Görüşçü olarak bilinen Saraç, şimdi AKP’ye yakın önemli bir isim... Oğlu Prof. M. A. Yekta Saraç, Başbakan Erdoğan’ın YÖK Yönetim Kurulu üyeliğine atadıklarından... Diğer oğlu M. Fatih Saraç ise Risale Yayınları sahipliğinden sonra ’ticaret’e atıldı. El Kaide’nin finansörü olarak BM’nin uluslararası terör listesinde ismi yer alan Yasin El Kadı’nın Türkiye’deki işlerini takip ettiği biliniyor. 2004 tarihli ’çok gizli’ kaydını taşıyan MASAK raporunda; Caravan Dış Ticaret’te, El Kadı’nın % 95, Fatih Saraç’ın % 5 paya sahip oldukları yer alıyordu. Erdoğan, Saraç’la imam hatipten okul arkadaşları.)

Balkan kökenli olan Prof. Zaim, Prof. Cevat Babuna ve gazeteci Ahmet Vardar’ın akrabası...

MALEZYA’DA HOCALIK

Cenazede en çok konuşulan konu, Prof. Yusuf Ziya Özcan’ın YÖK Başkanlığı’na getirilmesiydi.

AKP’ye yakın bir dostumuz telefon ederek "Türkiye, Malezya oldu" diye takıldı. Sonra da ekledi:

"Sayın Özcan, Prof. Ahmet Davutoğlu gibi Malezya İslam Üniversitesi’nde bir yıl öğretim üyeliği yaptı."

Prof. Zaim ile İslami Araştırmaları Dergisi’nde Yayın Kurulu üyesi olarak birlikte çalışmışlar.

Ahmet Davudoğlu gibi Prof. Özcan da Gül’ün danışmanlığında bulunuyor. Yani, Başbakanlığın ’büyükelçi’ kadrosundaki Davudoğlu’nun ekibinden... Prof. Özcan, 2005 Mayıs’ında yapılan ’terör ve din’ konusunun geniş şekilde işlendiği uluslararası toplantının danışma kurulunda Ahmet Davudoğlu ile birlikte Özcan da yer aldı.

TATLI SERT

ODTÜ
Sosyoloji Bölümü öğretim üyeliği yanında bir çok araştırma kurumunda görev yapan yeni YÖK Başkanı Prof. Özcan’ın, ikinci eşi Prof. Kıvılcım T. Özcan Bilkent’de öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Öğrencilerine göre Y.Z.Özcan, ’Özalcı fikirlere daha yakın, türbana karşı yumuşak, askılı kız öğrencilere ’halka açılmışsın’ diye takılacak kadar esprili ama tatlı-sert bir hoca’ olarak tanımlanıyor.

GÜL İÇİN ARAŞTIRMA

En önemlisi de yeni YÖK Başkanı Özcan, araştırma ve düşünce şirketi Pollmark’ın kurucularından... Diğer kurucular, İçişleri Bakanı Prof. Beşir Atalay ve AKP Milletvekili Zeynep Dağı’nın eşi İhsan Dağı...

ANAR ve Denge’den sonra Pollmark’ın AKP’ye, belediyelere ve TBMM Başkanlığı adına araştırmalar yaptığı biliniyor.

Hürriyet internette dün Kürşat Özmen’in yazısında, Başbakan Erdoğan’ın 24.04.2007’de, "Cumhurbaşkanı adaylığı için yapılan bütün araştırmalar neticesinde bir isim ortaya çıkmıştır. O da Abdullah Gül kardeşimdir" dediği hatırlatılarak, Başbakan’ın sözünü ettiği araştırmayı Pollmark’ın yaptığı hatırlatıyor.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce soruyor:

"Yeni YÖK Başkanı’nın, AKP ile göbek bağı olduğu anlaşılıyor. Hükümet, Meclis, yerel yönetimler ve kamu kuruluşlarından ne kadar iş ve para almıştır? Peki bu durumda Sayın Gül, AKP’den ayrıldığını, herkesin Cumhurbaşkanı olduğunu söylerken, bu atamayı nasıl onayladığını da açıklamalıdır."

İşte Türkiye, işte AKP...

Çocuklar ve kurban

BAĞIMSIZ araştırmacılar psikolog Doç. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu, psikolog Can Gezgör ve psikolog Okan Karka, Kurban Bayramı’nda çocuklara özenli davranılması için çağrıda bulundular. Araştırmacılar, çocukların özellikle kurban kesimi sırasında psikolojik olarak hazır olmadıkları görüntülerle ve deneyimlerle karşı karşıya kalmalarının çok sakıncalı olduğuna dikkat çekerek, "TV kanalları, kurban kesimlerine ilişkin görüntüleri, kan ya da parçalanmış hayvan görüntülerini vermekten kaçınmalıdır. Anne ve babalar çocuklarını bu görüntülerden uzak tutmalıdırlar" dediler.

Biliyor musunuz

CHP’nin hafta sonunda başlayan ilçe kongrelerinde Çankaya’ya (Genel Merkez’de yapıldı) Av. Sudi Gökalp Çalışkan’ın, İstanbul Bahçelievler’e Hüseyin Özkahraman’ın, Eyüp’e Ali Galip Mamal’ın, Kağıthane’ye Fevzi Şit’in ve Bayrampaşa’ya Yılmaz Darılmaz’ın getirildiğini... İstanbul’daki kongrelere İl Başkanı Gürsel Tekin ile katılan CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen’in, "Başbakan Erdoğan nasıl zengin oldu?" diye sorarak "Başbakan Erdoğan, bugün muazzam bir servetin sahibi. Keza bakanları da öyle. Oysa 15 yıl önce sıradan bir muhasebeci idi. İkimiz de İstanbul’da il başkanlığı yapıyorduk. Gittiği yerlerde ’Altımdaki araba bile benim değil, emanet’ diyerek oy istiyordu" dediğini...
Yazarın Tüm Yazıları